După o primă ”strigare” în luna februarie, despre care "Viaţa liberă" a scris la momentul respectiv, Consiliul Județean (CJ) Galați se preocupă din nou de degajarea incintelor unităților sanitare din subordine de clădiri vechi dezafectate, unele cu risc seismic.
Astfel, în ultima ședință ordinară a CJ au fost aprobați indicatorii tehnico-economici rezultați din documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) privind obținerea autorizației de desființare a unor clădiri anexe din incinta Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Cuv. Parascheva”. Potrivit documentației aprobate de aleșii județeni, aceste lucrări au fost evaluate la un total de 425.084,07 lei inclusiv TVA, din care 357.962,17 lei reprezintă partea de construcții-montaj.
Este vorba despre trei anexe, cu o suprafață de aproape 300 de metri pătrați, reprezentând o ghețărie - magazie alimente, cu o vechime estimată de peste 58 de ani, o pivniță/beci cu o vechime de 93 de ani, dar și un atelier de tâmplărie ridicat în urmă cu 63 de ani, acesta din urmă cu o destinație actuală de spațiu de stocare temporară a deșeurilor medicale pentru o cameră de circa 10 metri pătrați. Construcțiile sunt degradate, prezentând fisuri, crăpături ale zidăriei și infiltrații, iar accesul nu este protejat de intemperii, degajarea lor din incinta unității sanitare din Bariera Traian fiind o necesitate.
În paralel, la Spitalul de Pneumoftiziologie au fost identificate și trecute în domeniul privat al județului Galați alte două clădiri din incintă, scopul fiind scoaterea din funcțiune și desființarea prin demolare, tot urmare unei hotărâri a instituției, adoptate în ședința ordinară de joi, 27 iulie.
De această dată, în discuție sunt centrala pe abur și spălătoria, ambele clădiri cu o vechime de 71 de ani și care prezintă risc seismic (Rs) II și parțial Rs I pentru un corp de clădire magazii anexă. Cele două imobile sunt nefuncționale în prezent, iar, în trecut au prezentat avarii structurale. Acestea au fost remediate, dar au apărut fisuri la pereții laterali. În plus, cazanul de abur a fost mutat anul trecut, fiind optimizat deja circuitul termic/energetic de funcționare al unității sanitare din strada Radu Negru.
Suprafața desfășurată a celor două imobile este de 480 de metri pătrați, iar valoarea lor cumulată de inventar de doar 148.000 de lei, demolarea lor fiind doar o chestiune de timp și nu de oportunitate.