Cine îi apără pe funcţionari?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Criterii de disponibilizare * O soluţie pentru evitarea concedierilor *

Marcel Gurzu, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Aparatului Propriu de Specialitate al Primăriei municipiului Galaţi, spune că în momentul în care se vor stabili criteriile de disponibilizare din primărie, va trebui să fie consultat:

„Nu am să dezvălui acum toate criteriile pe care voi ţine să le impun, însă am să spun doar unul, în premieră: voi propune ca acelaşi procent de reducere să fie aplicat şi în cazul funcţionarilor publici şi în cazul personalului contractual. Asta, pentru că, de pildă, dacă s-ar decide disponibilizarea tuturor celor cu studii medii, ar însemna că pleacă aproape toţi contractualii, dar nici un funcţionar public!”.

Marcel Gurzu adaugă: „oficial, nu am fost înştiinţat asupra vreunei scheme de plecări”. În aşteptarea acesteia, s-a gândit şi la alte variante care ar putea fi luate în calcul: „Aş solicita reducerea cu două treimi, de la 60 la 20, a posturilor de conducere din primărie. Aşa s-ar face o economie la nivel de cheltuieli de personal”.

Şi asta, pentru că un director de primărie are un salariu brut de 2.000 de lei, la care se adaugă (pe lângă alte şi alte sporuri) în primul rând, indemnizaţia de conducere, de 50 la sută; spor care scade proporţional cu funcţia – pentru adjunct, sporul este de 45 la sută, pentru şef de serviciu, de 30 la sută, pentru şef de birou, de 25 la sută…

Printr-un astfel de artificiu, s-ar putea economisi bani, ce ar putea fi folosiţi pentru păstrarea altor angajaţi, puşi pe lista disponibilizărilor… Din păcate însă, Guvernul nu a decis (doar) reducerea cheltuielilor de salarizare, ci şi reducerea posturilor!

„Într-adevăr, aşa este. Dar dacă ambele servicii ADP şi Ecosal s-ar transforma în societăţi, am putea rezolva problema fără să dăm pe cineva afară! Asta, deşi sunt locuri clare de unde ar trebui disponibilizaţi: de pildă, la Teatrul Muzical sunt 200 de oameni, în timp ce la Dramatic sunt doar 60, iar la Păpuşi – 30. Nu e normal!”.

„Sunt şi în primărie servicii de unde s-ar putea efectua reduceri, de la Informatizare, de la Integrare Europeană, Gestiunea Patrimoniului ar putea fi comasată cu Gospodărirea Comunală, iar Direcţia de Fiscalitate ar putea fi unită cu Direcţia Economică… Desigur, până la urmă, decizia va aparţine CL”, spune Marcel Gurzu.

Cât priveşte protecţia angajaţilor din primărie, în cazul concedierilor colective, aceasta este prevăzută de Codul Muncii, care apără „…conducerea sindicală, familiile monoparentale, persoanele care mai au până în cinci ani până la pensie, iar în cazul în care ambii soţi sunt în aceeaşi situaţie, unul din ei nu va fi disponibilizat”.

Aceeaşi protecţie era prevăzută şi în CCM (care, însă, nu a fost încă semnat pe acest an!). Liderul de sindicat spune că asta nu afectează acum problema disponibilizărilor.

Citit 904 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.