Senzaţii tari, ca pe vremea răposatului…

Senzaţii tari, ca pe vremea răposatului…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul ar trebui să se reprofileze pe turism * Obiective de interes pentru nostalgicii „iepocii de aur”: străzile în beznă şi frigul din apartamente şi şcoli…  * De o săptămână, iluminatul public a fost redus pe 140 de străzi * În semiîntuneric se mai află instituţiile publice, statuile, parcurile, liceele… *

Încet, dar sigur, Galaţiul se reîntoarce la zilele – pe care le credeam, în naivitatea noastră p(r)ost decembristă – demult apuse, pe când întunericul şi frigul domneau peste gălăţeni.

Cu frigul am rezolvat-o, căci apartamentele rămân neîncălzite, chit că temperaturile de afară au coborât demult sub limita suportabilităţii. Acum, autorităţile o rezolvă şi cu iluminatul…

Mai exact, pe anumite străzi din oraş, de când se lasă seara şi până a doua zi de dimineaţă nu mai luminează decât… luna. Parcurile, instituţiile publice, şcolile, grădiniţele, sunt şi ele iluminate doar aşa, cât să sperii un şoarece chior, cum s-ar spune.   

Este uşor de înţeles ce senzaţii poţi încerca seara, pe astfel de străzi neiluminate. Senzaţii tari, de pe vremea comunismului, ca în reclama cu ciocolata cu rom. Numai că în Galaţi trăiesc oamenii secolului XXI.

Cum ne salvăm de criză tăind lumina pe străzi

Mai mulţi gălăţeni care locuiesc în zona centrală (pe aleea Mercur, unde se află blocurile V 3, V 4 şi V 5, dar şi câteva locuinţe individuale)  ne-au sesizat faptul că, de câteva săptămâni m, becurile stâlpilor de iluminat public nu mai ard!

Cum, necum, oamenii au aflat – spun ei - că … nici nu vor mai avea lumină pe alee, din cauză că Primăria face economie!

Este adevărat, la începutul lunii trecute, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a anunţat că, pentru reducerea cheltuielilor cu 20 la sută la serviciile publice, s-a luat decizia ca unul din trei stâlpi de iluminat public stradal să nu mai facă lumină.

La acel moment, viceprimarul chiar a prezentat şi nişte cifre: „Iniţial, pentru acest capitol, bugetul fusese stabilit la 56,9 milioane de lei, pentru întregul an.

În urma aplicării dispoziţiilor guvernamentale, din suma aferentă celui de-a doilea semestru, 14,8 milioane, vor fi scăzute 2,2 milioane de lei”, a explicat Ciumacenco. Însă, vicele nu a spus nimic despre faptul că anumite străzi ar putea rămâne total în beznă!

Pentru a afla care este motivul pentru care pe nu mai arde nici un bec pe aleea Mercur, am întrebat la Primărie. De la purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, am aflat că „acolo este o avarie, iar Primăria a luat notă de ea şi a dat comandă Luxtenului să remedieze situaţia”.

Nicoleta Manole a mai spus că bezna de pe alee nu are legătură cu economia. „A fost luată decizia reducerii cu o treime a iluminatului public, însă nu sunt străzi care să rămână neiluminate…”.

„S-a redus iluminatul nu doar pe străzi, ci şi iluminatul arhitectural, unde tot aşa, s-a deconectat o fază, la instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, statui”, a adăugat Nicoleta Manole.  

Cine face lumină în cazul întunericului de pe stradă?

Din partea Luxten, de la directorul Dan State, am aflat însă că „în prezent nu avem nicio comandă scrisă sau verbală din partea Primăriei pentru remedierea vreunei defecţiuni pe aleea Mercur. Însă vom verifica şi noi care este situaţia”.

Pe de altă parte, din surse care ţin să îşi păstreze anonimatul, am aflat că într-adevăr aleea Mercur se află între  cele 140 de străzi din oraş care, din 12 octombrie, sunt iluminate doar în proporţie de două treimi…      

Pe de altă parte, însă, se vorbeşte – evident, tot neoficial - de faptul că sistemul de iluminat stradal din oraş nu a fost gândit astfel încât două becuri să ardă şi al treilea nu.

Aşa că decizia restricţionării iluminatului public se face pe segmente, existând realmente riscul ca anumite tronsoane de străzi – mai ales cele mici – să rămână în beznă…

Noi nu suntem specialişti să ştim dacă aşa este sau nu, dar, când vezi câte o alee întreagă în întuneric, evident că te gândeşti la cum se face economie la bugetul local pe spinarea – picioarele, poşetele, siguranţa  etc – contribuabililor…

Surse care vor să îşi păstreze anonimatul spun însă că economiile făcute cu sistemul de iluminat sunt doar „de faţadă”. Pentru că, în timp, sistemul de iluminat ar putea fi afectat, atât timp cât este proiectat să funcţioneze trifazat, dar funcţionează doar cu două faze…

Teorie pe care Primăria Galaţi ar fi trebuit să o ia în calcul înainte de a decide reducerea cu o treime a iluminatului public…            

Dacă aleea Mercur a rămas în beznă din cauza unei avarii sau din cauză de economie, vom afla până la urmă şi oficial, căci cu siguranţă o decizie luată trebuie şi asumată, responsabil, de cei care au decis asta.

Care este adevărul în toată povestea asta, ne este greu, deocamdată, să spunem. Asta, pentru că, din bun simţ şi respect faţă de interlocutorii noştri, nu ne putem permite să credem că ei ne-au minţit în faţă.

Revenind la programul comunist „întuneric şi frig”, care se administrează la Galaţi, am putea, conform tipicului de altădată, să mulţumim din inimă conducătorului iubit, pentru administrarea senzaţiilor tari de altădată…

Însă nu avem cum să facem asta, pentru că trăim în democraţie. Şi în democraţie nu mai există un conducător iubit, ci mai mulţi, datorită cărora locuim în apartamente reci şi ne plimbăm, seara, pe străzi în beznă.

Aşa că, dragi tovarăşi conducători, noi, colectivul municipiului Galaţi, vă mulţumim din inimă!

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.