Marii actori ai Galaţiului, aruncaţi ca nişte măsele stricate

Marii actori ai Galaţiului, aruncaţi ca nişte măsele stricate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După decenii de muncă în slujba culturii gălăţene, cei mai de seamă artişti ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini” au fost sacrificaţi pe altarul crizei economice *

„Salvarea culturii” înseamnă ca artişti precum Ioana Citta Baciu, Liliana Lupan, Grig Dristaru sau Gheorghe V. Gheorghe să fie eliminaţi ca nişte măsele stricate. Includerea Teatrului de Păpuşi în schema Teatrului Dramatic pe o organigramă redusă are drept consecinţă scoaterea forţată la pensie a actorilor cu ale căror nume scena gălăţeană se confundă.

Vestea hotărârii luate de Consiliul Local le-a provocat tristeţe şi dezgust actorilor aflaţi în situaţia de a-şi lua adio de la scena pe care au trudit aproape jumătate de secol.

„E mai mult decât dureros ce se întâmplă. După 55 de ani în teatru, dintre care 40 numai la Galaţi, te simţi pur şi simplu ca un gunoi. Anul viitor voi împlini 75 de ani, asta este sărbătoarea care ni s-a pregătit”, ne-a declarat revoltată actriţa Ioana Citta Baciu (FOTO 1), pe care publicul gălăţean a putut să o vadă recent într-o prestaţie plină de viaţă în „Cutia Pandorei”. Rol care, după toate probabilităţile, va fi fost ultimul din cariera sa.

„Eu nu voi accepta aceste variante de colaborare jignitoare. Mă voi retrage definitiv, cu demnitate. Nu îmi pare rău decât pentru publicul din Galaţi, pe care îl iubesc atât de mult”, a mai spus Ioana Citta Baciu.

Dezgustat de decizie era şi actorul Grig Dristaru (FOTO 2), care consideră inacceptabilă varianta colaborării. „Ceea ce ni se propune este o moarte puţin mai lentă. Mai bine ne spuneau «plecaţi!» şi gata…”.

„Toţi colegii mei au murit pe scenă, iar pe noi, cei care am rămas, ne aruncă precum nişte măsele stricate. Rămân interzis când aud de aşa ceva. Nici nu ştiu ce să mai spun, ţi se creează aşa o jenă… Sunt foarte mâhnit şi îmi pare rău pentru spectatorii mei din Galaţi. Păi scena de aici este viaţa mea. Eu altceva nu ştiu să fac”, a declarat Grig Dristaru.

„Foarte frumos, le mulţumim pentru acest cadou”

La rândul său, actorul Gheorghe V. Gheorghe (FOTO 3) a adoptat o notă ironică la adresa celor care au luat decizia despărţirii lor de teatru: „Să ne dea afară, că nu mai au nevoie de noi. Să se desfiinţeze şi teatrul, să renunţe la cultură, să facă ce vor. Nu mă lamentez, asta e situaţia”, a spus Gheorghe V. Gheorghe.

Tot într-un registru ironic a răspuns şi Liliana Lupan (FOTO 4). „Foarte frumos, le mulţumim pentru acest cadou. Ce să vă mai spun? Nu mi se pare normal ce se întâmplă, după o viaţă în care am muncit pentru teatrul din Galaţi. Ne aruncă precum un gunoi. Dacă guvernanţii noştri nu mai au nevoie de cultură…”

„Eu ce să fac acum? Să intru în greva foamei? Asta e, să fie sănătoşi. Asta este răsplata pe care o primim după atâţia ani de teatru. În final, schimbând registrul, vreau să mulţumesc Primăriei pentru sărbătoarea de la 60 de ani", a mai declarat şi Liliana Lupan.

„Sper să fie o situaţie de moment”

Contactat telefonic, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” nu părea foarte fericit de soluţia aleasă, dar spera că varianta este doar una de tranziţie.

„Consider să e o situaţie de moment, o soluţie de criză care va trece. Asta s-a găsit, asta s-a putut face. Ideea este că pe organigrama Teatrului Dramatic vor fi 82 de persoane, în jur de 60 de la noi, şi cam 22 de la «Păpuşi», iar restul vor fi transferaţi la acea fundaţie a Primăriei. Va fi un fel de externalizare a serviciilor. Pensionarii şi pensionabilii ori pleacă la pensie, ori vor deveni persoane fizice autorizate, ori vor colabora prin prestări servicii, ori prin drepturi de autor”, a explicat directorul Vlad Vasiliu.

La rândul său, directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, Florin Melinte, consideră că soluţia aleasă este, din punct de vedere tehnic, o rezolvare.

„Din punctul meu de vedere, avem o problemă, peste care încercăm să trecem. Va trebui să ne adaptăm. Sperăm să găsim o variantă funcţională, important este că brandul Teatrului Muzical să rămână. Asta e tot ce contează”, a precizat Florin Melinte.

Din păcate, al treilea director de teatru din Galaţi, Stelian Stancu, de la Teatrul Gulliver, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.