Paradă militară memorabilă pe străzile Galaţiului de Ziua Naţională

Paradă militară memorabilă pe străzile Galaţiului de Ziua Naţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru prima oară în 20 de ani, parada militară de la Galaţi s-a desfăşurat pe strada Brăilei, motiv de mare bucurie pentru  miile de gălăţeni care s-au aliniat pe cele două trotuare. Tot ieri, pentru prima oară după ’89, o caravană în frunte cu prefectul Galaţiului a mers dis-de-dimineaţă în judeţ, oprindu-se în comuna Cavadineşti şi oraşul Tg. Bujor, pentru câte un scurt ceremonial dedicat Zilei Naţionale a României. Totuşi, ziua de ieri va rămâne în memoria colectivă a Galaţiului şi prin câteva stângăcii comise de organizatori, din care remarcabilă a fost primirea onorului de către preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, nu de către prefectul Paul Florea, conform protocolului respectat până acum an de an.       

Caravana formată din reprezentanţi ai Jandarmeriei, ISU, instituţiilor descentralizate, consilieri judeţenei şi în frunte cu prefectul Paul Florea a respectat programul inedit gândit, cu o săptămână înainte, de reprezentantul Guvernului în teritoriu. Aşadar, la ora 7.00 deja caravana părăsea Galaţiul, prima oprire fiind în comuna Cavadineşti. Acolo cei de la Centru au fost întâmpinaţi de primar şi de câţiva elevi, ceremonialul cuprinzând depunerea de coroane la monumentul eroilor din localitate. Caravana s-a deplasat apoi către a doua destinaţie – Tg. Bujor, numai că aici primarul a lipsit de la ceremonie!

Zâmbete, râsete din toată inima şi tricolorul din inimă  

Manifestările de pe strada Brăilei, au început la fix, punctualitatea nefiind însă în stare să potolească amuzamentul mulţimii, stare de spirit creată de câteva stângăcii ale organizatorilor. Capetele miilor de gălăţeni aliniaţi pe trotuarele străzii Brăilei, s-au întors, la comandă, când în difuzoare s-a auzit „doamnelor şi domnilor, soseşte preşedintele Consiliului Judeţean, Eugen Chebac”. Însă din Volkswagen-ul Touareg vişiniu nu a coborât nimeni, ba, din contră, maşina a făcute ceva manevre şi a întors… Ulterior, cei mai iuţi de minte au realizat că maşina care fusese confundată cu cea a CJ-ului era, de fapt, a şefului ISU! „Doamnelor şi domnilor, soseşte preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac” s-au auzit a doua oară, moment în care, dintr-o maşină neagră de această dată, a coborât… prefectul judeţului, Paul Florea, în râsetele mulţimii, amuzată de situaţie, nu de persoană.

Şi-au făcut apariţia şi arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, alături de care s-au aflat subprefectul Daniel Tudorache şi diverse  autorităţi locale (şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Dănuţ Lefter, directori de instituţii descentralizate, consilieri judeţeni, deputaţii PNL Paul Dobre şi UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă, liderii de partid UNPR Dan Dobrea şi cel de la PER, Eugen Stamate). Toţi s-au alăturat pe scena rezervată autorităţilor. Din păcate, în afară de tricolorul purtat, regulamentar, de primarul Dumitru Nicolae, niciunul dintre cei prezenţi nu a avut la reverul paltoanelor cocarde tricolore. Nici gălăţenii de pe stradă nu au făcut exces tricolor, demonstrându-se că încă nu avem obişnuinţa unor astfel de zile, însă pretenţiile poate sunt prea mari pentru un oraş în care, timp de 20 de ani, nici măcar paradă militară nu s-a organizat pe Brăilei! Ca să nu fim cârcotaşi, vom presupune că  deşi gălăţenii nu şi-au agăţat, la rever, tricolorul, toţi l-au purtat în suflet…   

Onor dat preşedintelui CJ, nu prefectului!  

Confuzia cea mare a fost creată – inclusiv printre militarii care au făcut eforturi să nu îşi trădeze dezorientarea – când garda a prezentat onorul preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac şi nu prefectului Paul Florea, aşa cum se aşteptau toţi şi aşa cum s-a întâmplat la fiecare astfel de manifestare de până acum. De această dată, nu prefectul, ci Chebac a trecut în revistă efectivele militare şi a salutat milităreşte, „Pentru că eu sunt cel care m-am ocupat ca Ziua Naţională să fie sărbătorită şi în municipiu, nu numai în comunele şi satele din teritoriu, unde a avut prefectul program. Pentru că gălăţenii merită această defilare care poate fi comparată cu cea de la Bucureşti”, a explicat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, proaspăt avansat în grad de comandor.

A urmat apoi parada propriu zisă, apreciată de gălăţenii care au aplaudat militarii şi au admirat pe îndelete tehnica de luptă - maşinile de luptă ale infanteriei, transportoare amfibii blindate de transport trupe şi cercetare, autospeciale de intervenţie şi comunicaţii. Au defilat „ca la Capitală” militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazu”, cei ai Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” şi cei ai Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”, dar şi cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Jandarmeriei şi Poliţiei Galaţi. „Poate că nu a fost chiar ca la Bucureşti, dar s-a apropiat mult”, au spus, ulterior, gălăţenii, impresionaţi plăcut de defilare şi bine dispuşi de stângăciile organizatorilor care, până la urmă, au avut ca scop înveselirea românilor de Ziua Naţională!

Citit 3436 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2011 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.