Defibrilatoare stradale pentru salvarea vieţii

Defibrilatoare stradale pentru salvarea vieţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În două săptămâni, Galaţiul ar putea deveni primul municipiu din ţară cu defibrilatoare stradale, a informat CJ Galaţi, prin intermediul unui comunicat de presă, deşi în mass-media naţională se vorbeşte despre inaugurarea, încă din 2008, la Piatra Neamţ,  a două astfel de aparate.

Cele şapte aparate care urmează să fie instalate la Galaţi în tot atâtea instituţii publice de interes general costă, în total 14.000 de euro, instalarea lor datorându-se unui parteneriat între Romanian Rescue Asociation, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi Asociaţia SMURD Galaţi – din care fac parte CL, CJ Galaţi, ISU şi DSP.  Până la mediatizarea acestui proiect, de numele Asociaţiei Smurd nu s-au legat decât câteva materiale de presă în care se făcea referire la colectarea suspectă a fondurilor de la cetăţeni. Nici în prezent Asociaţia nu este foarte transparentă, iar adresa sa de site www.smurdgalati.ro  nu mai este activă.    

„Banii sunt daţi de Asociaţia SMURD Galaţi, care a colectat fondurile şi prin campaniile făcute printre gălăţeni, de direcţionare a impozitului de doi la sută din venituri”, ne-a declarat şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Mihai Polinschi.

Cele şapte defibrilatoare vor fi instalate în următoarele puncte: Palatul Navigaţiei, Trecere BAC, pe strada Domnească în zona hotelului Dunărea, în zona staţiei de autobuz din Ţiglina 1, la intrarea în halele noi din Piaţa Centrală, în zona sediului central al Consiliului Judeţului Galaţi şi la Palatul de Justiţie. „Acest program va continua şi anul viitor. Consiliul Judeţului Galaţi a sprijinit Asociaţia SMURD şi alături de ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă va continua proiectul de montare a acestor aparate şi în alte locaţii, urmând ca şi societăţile comerciale şi băncile care vor să ni se alăture să achiziţioneze şi să instaleze defibrilatoare în incinta sediilor proprii”, a precizat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

În primă fază, pentru utilizarea defibrilatoarelor vor  fi instruiţi angajaţii din instituţiile publice şi/sau private din jurul cărora se vor afla aparatele, astfel încât dacă unui trecător i se va face rău, să aibă cine să îi acorde ajutor medical. „Defibrilatorul poate salva vieţi. Utilizatorul va putea aplica un şoc electric şi chiar aparatul decide dacă bolnavul are sau nu nevoie de aşa ceva”, a mai explicat dr. Polischi. Potrivit acestuia, cursurile de instruire nu sunt grele, durează maxim două ore şi vor fi făcute fie la sediile instituţiilor, fie la sediul SAJ. Proiectul desfăşurat la Galaţi îşi doreşte ca, în final, 5-6.000 de persoane să înveţe să acorde primul ajutor cu defibrilatorul stradal, în caz de urgenţă.

Totodată, în anii următori proiectul de montare a defibrilatoarelor stradale va continua astfel ajungându-se la 50 de aparate amplasate în diverse locaţii.

Citit 2055 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 22:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.