Pro şi contra întunericului de pe străzi

Pro şi contra întunericului de pe străzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul Mircea Cristea critică decizia primarului * În replică, primarul Dumitru Nicolae îl indică pe cel responsabil: „Boc!” * Până la noi ordine, orbecăim pe străzi, indiferent de taxele locale plătite *

La o săptămână de la punerea în aplicare a planului şi la aproape o lună de la anunţarea sa, oficial, de către viceprimarul social-democrat Nicuşor Ciumacenco, colegul său tot, viceprimar şi el, dar liberal, Mircea Cristea, şi-a exprimat, ieri, vehement, indignarea, faţă de decizia municipalităţii de a reduce cu o treime iluminatul public stradal.

Cristea a adăugat că, într-adevăr, Guvernul a decis tăierea cheltuielilor din administraţii „însă se referă la capitole şi nu la elemente anume, deci eşti obligat să faci reduceri, dar nu dintr-un anumit capitol, cum este cazul cheltuielilor cu energia electrică”.

„Ne exprimăm totala surprindere şi iritare faţă de această măsură. Nu poţi sacrifica, până la urmă, confortul urban, de dragul economiei. Până la urmă, erau o groază de soluţii pentru a realiza economii la bugetul local, de la milionul şi ceva de euro destinat lucrărilor neexecutate în acest an, bani care ar trebui realocaţi, până la subvenţia acordată pe mijloacele de transport în comun, subvenţie care este de trei ori mai mare ca la Brăila, în condiţiile în care banii alocaţi pentru plombarea străzilor sunt de trei ori mai puţini ca la Brăila”.

„Şi, apropo de Brăila, acolo nu s-a renunţat la o parte din iluminatul stradal, ba din contră, s-au înmulţit becurile de pe străzi… Îmi exprim îngrijorarea faţă de decizia de a se reduce cu o treime iluminatul stradal, o decizie luată unilateral, fără a fi discutată în cadrul Consiliului Local”.

„O astfel de decizie denotă o dovadă de lipsă de discernământ…o decizie uimitor de proastă", a mai declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Mircea Cristea.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a reacţionat scurt la critica viceprimarului privind lipsa de responsabilitate a deciziei luate. În opinia edilului, responsabil pentru situaţia creată este Boc!

„Când domnul vice o să scoată bani din buzunar să plătească salariile, că nu ne ajung banii, atunci… Asta este hotărârea Guvernului, de reducere a cheltuielilor. Au existat şi alte variante… cum ar fi să reducem lefurile la toată lumea, şi să iasă revoltă cum a ieşit la Bucureşti…”.

„Dar dumneavoastră v-aţi plimbat prin oraş, seara? Treaba cu iluminatul nu este chiar aşa. Eu zic că nu este de speriat. Nicio stradă nu rămâne complet fără lumină”.

Primarul Dumitru Nicolae a spus că „există şi extreme: la Constanţa, primarul Mazăre a oprit iluminatul complet”. În plus, edilul l-a contrazis pe viceprimarul Cristea, precizând că reducerea cheltuielilor cu iluminatul stradal „este prinsă în hotărârea Guvernului, explicit”.

Aşadar, problema iluminatului public a devenit motiv de ceartă între conducătorii urbei. Care se acuză unii pe alţii, de parcă n-ar lucra în acelaşi loc. Însă, în timp ce aleşii se critică reciproc, realitatea este că în oraş deja sunt străzi, alei, pe care, seara, nu mai arde nici un bec.

Şi chiar nu mai contează dacă motivul este economisirea banului public sau avariile care s-au înmulţit, ca prin minune. Contează că unii gălăţeni orbecăie printre blocuri, fără ca acest lucru să însemne că locuiesc la periferie, sau că plătesc taxe şi impozite locale mai mici decât cei care au şansa de a locui pe străzi iluminate…  

pnl3
Citit 1008 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.