Care sunt prioritățile de investiții ale Galațiului

Care sunt prioritățile de investiții ale Galațiului
Dezbatere cu nouă parlamentari, patru fiind absenți
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Joi, 18 februarie, la sediul Consiliului Judeţean (CJ), a avut loc o inedită întâlnire de lucru între preşedintele CJ, Costel Fotea, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Florin Pucheanu şi reprezentanţii Galaţiului în Parlamentul României. Discuțiile au vizat proiectele judeţului Galaţi în contextul dezbaterilor din Parlament privind bugetul acestui an.

“Le-am prezentat parlamentarilor proiectele de anvergură la care lucrăm, respectiv extinderea cu un corp nou de clădire a Spitalului Judeţean Galaţi, construirea unui spital municipal, realizarea unui aeroport, dezvoltarea infrastructurii de irigaţii în judeţ şi construirea unei săli polivalente. Investiţiile Galaţiului trebuie să primească o susţinere reală din partea Guvernului şi trebuie să se regăsească în bugetul pe 2021. Din păcate, singura speranţă pentru aceste investiţii pare a fi doar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în condiţiile în care, nici până acum, ghidurile de finanţare nu sunt gata”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

La rândul său, primarul Ionuț Pucheanu a salutat deschiderea parlamentarilor care au participat la dezbatere, arătând că s-a încercat găsirea unui numitor comun pentru dezvoltarea orașului și a județului. ”Din păcate, susținerea liberalilor pentru aceste proiecte deosebit de importante este doar declarativă și astfel au făcut imposibilă o acțiune comună”, a mai precizat edilul-șef al municipiului Galaţi.

Deputatul USR-PLUS, Bogdan Rodeanu, este de părere că prin Programul Național de Redresare și Reziliență România beneficiază de una din cele mai mari sume de bani alocate unui stat membru UE, aproape 80 miliarde de euro. ”Înainte de orice fel de protocoale sau de neînțelegeri politice, e vorba despre asumarea directă a programului pe care l-am promis gălățenilor care ne-au mandatat, în urma alegerilor parlamentare din această iarnă. Căutăm, susținem și încurajăm soluții pentru finanțarea proiectelor pentru dezvoltarea Galațiului. Împreună, avem șansa de a le realiza, prin finanțări nerambursabile, pentru că Bugetul de Stat pe 2021 nu este calea noilor investiții. Din el vom acoperi cheltuielile curente ale Statului Român și vom continua proiectele începute, până în momentul în care vom putea muta o parte din ele în PNRR”, a menționat Bogdan Rodeanu.

În tabăra parlamentarilor liberali, singura reacție vine din partea deputatului Onuț Atanasiu. ”După cinci ani în care nu i-a interesat o întâlnire cu toți parlamentarii gălățeni, președintele CJ Costel Fotea și primarul Ionuț Pucheanu au decis să lanseze o invitație. Până azi (joi – n.r), când ar trebui să aibă loc masa rotundă, nu am primit nici măcar titlul unui amendament, nu mai vorbesc de o documentație sau identificarea sursei de finanțare. Fapt ce dovedește seriozitatea demersului celor doi”. Totodată, fostul inspector școlar general a amintit o serie de proiecte care, în opinia sa, sunt ”lucrări majore de infrastructură prevăzute în buget”, enumerând, printre altele, drumul expres Brăila – Galaţi, varianta de ocolire Galaţi, sau modernizarea infrastructurii rutiere din zona Platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic și relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară.

La întâlnire au participat parlamentarii Aurel Nechita, Viorica Sandu, Mitică Marius Mărgărit, Laura Georgescu, Marius Humelnicu și Laurenţiu Viorel Gîdei (toți PSD), Bogdan Ionel Rodeanu și Andrei Postică (USR-PLUS) şi Lilian Scripnic (AUR). Liberalii gălățeni George Cătălin Stângă, Onuț Valeriu Atanasiu și George Scarlat, precum și constănțeanul Sorin Titus Muncaciu (AUR) au absentat.

Citit 4233 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2021 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.