Directorii de societăţi edilitare - fără salarii încrucişate

Directorii de societăţi edilitare - fără salarii încrucişate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorii de la Apaterm, Pieţe şi Zona Liberă, George Cubasa, Eugen Zaharia şi Angela Ivan, nu vor mai lua lefuri de la alte societăţi edilitare decât cele pe care le conduc, promite Comisia de buget-finanţe a Consiliului Local * Cât despre cele pe care deja le-au încasat, ele sunt legale, spune primarul Dumitru Nicolae *

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Consiliului Local, Aurelian Constantin, a prezentat aseară, în plenul CL, concluziile anchetei pe care membrii comisiei au efectuat-o la cele şapte societăţi de utilităţi publice, controlate de municipalitate: Apaterm, Apă-Canal, Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere, Transurb, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Serviciul Public Ecosal.

Ancheta, care a demarat în urma dezvăluirilor făcute de „Viaţa liberă” în luna mai, în „Serialul de criză – Veniturile şefilor de societăţi edilitare”, a urmărit „relaţionarea primelor încasate în anul 2009 de îndeplinirea performanţelor societăţii, încrucişarea veniturilor între directorii societăţilor subordonate Consiliului Local, dar şi alte aspecte ale analizei economico-financiare”, se arată în raportul Comisiei de buget-finanţe.

Documentul confirmă datele prezentate de cotidianul nostru. „Apaterm a încheiat anul 2009 cu o pierdere de 35.518.273 de lei. Domnul director George Cubasa a beneficiat de prime aferente anului 2008 motivate de îndeplinirea criteriilor de performanţă impuse de Consiliul Local.

În perioada 2009-2010 a fost angajat pe postul de inginer topometrist la Administraţia Pieţelor. La momentul audierii în Comisie, contractul de muncă cu Administraţia Pieţelor Agroalimentare era închis prin demisie.

Administraţia Pieţelor Agroalimentare a avut un profit de 1.928.494 de lei în 2009, faţă de 1.730.576 de lei în 2008. Apreciem că societatea este echilibrată din punct de vedere economico-financiar. Pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă, în anul 2009 domnul director a beneficiat de o primă brută de 22.000 de lei.

A fost angajat cu contract de muncă part-time la Apaterm, în calitate de consilier personal al domnului director George Cubasa. La data audierii de către comisia noastră, contractul de muncă al domnului Zaharia la Apaterm era închis prin demisie.

Administraţia Zonei Libere a avut un profit de 695.273 de lei în 2009, faţă de 638.765 de lei în 2008, rezultând o creştere de 8,8 la sută.

Doamna director Angela Ivan a beneficiat în anul 2009 de o primă pentru realizarea obiectivelor de performanţă în valoare de 12 salarii brute. A fost remunerată de Administraţia Pieţelor Agroalimentare pe o perioadă determinată de două luni, pe postul de consilier personal al domnului director Eugen Zaharia. La data audierii, contractul de muncă (de la Pieţe, n.r.) era închis prin demisie”, se arată în raportul prezentat, aseară, în plenul Consiliului Local, de Aurelian Constantin.

Propuneri pentru o viitoare hotărâre

Documentul conţine, de asemenea, patru propuneri. „Comisia de buget-finanţe propune anularea pe o perioadă de doi ani, începând cu anul 2011, a participaţiilor la profit ale salariaţilor societăţilor subordonate Consiliului Local; interzicerea angajării de consilieri pentru directorii societăţilor şi serviciilor subordonate Consiliului Local; interzicerea angajării personalului TESA la mai mult de o societate aparţinând Consiliului Local; reperul salarial al angajaţilor să nu depăşească reperul salarial al directorului general din acea societate”, se mai arată în raportul prezentat.

Această ultimă propunere înseamnă că salariile directorilor adjuncţi şi ale şefilor de departamente din cadrul societăţilor edilitare vor fi reduse sub nivelul salariului directorului general. De altfel, tocmai faptul că li s-au înjumătăţit salariile şi au început să încaseze mai puţin decât adjuncţii lor i-a determinat pe George Cubasa, Eugen Zaharia şi Angela Ivan să se angajeze fiecare la societatea celuilalt, pentru a-şi completa veniturile.

Cele patru propuneri vor deveni, în curând, literă de lege. „Un proiect de hotărâre de Consiliu Local conţinând aceste patru propuneri va fi promovat în următoarea şedinţă a Consiliului Local, în iulie”, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Aurelian Constantin.

Primarul nu le va cere banii înapoi

L-am întrebat aseară pe primarul Dumitru Nicolae dacă le va cere Angelei Ivan, lui George Cubasa şi lui Eugen Zaharia să returneze salariile încrucişate pe care şi le-au acordat, căci pe 7 iunie, într-o scrisoare deschisă publicată în paginile „Vieţii libere”, edilul-şef promisese că le va cere directorilor să returneze toţi banii încasaţi ilegal.

Aseară ne-a răspuns că nu e cazul. „Ei au dovedit după legi că veniturile sunt legale, dar ar putea fi imorale”, a spus primarul Dumitru Nicolae.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Consiliului Local, Aurelian Constantin, a venit cu explicaţii. „Sancţiunile nu sunt atributul Comisiei de buget-finanţe, ci ale primarului. Însă nici primarul nu îi poate constrânge pe cei trei directori să dea banii înapoi, căci angajarea lor la alte societăţi edilitare decât cele pe care le conduc este conformă cu Codul Muncii”, a afirmat Aurelian Constantin.

Citit 1887 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.