Edilii gălăţeni pot să înveţe de la clujeni cum să modernizeze oraşul

Edilii gălăţeni pot să înveţe de la clujeni cum să modernizeze oraşul

Foto: Parking central din Cluj, noaptea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
4 comentarii

Nu există nici un dubiu că, din punct de vedere urbanistic, Cluj-Napoca reuşeşte să fie cu un pas înaintea altor oraşe din România. Doar Sibiul şi Braşovul rivalizează cumva, din acest punct de vedere, cu capitala Ardealului, care, în plus, se conturează ca al doilea pol de dezvoltare economică a României, după Bucureşti.
Investiţiile în parcări etajate sunt doar un aspect al strategiei edililor clujeni. Să nu uităm că la Cluj există aeroport internaţional, că acolo s-a reuşit construirea celui mai modern stadion din România (exceptând Naţional Arena, evident), că în cartierul Gruia există un al doilea stadion la standard de Champions League (făcut din fonduri private!), că în multe aspecte medicina clujeană este considerată pentru standardul cele din Capitală, că imobilele istorice beneficiază de un tratament excepţional, ş.a.m.d.
Evident, Galaţiul nu poate rivaliza cu Cluj-Napoca, însă poate învăţa din experienţa edililor din urbea de pe Someş. În acest sens, „Viaţa liberă” propune Consiliului local şi primarului Marius Stan să organizeze o vizită la Cluj, la care să participe consilieri locali, şefi din administraţia publică locală (în frunte cu viceprimarii şi city-managerul), precum şi reprezentanţi ai mass-media.
Astfel, toţi cei implicaţi în deciziile publice şi în informarea publicului ar putea vedea direct, la faţa locului, cum reuşesc ardelenii să fie un exemplu de dezvoltare urbană. Cu siguranţă că o astfel de vizită, care să presupună şi o întâlnire cu arhitectul-şef al Clujului, ar costa mai puţin decât deplasările inutile pe la Viena sau Londra, iar beneficiile pentru Galaţi ar fi importante.


Citit 1430 ori Ultima modificare Duminică, 06 Aprilie 2014 17:35

4 comentarii

 • postat de cetatean platitor de salarii inclusuv celor care dorm Luni, 07 Aprilie 2014 09:53 193.230.156.*** Link la comentariu
  1
  9

  NU AU CUM .DIFERENTA INTELECTUALA INTRE EDILII GALATIULUI SI AI CLUJULUI ESTE PREA MARE, CA CEI DIN GALATI SA PRICEAPA CEVA. CARACTERUL DE HOTI A CELOR CARE CONDUC GALATIUL DE ANI BUNI NU SE VA SCHIMBA DECAT ODATA CU DISPARITIA ACESTORA. SETEA DE IMBOGATIRE FARA MUNCA LA CEI DIN GALATI ESTE ATAT DE INRADACINATA IN SUFLETUL ACESTORA INCAT NIMIC NU-I MAI POATE SCHIMBA. NIMENI NU SE LEAGA CU NIMIC IN ACEST GALATI, AU CONTINUAT DOAR CE S-A INCEPUT SI AU FURAT DOAR CE A MAI RAMAS DE LA CEILALATI...

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Luni, 07 Aprilie 2014 09:31 213.218.53.*** Link la comentariu
  1
  9

  Toate, dar toate investitiile importante in Cluj au fost facute pentru ca EXISTA AEROPORTUL si DUPA trecerea pe plan a autostrazii care trece pe langa Cluj.

  Investitiile mari ale primariei Cluj sunt sustinute de fonduri, care vin din taxe de la
  - populatie, in Cluj sunt someri dar nu atat de multi someri ca in Galati (la noi, procentul este enorm)
  - populatie mai bine platita pentru ca exista piata muncii cat de cat solida, functionala (la noi saracie pe linie)
  - populatie tanara venita din alte orase (sange tanar care vine si inchiriaza apartamente in Cluj si deci creste veniturile si mai mult populatiei locale si firmelor locale care fac vanzare)
  - investitorii care sunt veniti

  Cum la noi INVESTITORI NU PREA SUNT decat cei existenti de 20 de ani - Sidex si Santierul bazat pe infrastructura foarte grea - Dunarea (care nu am construit-o noi, ci ne-a dat-o mama natura)
  si nici NU A FOST FACUTA NICI-O INVESTITIE IN INFRASTRUCTURA timp de 20 de ani
  atunci normal ca nu avem investitiile, nu avem locurile de munca, nu avem fonduri locale (si alea putine au fost DETURNATE de la investitii la plata datoriilor Apaterm - oras de rhat) !!

  Eu zic sa se treaca pe hartie de urgenta ce investitii ne poate lega de UE15 si accelerat PROCESUL DE CONECTARE A ORASULUI GALATI de UE15 si deci de investitori.

  Pentru a face acest lucru trebuie sa INTELEGEM faptul ca legatura catre UE a orasului Galati trece vrand - nevrand prin orasul Braila.
  A considera dezvoltarea unica a orasului Galati FARA Braila este o ineptie.

  Pana si drumul spre Buzau, Slobozia, Ramnicul Sarat, si chiar multi si pentru Focsani prefera PRIN BRAILA.
  Este aberant acum sa ne dam rotunzi (obtuzi mai bine zis) si sa nu conlucram cu Braila, impreuna pentru un viitor comun.

  Nu de alta dar sunt destui cetateni din Braila care lucreaza in Galati si destul cetateni din Galati care lucreaza in Braila. Si este normal si daca o sa existe investitori mai multi acest lucru o sa fie in crestere.


  CE TREBUIE FACUT pentru a lega Galati de UE15:
  - in primul rand CE SE POATE FACE CAT MAI REPEDE (nu 20 de ani !) ca sa ne lege de UE15 ?
  pai UN AEROPORT.
  Are sens sa faca Galati un aeroport in nordul orasului ?
  Sau are sens ca Braila sa faca un aeroport in sudul orasului ?
  Eu zic ca este bine sa conlucreze Galati si Braila sa faca un aeroport impreuna, proprietarii sa fie 50% - 50% CL Galati / CL Braila, si chiar daca este pe teritoriul orasului Braila, cel mai imporant este NU aeroportul ci ce investitori aduce el orasului Galati si orasului Braila.

  Ce ar mai fi foarte bine ?
  - pai un drum de centura real al orasului Galati care sa fie din Sendreni - Smardan - Vanatori / Costi cu 2 benzi pe sens (daca tot este nou, sa il faca din prima bine)

  - drumul de dig spre Braila largit la 2 benzi pe sens, si apoi pe o raza de 200m inspre 2B, scos terenul din agricol, trecut in intravilan, inaltat pamantul cu zgura din Combinat (care ar acoperi toata portiunea Galati - Braila) tras utilitati pentru creat mini parcuri industriale, mini hale, spatii comerciale de depozitare, etc pe toata fasia, ca sa vina investitorii

  - autostrada Ploiesti - Buzau - Braila - Galati , vitala dealtfel, macar sa obtinem promisiunea clara de proiect si inclusa si in reteaua UE de catre guvernul Romaniei

  - autostrada Marasesti / Focsani - Braila / Galati - pod peste Dunare - Constanta macar sa obtinem promisiunea clara de proiect si inclusa si in reteaua UE de catre guvernul Romaniei


  Ganditi-va ce fel ar suna DACA ASTAZI AM AVEA TOATE ACESTEA ???
  Am fi un pol de dezvoltare in Romania si o sansa sa avem o viata normala.


  Oare voi, cei care sunteti tot felul de alesi in Galati - Braila nu ati vrea sa imbatraniti intr-o zona urbana Braigal (orasele Galati - Braila) in care copii sa lucreze pe salarii decente si sa aveti copii aproape ???

  Sau vreti sa muriti singuri, si copii la Cluj, Timisoara, sau UE15 ???

  Raportează
 • postat de galatean stupefiat de prezenta propunere Luni, 07 Aprilie 2014 09:12 5.13.216.*** Link la comentariu
  9
  4

  Stimate autor al articolului,

  Daca prezenta propunere va apartine, va comunic ca aveti o formare strict materialista, in sensul ca pentru dv.banii vorbesc. Si nu e bine, domnule ziarist! - ca sa citez din clasici.

  Avem nevoie de spatii verzi, de parcuri pentru toate varstele, nu de mastodonti din sticla!

  In atentia celor care ne conduc!

  Ecologisti exista in Galati, ca partid?Ati fi votati, luptati!

  Raportează
 • postat de crystal Luni, 07 Aprilie 2014 08:59 89.137.136.*** Link la comentariu
  1
  7

  mai putina coruptie si mai multa vointa si seriozitate si se poate si la noi . Clujenii nu au 2 creiere . Mai au un pic si incep sa isi faca zgarie-nori iar noi o sa continuam sa stam in blocuri si case cu risc seismic.Ei mai au un mare avantaj, perdeaua muntilor Carpati care e ca un scut la cutremurele din Vrancea.
  Daca la noi nu vor sa faca nimic ptr ca sufera de lauzie dupa un proiect sau o fezabilitate atunci sa ne mutam in Cluj cei ce nu isi permit sa emigreze in alte tari ptr locuri de munca mai decent platite.
  Votam Coruptie, culegem Saracie.

  "Statul a încasat anul trecut de la toate judeţele şi Municipiul Bucureşti taxe şi impozite în valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Către judeţe s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată, circa 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate gândul de către Ministerul Finanţelor Publice.

  Astfel, la nivel naţional din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central, în judeţ s-au întors în medie 25 de euro, reiese din datele oficiale. Cu toate acestea, în 15 judeţe sumele virate către bugetele locale au fost mai mari decât taxele şi impozitele plătite statului.

  În Vaslui, Botoşani, Teleorman, Călăraşi, Vrancea, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Mehedinţi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Tulcea, Gorj, Maramureş şi Olt sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depăşit valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean.

  În alte şase judeţe şi în Municipiul Bucureşti, sumele primite înapoi de la stat au reprezentat mai puţin de 50% din valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean şi virate la bugetul central. Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judeţ în parte este direct proporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimea mediului de afaceri."

  Judetul GALATI = Total venituri BUGET DE STAT in Euro = 186.285.714
  Judetul GALATI = Total Defalcari de la BUGETUL DE STAT catre BUGETUL LOCAL in Euro = 119.809.524

  Judetul CLUJ = Total venituri BUGET DE STAT in Euro = 436.261.905
  Judetul CLUJ = Total Defalcari de la BUGETUL DE STAT catre BUGETUL LOCAL in Euro = 192.166.667

  Galatiul primeste inapoi de la stat 64,3% din suma data ceea ce inseamna ca este cu adevarat un oras sarac , iar Clujul doar 44% ceea ce inseamna ca este un oras mult mai bogat .
  A se vedea harta banilor si articolul complet pe http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892 si http://www.biziday.ro/2014/03/28/biziday-joi-27-martie-2014/ (minutul 17:00) prezentata de :
  -gandul.info
  -biziday prezentata de Moise Guran.

  "Tişe, CJ Cluj: Preocuparea CJ ar trebui să fie să aducă bani, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern
  Preşedintele Consiliul Judeţean Cluj a fost diplomat în ceea ce primeşte modul în care sunt repartizaţi banii de la bugetul de stat către bugetele locale: "Este o chestiune normală, aşa funcţionează administraţia financiară într-un stat unitar". Cu toate acestea, el a atras atenţia că "preocuparea consiliilor judeţene ar trebui să fie să aducă bani, să producă bani, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern. Rolul lor este să găsească soluţii alternative", a declarat Alin Tişe pentru gândul."

  Clujul a invatat o lectie de mai demult : Nu stau cu mana intinsa la guvern.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.