Chebac vrea să candideze ca independent

Chebac vrea să candideze ca independent
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac (PSD), a anunţat, miercuri, în conferinţă de presă, că demisionează din toate funcţiile de conducere din PSD şi că va candida ca independent la alegerile pentru preşedinţia CJ din 2012. „Renunţ la toate funcţiile de conducere pe care le am în prezent în PSD – vicepreşedinte la nivelul filialei şi  membru în Comitetul Executiv  şi în Consiliului Naţional PSD - , rămân membru PSD, dar la alegerile din 2012 voi candida ca independent la CJ. Subliniez că nu este vorba despre demisia din PSD. Gestul îl fac pentru a-mi putea duce până la capăt programul de dezvoltare durabilă a judeţului Galaţi, program asumat odată cu preluarea mandatului de preşedinte al CJ în 2008. Este o decizie personală şi care ţine cont şi de ultimele declaraţii făcute în urmă cu aproximativ o lună prin care precizam că voi merge până la capăt, până când toate şansele şi speranţele puse în PSD vor fi epuizate. Constat că ele s-au epuizat, că ceea ce am încercat cu decenţă şi bună înţelegere să rezolv în interiorul partidului a eşuat. Asigur locuitorii judeţului Galaţi că voi avea aceeaşi politică echilibrată şi echidistantă în distribuirea bugetelor astfel încât fiecare localitate a judeţului să aibă suportul material pentru a se dezvolta fără impedimente. Asigur toate grupurile politice membre ale Consiliului Judeţului Galaţi, inclusiv cel al PSD, de deschiderea mea şi pe viitor într-o justă şi echidistantă negociere a tuturor proiectelor de interes pentru gălăţeni”, a spus Chebac.

 

Acesta a mai spus că lasă deschise negocierile cu orice partid politic şi în special cu societatea civilă pentru sprijinirea candidaturii sale ca independent. Preşedintele CJ a adăugat că deja a primit semnale de susţinere din partea „tuturor partidelor, inclusiv a Partidei Romilor”, dar a ţinut să spună că întâlnirea sa, de duminică, cu senatorul PDL Marius Necula nu a avut nicio legătură cu politica, ci cu „chestii personale”…     

 

* De ce nu demisionează Chebac din partid? 

 

Întrebat de ce, totuşi, nu renunţă la PSD şi nu demisionează, dacă tot va candida ca şi independent, Chebac a răspuns: „sunt social democrat, rămân social democrat, am fost un an în PD, pe când era social-democrat, am un stagiu de peste 10 ani în PSD şi mă leagă o veche prietenie, amiciţie faţă de colegii mei… nu sunt lucruri pe care poţi să le ştergi uşor şi să le dai uitării. Rămân membru PSD, iar dacă partidul ia decizia excluderii, este problema lui, eu rămân loial colegilor mei din PSD”. Dincolo de declaraţiile de fidelitate faţă de anumiţi social-democraţi, în realitate, Chebac evită să demisioneze dintr-un motiv prozaică: singura împrejurare în care un preşedinte de CJ îşi poate pierde mandatul înainte de termen este dacă demisionează din partid.      

 

Astfel, în timp ce legea spune că în cazul consilierilor locali sau judeţenei pierderea, înainte de termen, a mandatului, poate interveni doar în cazul „pierderii calităţii  de membru al partidului politic” (adică fie prin demisie, fie prin demitere), în cazul preşedintelui CJ, încetarea mandatului intervine doar în cazul pierderii „prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales” (alin g-1, art. 15 din Legea 393/2004 actualizată). Deci, dacă nu demisionează şi va fi demis din PSD, Chebac tot îşi poate duce la bun sfârşit mandatul de preşedinte CJ, motiv pentru care acesta chiar a spus că singura variantă prin care poate fi schimbat este „prin referendum”. „Nu vedeţi? Guvernul elen şi-a dat demisia, Berlusconi şi-a anunţat demisia, lui Geoană i s-a cerut şi probabil urmez eu… o să-mi dau ca Geoană. PSD face o mare eroare, aceea de a-ţi  submina puterea prin erodarea poziţiei celui de-al doilea om în stat!”, spune Eugen Chebac.

Cât priveşte motivul pentru care candidează ca independent, Chebac a reluat nemulţumirea sa legată de modul în care a fost nominalizat candidatul PSD la preşedinţia CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa: „În Comitetul Permanent al PSD Galaţi nu s-a făcut un vot de departajare între mine şi Bacalbaşa ci un vot de validare a lui Bacalbaşa. Toate demersurile mele pentru respectarea Statutului PSD şi refacerea votului au fost sortite eşecului”. Deşi am solicitat un punct de vedere, conducerea PSD nu s-a exprimat în nici un fel.

Citit 1547 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.