Alte 9 străzi în lucru

Alte 9 străzi în lucru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape toate, în zona centrală *

Lucrările de modernizare a reţelelor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din municipiul Galaţi, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul ISPA, se vor încheia, cel mai târziu, la începutul trimestrului patru al anului 2011, a anunţat conducerea societăţii Apă Canal ieri, la câteva zile după ce UE a prelungit termenul de execuţie cu un an, până la 31 decembrie 2011, după cum „Viaţa liberă” v-a informat deja.

Anul viitor vor fi închise pentru lucrări 9 străzi din oraş, aproape toate din zona centrală. „Dintre cele 47 de străzi incluse în Programul ISPA pentru înlocuirea sau extinderea conductelor de apă şi de canalizare, mai avem de lucrat pe nouă străzi, care au fost programate în 2011”.

„Este vorba de Nicolae Bălcescu (pe un tronson de 1,5 km), Română (1 km), Basarabiei (800 m, între Baia Comunală şi intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu), Traian (800 m), Alexandru Ioan Cuza (800 m), Albatrosului (600 m), Cristofor Columb (500 m) şi Centru V3-V4 (200 m), toate din zona centrală, precum şi Ştefan cel Mare (500 m), din nordul oraşului”, a declarat, ieri, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru (FOTO).

Potrivit aceleiaşi surse, lucrările pe aceste 9 străzi se vor încheia, cel mai târziu, în al treilea trimestru al anului viitor.

CLICK AICI pentru Harta ISPA 2011

Se va lucra şi la staţiile de pompare şi de epurare a apei

În 2011 vor continua şi lucrările de modernizare a staţiilor de pompare a apei de la Uzina de Apă Nr. 2, Turnul de Apă, Şerbeşti şi Fileşti. „Vom înlocui sistemele electrice şi instalaţiile din staţii. Lucrările se vor încheia la sfârşitul trimestrului trei sau la începutul trimestrului patru”, a spus Niţă Podaru.

Cam în aceeaşi perioadă vor fi finalizate lucrările de construcţie a staţiei de epurare a apelor uzate, poziţionată în sud-vestul oraşului, lângă reprezentanţa Dacia.

„Staţia de epurare va fi gata în septembrie-octombrie 2011, iar la începutul trimestrului patru va intra în probe tehnologice. Reglajele şi, implicit, atingerea parametrilor normali de funcţionare vor dura trei până la şase luni”, a explicat directorul tehnic-producţie de la Apă Canal.

Gălăţenii trebuie să ştie, însă, că nu se va lucra numai la staţia de epurare, ci şi la canalul colector care va transporta apele uzate, pe latura de sud a oraşului, de la est la vest, până la staţie. „Mai e ceva de lucru la Elice, unde se va săpa pe o lungime de 30 de metri, şi la camerele deversoare de pe traseu”, a explicat Niţă Podaru.

Amintim că Uniunea Europeană i-a oferit Galaţiului o finanţare nerambursabilă de 47 de milioane de euro, din fonduri ISPA, pentru a moderniza şi a extinde reţelele de apă şi canalizare din oraş, cu condiţia să încheie lucrările până la 31 decembrie 2010.

Autorităţile locale şi-au dat seama că nu se pot încadra în acest termen, aşa că i-au cerut Uniunii încă 12 luni şi le-au primit. Dacă UE ar fi respins această cerere, Apă Canal ar fi pierdut banii pe care îi mai avea de consumat, adică 3,8 milioane de euro din grantul de 47 de milioane de euro, şi ar fi trebuit să finalizeze lucrările intrând în cele 18 milioane de euro împrumutate, cu dobândă, de la Banca Europeană pentru Investiţii.

Citit 1193 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.