Pierdem bani europeni, ne avertizează Jeffrey Franks

Pierdem bani europeni, ne avertizează Jeffrey Franks
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directoarea Regiunii de Dezvoltare Sud Est, Luminiţa Mihailov, confirmă îngrijorarea în privinţa pierderii fondurilor europene  * Situaţia nu este, totuşi, ireversibilă *

Oficialii FMI au pus degetul pe rană şi au criticat România pentru capacitatea redusă de absorbţie a fondurilor europene. Sunt sume atât de importante care ar putea fi atrase şi folosite în România, iar ţara noastră ar trebui, în următoarea perioadă de timp, să nu ajungă în situaţia de a pierde fondurile europene disponibile, a atenţionat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Suntem sau nu în pericol, noi, gălăţenii să pierdem fonduri europene?, am încercat să aflăm de la directoarea Agenţiei de Dezvoltare Sud Est, Luminiţa Mihailov.

Reporter: Câtă dreptate are oficialul FMI când atenţionează asupra pericolului pierderii fondurilor europene?

Luminiţa Mihailov: Vedeţi, absorbţia de fonduri europene se face pe programe operaţionale, nu neapărat pe regiuni de dezvoltare.

În privinţa programelor operaţionale care compun cele aproape 20 de miliarde de euro alocate României pentru perioada 2007-2013, din fericire pentru noi, Programul Operaţional Regional este programul care merge cel mai bine.

Este un program care, aşa cum a declarat şi doamna ministru Elena Udrea, din patru miliarde şi ceva alocate va ajunge la sfârşitul anului la aproape trei miliarde contractate.

Reporter: Deci oficialii FMI se înşeală sau nu?

Luminiţa Mihailov: Oficialii FMI au dreptate dacă gândim pe total, pe situaţia generală a tuturor programelor operaţionale, dar asta înseamnă că celelalte autorităţi de management şi autorităţi intermediare, împreună cu beneficiarii lor trebuie să facă eforturi pentru a recupera întârzierile.

Asta şi pentru că, practic, linia se va trage în 2013, din punct de vedere al contractării, şi în 2015, din punct de vedere al cheltuirii.

Reporter: Şi atunci, e prea devreme să vorbim de pierderea fondurilor?

Luminiţa Mihailov: Ceea ce putem face în 2010 este să tragem nişte semnale de alarmă faţă de fondurile alocate în 2007, 2008 şi 2009. Ce putem pierde sunt fondurile din 2007, 2008 şi 2009, nu şi banii alocaţi în 2010, 2011 şi până în 2013.

Adică, în primii ani nu am cheltuit, încercând să contractăm cât mai multe proiecte, iar în următorii ani vom cheltui mai mult. Asta, şi pentru că nevoile locale sunt chiar mai mari decât oferta europeană.

De pildă, pe regiune, avem alocare de 39 de milioane de euro în perioada 2007-2013, în timp ce proiectele depuse sunt în valoare de 110 milioane euro. Deci, faceţi diferenţa… 

Reporter: Cu alte cuvinte… 

Luminiţa Mihailov: Cu alte cuvinte, FMI are dreptate parţial în sensul că, în  ceea ce priveşte programele, există o diferenţă: sunt unele care funcţionează şi altele care nu funcţionează.

Dintre cele care nu funcţionează, statistic, deoarece există o evidenţă, cel mai întârziat este programul operaţional pe transport. Motivele ar fi că este vorba despre proiecte mari, care au nevoie de timp. Un alt program care este foarte întârziat este programul de resurse umane.           

Reporter: Ca reacţie la avertismentul FMI, premierul Emil Boc a ameninţat cu retragerea fondurilor europene, acolo unde sunt întârzieri în aplicarea proiectelor. Este legal?

Luminiţa Mihailov: Premierul s-a referit la beneficiari. Dacă beneficiarul întârzie, autoritatea de management poate rezilia contractul, nu-l aşteaptă pe beneficiar, dar până în prezent nu s-a întâmplat aşa ceva.

În general, întârzierile sunt provocate de contestaţii şi atunci aşteptăm până se rezolvă contestaţiile, se aşteaptă de la şase luni chiar până la un an, pentru că în astfel de cazuri nu este vorba despre întârzieri provocate de beneficiari, nu este vina lor.

Dacă este vina lor, noi oricum monitorizăm trimestrial, în primul trimestru, dacă ajungi în al doilea trimestru şi ai semne de întrebare, poţi propune rezilierea, la asta se referea premierul şi este corect.

Citit 617 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.