Al doilea accelerator liniar de particule pentru Spitalul Județean

Al doilea accelerator liniar de particule pentru Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Conform unui comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ) Galați, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" va fi dotat cu cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului.
"Toate eforturile noastre, discuțiile și drumurile la Ministerul Sănătății din ultimii ani au fost încununate de succes. Galațiul va primi încă un accelerator liniar de particule pentru a trata cancerul și va avea unul dintre cele mai dotate și mai moderne centre de tratare a cancerului din România, cu două acceleratoare de particule și un sistem de ultimă generație pentru diagnosticarea cancerului (PET-CT). Noi avem deja pregătit cel de-al doilea buncăr, astfel încât firma câștigătoare a licitației poate începe în cel mai scurt timp lucrările de amenajare a spațiului pentru noul accelerator. Noile echipamente sunt dotate cu un sistem suplimentar de imagistică și cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament și a dozelor de radiații înainte de realizarea procedurii medicale.
În acest moment, Galațiul este singurul centru din această zonă în care se poate trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule. Din decembrie 2019, când a fost deschis centrul de radioterapie de la Spitalul Județean, au fost realizate peste 21.000 de ședințe pentru pacienți din cel puțin cinci județe", a declarat Costel Fotea, președintele CJ.
Valoarea acceleratorului liniar, inclusiv a tuturor accesoriilor și lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătății.

Citit 1194 ori Ultima modificare Marți, 28 Septembrie 2021 00:10

1 comentariu

 • postat de K
  Marți, 28 Septembrie 2021 21:20
  95.77.107.***
  Problema este ca nu ne spune domnul fuotea cine va deservi aparatele (daca nu sunt complet robotizate, sa bagi bolnavul si sa iasa sanatosul)! De unde aduce cj medici specialisti cu experienta necesara, cand acestia prefera Bucurestii, Clujul etc? apropos, in anul doi de pandemie se stie cumva ce mai face aparatul de testare PCR care zacea pe holurile unui spital local din considerente de politrucianism feroce!? Gurile rele afirma ca este utilizat de o firma privata, dar eu nu cred.
  1
  9
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro