Primarul Ionuţ Pucheanu, în misiune diplomatică de promovare a Galaţiului. Viceprimarul Sorin Enache, la cârma oraşului
Foto: Marian Calestru

Primarul Ionuţ Pucheanu, în misiune diplomatică de promovare a Galaţiului. Viceprimarul Sorin Enache, la cârma oraşului
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Timp de cel puţin şase luni, Galaţiul va fi condus de viceprimarul Sorin Enache, înlocuitorul de drept al primarului Ionuţ Pucheanu, aşa cum au decis consilierii locali. Motivul pentru care frâiele administraţiei locale vor fi preluate de un alt social-democrat este unul cât se poate de nobil. Primarul Ionuţ Pucheanu intră în concediu fără plată pentru a realiza o campanie de promovare a Galaţiului şi Brăilei, practic, a întregii zone de la Dunărea de Jos. Şi nu oricum, ci din postura de voluntar în corpul diplomatic al Ministerului de Externe al României.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 79 din 2022, primarul Ionuţ Pucheanu a fost împuternicit să facă toate demersurile pentru ca Galaţiul să devină staţiune turistică de interes naţional. Numai că o simplă hotărâre de Guvern prin care i se conferă oraşului nostru acest preţios statut nu este suficientă pentru ca turiştii să dea năvală aici, iar afacerile din sfera ospitalităţii să înflorească inclusiv prin atragerea de fonduri europene.

Tot „Viaţa liberă” v-a informat că administraţia locală lansase o achiziţie publică pentru o campanie de promovare a Galaţiului, care să-i asigure vizibilitatea la nivel naţional şi internaţional, timp de un an. Se doreau: parteneriate cu cel puţin trei influenceri cu minimum 10.000 de urmăritori, realizarea unui video de prezentare a Galaţiului cu durata de minimum 30 de minute, publicarea a cel puţin 50 de articole informative în presa online la nivel naţional şi internaţional, dar şi colaborări cu jurnalişti internaţionali dispuşi să facă reclamă oraşului.

Numai că, din păcate, achiziţia de 700.000 de lei fără TVA a fost anulată pentru că toate ofertele primite au fost neconforme. În lipsa unei campanii serioase de promovare a Galaţiului, care se dovedeşte o gazdă grijulie, generoasă, caldă şi sufletistă cu refugiaţii ucraineni, intenţiile frumoase ale administraţiei locale vor rămâne doar pe hârtie.

Arhitectul-şef - la Ministerul Dezvoltării, primarul - la Externe

În condiţiile date, primarul Ionuţ Pucheanu a decis să ia taurul de coarne, după un model deja patentat de arhitectul-şef al municipiului Galaţi, Dragoş Horia Buhociu. După cum v-am informat, în februarie, acesta a fost detaşat, pe o perioadă limitată, la Ministerul Dezvoltării, unde ocupă funcţia de director şi se ocupă de rezolvarea problemelor ce ţin de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Tot „detaşat pe termen limitat” va fi şi primarul Ionuţ Pucheanu, doar că la Ministerul de Externe, unde va intra ca voluntar în corpul diplomatic al ţării noastre. Edilul-şef şi-a asumat misiunea de a face un periplu pe la cele mai importante ambasade şi consulate ale României în străinătate, care îi vor înlesni întâlniri cu oficialităţi locale. Scopul este promovarea atracţiilor şi oportunităţilor pe care le oferă Galaţiul din toate punctele de vedere: turistic, economic, cultural… inclusiv al serviciilor de videochat.

Ce spune Ionuţ Pucheanu

Edilul nostru, care şi-a câştigat deja notorietatea la nivel naţional, fiind invitat adesea în emisiuni la posturi naţionale de ştiri, precum Antena 3, este convins că persuasiunea sa, combinată cu şarmul personal şi simţul umorului vor da roade: „M-am săturat să mi se reproşeze că nu am adus niciun investitor într-un mandat şi jumătate de când sunt primar. Este imposibil ca acum să nu mă întorc cu măcar un investitor important la Galaţi. Am toată încrederea în Sorin (Enache n.r.) că îmi va ţine locul şi se va ocupa de administraţie la fel de bine ca mine. Vreau să subliniez că nu este o vacanţă, aşa cum pare, ci o misiune în care mă voi dedica trup şi suflet, cu timpul şi cu energia mea, promovării Galaţiului. Ţineţi seama că nu voi fi plătit în această perioadă, voi sta departe de familia mea şi de ţară”, ne-a declarat edilul.

Iniţial, potrivit surselor noastre, acesta ar fi vrut să se autosuspende din funcţie pe durata misiunii diplomatice, aşa cum a făcut-o din funcţia de director la Ecosal, când a devenit primar. Numai că legea nu îi permite. Prin urmare, a apelat la concediul fără plată, pentru şase luni.

Ce spune viceprimarul Sorin Enache

Emoţionat, viceprimarul Sorin Enache ne-a dat asigurări că, în timpul misiunii diplomatice de voluntariat a primarului, va face tot ce depinde de el pentru ca oraşul să meargă înainte, să atragă fonduri europene şi guvernamentale, iar investiţiile să continue şi să se finalizeze cu succes şi în termen. Gurile rele din oraş spun că totul e doar o repetiţie generală pentru anul 2024. Atunci când Ionuţ Pucheanu va îmbrăţişa cariera diplomatică pe care şi-o doreşte cu ardoare în secret, iar Sorin Enache va prelua hăţurile administraţiei locale, dar nu ca înlocuitor de drept al primarului.

Asta rămâne însă de văzut… Citiţi amănunte AICI.

Citit 10010 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 01:14