Reţeta ghiveciului românesc din sănătate

Reţeta ghiveciului românesc din sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatorul PNL Paul Ichim, doctor, a prezentat în plenul Senatului un punct de vedere legat de situaţia actuală din sănătatea românească.

Precizând că aşa numita reformă sanitară nu a avut niciodată în România efectul scontat – motivul principal fiind lipsa de continuitate în programe, de care au dat dovadă, pe rând, reprezentanţii guvernelor postdecembriste – senatorul-doctor a făcut un rezumat al reformei din sănătate:

„Am acceptat sistemul de asigurări tip Bismark, am luat sistemul DRG australian, acum ne gândim la cardul de sănătate de tip francez şi, uşor, a ieşit un ghiveci românesc!”.

Senatorul liberal s-a referit şi la subiectul actual, incidentul de la Spitalul CF 2. „Ţările UE la care încercăm să ne aliniem, alocă sănătăţii, anual, între 8 şi 12 % din PIB. Numai noi am alocat în acest an 3,5%, din care un procent a fost deja cheltuit pe execuţia bugetară din anul precedent!”

„Sensibilizat de situaţia prezentată în ultimele zile la Spitalul CF 2 Bucureşti vă informez, ca şi practician, compatibil parlamentar, că situaţia relatată într-o mai mare sau mică măsură se regăseşte în toate spitalele din ţară şi mai ales în cele de urgenţă”.

„În lipsa fondurilor, normal că există lipsă de dezinfectante, detergenţi, materiale sanitare, medicamente, într-un cuvânt - curăţenie şi igienizare!”

„În unităţi sanitare făcute majoritatea la începutul anilor 70, pentru o anumită populaţie, cu anumite circuite care acum sunt supraîncărcate şi vizitate ca un supermarket – condiţiile de igienă, antisepsie şi controlul infecţiilor nosocomiale sunt greu de păstrat. De altfel, şi specialiştii în domeniu, consilieri ai ministrului sănătăţii, au recunoscut acest fapt”.

„Intenţionez să sensibilizez toţi practicienii în domeniu medical din Parlamentul României, indiferent de partidul din care fac parte, să se alăture unei acţiuni de lobby pentru o finanţare decentă pentru sistemul sanitar, măcar cu începere din anul 2011”, a concluzionat senatorul liberal de Galaţi.

Citit 574 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.