Chirurgul-senator Ichim taie în carne vie

Chirurgul-senator Ichim taie în carne vie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este cel mai căutat parlamentar gălăţean, de către pacienţii care urmează să fie operaţi, dar, paradoxal, este cel mai uşor de găsit chirurg din Brăila. Este un senator unic în ţară, nu prin iniţiative legislative, ci prin interdicţia de a mai profesa în Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei. Nu în ultimul rând, este evitat de politicieni, care intuiesc în el rezerve imense de reacţie atunci când este atacat.

- Chirurgul Paul Ichim îi reproşează senatorului Paul Ichim starea spitalelor?

- Sunt două lucruri aici: sistemul medical şi condiţiile din spitale care nu sunt peste tot la fel. La Brăila, pacienţii nu sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente sau seringi, ca la Galaţi. Parcă acolo banul băgat în spital se vede mai mult ca la noi, vorbesc de investiţii, de condiţiile de spitalizare… Dar acolo este un sistem de monitorizare foarte atentă a tuturor cheltuielilor şi aşa poţi vedea foarte uşor în ce găuri se scurg banii… Cu sistemul medical, aici este o decizie care are consecinţe politice. Iar PNL nu se opune iniţiativelor doar pentru că vin de la Putere, le-am şi transmis asta. Vorbim de pachetul minim de servicii medicale şi completarea sa cu sistemul de coplată sau cu plata asigurărilor private de sănătate, care implică casă de asigurări private şi asistenţă privată concurenţială. În acel moment va fi o bătaie pe resursele umane. Calitatea trebuie recompensată prin bani. Noi, doctorii, avem eticheta aceea "dă-l dracului de ciubucar, că ăla care e bun tot îi pupă cineva portofelul". Trecem peste mitocănia de a condiţiona actul medical, dar se ştie că omul, dacă este mulţumit, vine şi te aleargă pe holuri cu darul… Este degradant pentru noi. În schimb, la privat, totul este simplu - asta este taxa, atât plăteşti. Într-un sistem în care privaţii ar putea investi în spitale şi chirurgii ar putea câştiga cât câştigă acum unul care pune silicoane la clinică şi care are bani de ne ascultă cu urechea…

Chirurg de Galaţi, operez la Brăila!

- Câţi medici din Parlament profesează în spitale?

- Toţi, în afară de Ichim. Pardon, e o colegă la Sibiu, liberală, dar dânsa este la medicina muncii şi e legat ceva de minister. În rest, toţi colegii profesează: Şerban Rădulescu, chirug cardiovascular la Cluj, urologul Secăşan de pe la Reşiţa, profesorul deputat Popa operează…. Şi eu operez, dar la Brăila. La Spitalul Judeţean Galaţi sunt incompatibil. Înainte de a pleca la Senat, am încheiat o convenţie cu Spitalul Judeţean, conştient că nu pot îndeplini condiţiile unui contract de muncă. Atunci am şi delegat pe cineva în locul meu ca şef de secţie… În timp ce Senatul mi-a spus că nu sunt în incompatibilitate, conducerea Spitalului Judeţean m-a contrazis. În Legea 95 se arată că şeful de secţie nu are incompatibilitate cu funcţiile de demnitate publică şi pentru asta m-am şi judecat… Atunci conducerea spitalului nu îmi mai recunoştea nici convenţia civilă. Au mai fost alternanţe, în funcţie de cine a condus spitalul, domnul Crăciun sau doamna Lazarovici. În final, s-a terminat procesul pe care l-am pierdut şi prin care instanţa mi-a spus că funcţia de şef de secţie este incompatibilă cu cea de parlamentar şi că nu pot lucra conform contractului de muncă. Dar eu aveam convenţie, nu contract! Trecând peste faptul că până la pronunţare am lucrat în spital, am făcut gărzi de Anul Nou, că nu avea cine… Ulterior, conducerea mi-a transmis că nu mai am drept să operez în spital cât sunt parlamentar! Adică, ei au asimilat convenţia mea cu contractul de muncă pe care instanţa mi-l interzicea! Eu am cerut hârtii lămuritoare de la minister şi de la Colegiul Medicilor. Ambii, dar şi CA-ul spitalului mi-au spus că sunt persoană fizică independentă şi că pot lucra cât îmi permite timpul. Doamna directoare Lazarovici a cerut lămuriri de la minister. Săptămâna trecută au venit aceste hârtii care spun că managerul poate semna contract, în lipsă de personal, cu PFI, iar spitalul are 66 de medici lipsă, că de aceea se şi fac gărzi cu medici din afara unităţii sanitare şi s-au şi ţinut, peste lege, medici pensionari. Nu renunţ la luptă, pentru că Spitalul Judeţean nu este condus de o persoană, ci de Consiliul Judeţean şi am încredere că se va face dreptate!

Lecţie de supravieţuire politică: dai în cap celor care se afirmă    

- După atâtea păţanii, mai vreţi să candidaţi?

- Dacă eram lăsat în pace, răspundeam clar: „nu”.  Dacă nu am fost lăsat să-mi văd de treaba mea…  îmi văd de treaba lor.

- De ce în plan local partidele nu îşi schimbă şefii, ca la Centru?

- În politică unii şi-au făcut o meserie din a-şi stârpi orice concurent la nivel local… Eu sunt doctor. Dacă nu voi fi lăsat să-mi fac meseria şi voi fi şicanat, s-ar putea să-mi descopăr nişte ambiţii politice, care le vor face altora o concurenţă acerbă… În Parlament sunt incompatibili doctorii, profesorii şi actorii, dar toţi politrucii cu firme, care fac lobby - că să nu-mi spună mie că trăiesc din banii din Parlament! - o duc bine. Din cauza politrucilor care nu se pricep decât la strâmbe politice şi financiare, România a evoluat cum a evoluat, iar situaţia există la toate partidele, nu doar PNL. Şi atunci nu-ţi încape fundul de anumiţi indivizi… Dacă îşi face meseria, mai e o treabă, că rămâne ceva în urma lui, dar ce te faci cu unul care omoară tot din jur pentru a rămâne el forever, că dacă iese din zona aia este un mare nimeni!?

- De aceea nu se schimbă şefii locali? Stârpesc concurenţa?

- Ei, o să vină vremea să mai apară şi alţi şefi. Politica îţi mănâncă timp, iar eu am o marjă de timp pentru politică, nu-mi abandonez meseria de chirurg… Poate doar să mi se pună pata ca să fiu mai implicat, dar să ştiţi că oricând poate apărea un tip mai destupat să se implice mai mult în partid. Despre PNL, ce să spun? Partidul a evoluat, nu mai este un club, a deschis uşile… că elitiştii noştri stau acasă, la vot, sau în weekend şi până una alta trebuie să ai mesaj pentru toată lumea, că cei care votează sunt necăjiţii care speră în mai bine, nu cei cu bani pe care îi interesează doar cum să dea mai puţini bani la fisc. PNL este în continuă transformare, discutăm, adică suntem normali la cap, deci avem nemulţumiri… Unele se şi reprimă, altele se rediscută, dar se respectă decizia luată prin vot. Uite, noi nu am avut nemulţumiri faţă de candidaţi, aşa cum a fost la PSD… Cum v-am spus, cei care au învăţat să trăiască din politică, dau în cap dacă se simt ameninţaţi, pentru că nu ar mai avea ce mânca şi ar rămâne nişte mari anonimi. Deocamdată, în PNL toată lumea îşi mănâncă pâinea… avem hârâieli pe principii, dar polemizăm în interior şi nu ne dăm în cap!

Citit 2341 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 22:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.