Contract reziliat și reatribuit în cel mai mare proiect cu fonduri UE din județ

Contract reziliat și reatribuit în cel mai mare proiect cu fonduri UE din județ
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Așa cum ați putut afla recent din paginile cotidianului nostru (VEZI AICI), proiectul Apă Canal SA aferent investiției regionale de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020, finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), se află, în prezent, la un stadiu fizic de realizare de circa 56%.

Obiectivul principal este reprezentat de înființarea și extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă și canalizare în județul Galați, în vederea asigurării apei potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin înființarea și extinderea sistemelor noi de canalizare menajeră, creșterea gradului de confort și de conectare a populației. Date despre întregul proiect am publicat în articolul "Cel mai mare proiect cu fonduri europene din județ, afectat de pandemie" (VEZI AICI).

Investițiile în domeniul alimentării cu apă constau în reabilitarea și extinderea unui număr de trei sisteme zonale de alimentare cu apă - Galați, Tecuci, Berești - și realizarea unui sistem de alimentare nou în Cosmești Vale, acestea deservind un număr de 46 de localități, grupate în 22 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de 129.671 de locuitori, reprezentând aproximativ 21% din populația totală a județului. În plus, în domeniul apei uzate, reabilitările și modernizările înseamnă extinderea sistemelor de canalizare în 14 aglomerări, din care 10 grupate în două clustere, deservind un număr de 43 de localități, grupate în 22 de UAT-uri. Populația beneficiară a investițiilor de canalizare-epurare a apelor uzate va fi de aproximativ 44.242 de locuitori, reprezentând aproximativ 7% din populația totală a județului.

În implementarea proiectului și pentru a respecta prevederile legale, au fost pregătite și atribuite zece contracte de lucrări, trei contracte de servicii și patru contracte de furnizare.

Cel mai "voluminos" dintre acestea are în vedere alimentarea cu apă și canalizare în aglomerările Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independența, Piscu, Braniștea, Șendreni, cu o valoare atribuită de aproape 166 milioane de lei, exclusiv TVA. Contractul a fost încheiat cu Hidroconstrucția SA, la finele lunii iulie 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 20 august 2018, cu termen de finalizare data de 26 mai 2022 și cu un stadiu fizic actual de peste 65 la sută.

Nici pe departe atât de avansată se prezintă situația în cazul alimentării cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan. Contractul inițial, în valoare de aproape 140 milioane de lei fără TVA a fost încheiat, tot în luna iulie 2018, cu asocierea Rotary Construcții SRL - Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SA, dar a fost reziliat în octombrie anul trecut. După finalizarea unei noi proceduri de achiziție publică, a fost semnat un nou contract, cu asocierea Tancrad SRL - Citadina '98 SA, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 2 august anul acesta, progresul fizic al lucrărilor fiind de doar 1,29%.

Un alt contract semnificativ are în vedere realizarea Stației de Tratare de la Liești, inclusiv conductele de aducțiune de la Vadu Roșca și către gospodăriile de apă (GA) Salcia, Berești și Cosmești Vale, cu o valoare de circa 67,8 milioane de lei, exclusiv TVA. Acesta a fost atribuit companiei Tancrad SRL, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în luna noiembrie 2018, iar progresul fizic al investiției este de aproape 82%.

În ceea ce privește lucrările pentru alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Pechea și Liești, acestea au revenit asocierii Hidroconstrucția SA - Eco Aqua Design SRL, cu ordin de începere a lucrărilor emis în luna iulie 2018, la o valoare de circa 65,5 milioane de lei, exclusiv TVA. Și aici stadiul fizic al investiției se apropie de 82 de procente, conform datelor prezentate recent de operatorul regional Apă Canal SA.

În zona Tecuci, lucrări de aproape 100 milioane de lei

În nordul județului se derulează alte investiții ale operatorului regional Apă Canal SA, incluse în proiectul general de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județ, cofinanțat cu fonduri europene și ajuns, între timp, la o valoare de 230 milioane de euro.

Astfel, contractul privind alimentarea cu apă și canalizare în aglomerările Cosmești și Movileni și conductă de transfer UAT Matca - Stația de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) Tecuci a fost atribuit, în luna iulie 2018, asocierii Rotary Construcții SRL - Delta Antrepriză de Construcții și Montaj '93 SA, la o valoare de peste 51 milioane de lei, fără TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 6 august 2018, cu o durată a contractului, după ultimul act adițional, până la data de 9 ianuarie 2022, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor, de 36 de luni. Stadiul fizic al acestei investiții este de peste 66%.

Aceeași asociere, având ca lider compania bucureșteană Rotary Construcții SRL, se ocupă și de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea Tecuci. Contractul în valoare de aproape 47 milioane de lei este executat fizic, în prezent, aproape 63%, iar termenul de finalizare este, conform informațiilor puse la dispoziție de Apă Canal SA, la mijlocul lunii decembrie 2021.

Managementul proiectului, peste 22 milioane de lei

În cadrul proiectului companiei Apă Canal SA, contractul de asistență tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor are o valoare de circa 22,6 milioane de lei (exclusiv TVA) și include, printre altele, informarea publicului și publicitatea proiectului, actualizarea strategiei de management a nămolului, dar și managementul apelor uzate industrial.

Acest contract a fost încheiat în februarie 2019 cu asocierea Hill International SRL - Hill International NV - Proiect Consulting SRL și este la un progres fizic de aproape 47%. El are o durată de 66 de luni, până în luna august 2024.

Citit 5535 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.