Economie din banii copiilor

Economie din banii copiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputatul PNL Victor Paul Dobre critică decizia Guvernului Boc *

În această săptămână, deputaţii au de discutat modificarea legislaţiei în privinţa alocaţiilor ce se acordă pentru sprijinirea familiilor. După cum se ştie, este vorba despre alocaţiile complementare (pentru familii cu venituri foarte mici) şi de cele pentru familii monoparentale.

„Ca să fac o paranteză, căci tot despre copii este vorba, dar despre cei nenăscuţi încă, aş putea spune despre modificarea legislaţiei în privinţa indemnizaţiilor de creştere a copiilor că a fost pentru prima oară când s-au luat în vedere şi cetăţenii care urmează să fie născuţi în România, căci legea va avea efecte în 2011, când se vor naşte mulţi copii”.

„Dar, să revenim la modificarea legii pentru susţinerea familiilor. Guvernul a emis o ordonanţă, pe care o vom discuta în Cameră, ordonanţă dată în cunoscuta linie a partidului de guvernământ: ”, spune Dobre.

În esenţă, ordonanţa de Guvern se referă la modificarea indemnizaţiilor de susţinere a familiilor, coborându-se plafonul de venit pentru beneficiar, dar şi reducându-se, în unele cazuri, sumele alocate copiilor.

„O şmecherie tipică guvernului”

„Până acum, alocaţia se dădea familiilor cu venituri până în 470 lei, după cum urmează: pentru un copil – 50 de lei, doi copii - 60 lei, trei - 65 de lei, iar de la patru copii - 70 de lei. În proiectul Guvernului Boc, familiile se împart în două categorii de venit: între 0-200 de lei şi între 201 şi 370 de lei”.

„Deci, o dată, se coboară plafonul de venit al familiei. Dar se modifică şi banii pentru copii: pentru un copil, se va primi 30 de lei, nu 50, pentru doi copii rămâne 60 de lei, pentru trei copii se măreşte. însă pentru venituri cuprinse între 201 şi 370 de lei, pentru un copil se alocă doar 25 de lei,  pentru doi – 50 lei şi de la trei copii se măreşte puţin. Însă, trebuie subliniat că, în general, familiile acestea au până la trei copiii şi chiar de aici ”.

„În cazul familiilor monoparentale, unde, de regulă, este mama cu un copil, situaţia este cam la fel. Până acum, plafonul venitului era de 470, caz în care se aloca 70 de lei, pentru un copil, 80 de lei pentru doi copii, 85 de lei pentru trei copii şi 90 de lei de la patru copii în sus”.

„Acum, ordonanţa prevede tot aşa, împărţirea în două grupe de plafon (până la 200 de lei şi până la 370 de lei), iar  pentru un copil se alocă doar  50-45 de lei, pentru familiile monoparentale cu un copil (în funcţie de venit – până sau peste 200 de lei/lună), deci exact situaţia cel mai des întâlnită”.

„Este o şmecherie tipică guvernului: reduce banii de la categoria cea mai costisitoare, dă la categoria cealaltă şi, pe total, ca în bancul acela, rămâne aceeaşi”, a comentat Dobre. 

Citit 611 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.