Ce are FMI cu românii împrumutaţi la bănci?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderul PSD Galaţi, Dan Nica spune că Guvernul României este vinovat că acceptă condiţionări din partea lui Jeffrey Franks * Preşedintele PNŢCD Galaţi, Marian Popa, reclamă discriminarea bancară *

Atât conducerea judeţeană a PSD cât şi cea a PNŢCD Galaţi s-au declarat nemulţumite de recomandările lui Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by dintre FMI şi România, referitoare la OG 50.

După cum se ştie, OG 50/2010, privind contractele de credite pentru consumatori, urmăreşte protejarea clienţilor de comisioanele abuzive ale băncilor, dar prevede şi o mai mare transparenţă a băncilor faţă de clienţii lor.

Jeffrey Franks a spus, însă, că modificarea OG 50 va fi una din condiţiile pentru eliberarea unei noi tranşe de bani FMI pentru România, până pe 15 decembrie. În opinia  lui Franks, legislaţia trebui să-i apere pe clienţi, însă să sprijine şi băncile, lucru care nu s-ar întâmpla acum, conform actualei OG 50.

Preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, s-a arătat nemulţumit nu atât de condiţiile impuse de Jeffrey Franks, cât de acceptarea acestora de către Guvern:

„Suntem în faţa unui fenomen care excede competenţelor şi obligaţiilor de serviciu pe care le au cei de la FMI. Dar nu este problema celor care cer… dacă Guvernul acceptă să intre în discuţii de acest gen. Vorbim despre un lucru care nu face parte din acordul cu FMI, n-are nicio legătură cu protecţia consumatorului, iar OG 50 are ca principal scop să-i protejeze pe consumatori de comportamentul abuziv şi nelegal al băncilor”.

„Cred că este nevoie transparenţă, iar  consumatorul să fie protejat prin directiva europeană. De aia nu cred că poate face obiectul unei discuţii cu FMI. PSD susţine protejarea consumatorului care nu are puterea de a se lupta singur cu sistemul bancar”.

„România nu este sat fără câini, trebuie aplicată aceeaşi legislaţie ca în UE. România nu e poligon de încercare”.

Şi preşedintele PNŢCD Galaţi, Marian Popa, a avut ieri, cam aceleaşi păreri cu ale liderului social-democrat, Marian Popa: „Nu ar trebui să vorbească domnul Jeffrey Franks despre sistemul bancar. Este o adevărată discriminare, în condiţiile în care clienţii din România primesc credite în anumite condiţii, de la bănci care, în alte state UE, dau împrumuturi în condiţii mai relaxate”.

„Asta este nepăsare din partea Guvernului în primul rând, că nu îşi protejează cetăţenii… Şi aş mai întreba: ce fel de criză avem noi în România, în condiţiile în care nicio bancă nu a avut până acum probleme? Eu nu doresc să cadă băncile, ca în America, dar nu este lucru curat când nici una nu are probleme… Eu cred că la noi nici măcar criza nu este autentică!”.

Citit 533 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.