Bugetul lui Chebac rectificat de USL

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a doua oară în decurs de patru luni, municipiul Galaţi a rămas cu zero lei alocaţi de către Consiliul Judeţean, în cadrul rectificării bugetare. Vorbim despre suma de 609.000 lei pe care CJ a primit-o de la bugetul de stat, reprezentând 21 la sută din impozitul pe venit, bani destinaţi pentru echilibrarea bugetelor locale.

Teoretic (şi potrivit repartizării propuse de preşedintele CJ Eugen Chebac), fiecare primărie ar fi trebuit să primească bani (maximum 290.000 de lei - municipiul Galaţi şi minimum 1.000 de lei - Oancea), conform legislaţiei, dar şi a „formulei de calcul”. Practic, după amendamentele depuse de USL, bugetul municipiului Galaţi (PSD) a primit zero lei, la fel întâmplându-se cu primăriile liberale Drăguşeni, Folteşti, Negrileşti, Vânători şi Vlădeşti, de la care s-au retras alocările iniţiale de 6.000, 3.000, 3.000, 5.000 şi respectiv 2.000 de lei.

Cum, însă, „modificările de fonduri alocate au fost operate în interiorul USL”, Eugen Chebac a acceptat modificările propuse şi susţinute de vicepreşedinta CJ Galaţi, Tania Bogdan (PNL). 

Cum să cheltuieşti peste 300.000 de lei în zece zile?

Tot la propunerea consilierilor PSD şi PNL, şi bugetul propriu, local, al Consiliului Judeţean Galaţi a fost rectificat, cu modificări faţă de cele propuse de iniţiatorul Eugen Chebac. Consiliera judeţeană PSD Viorica Sandu a propus ca, de la capitolul „bunuri şi servicii” al bugetului CJ, să se aloce 100.000 de lei pentru achiziţionarea de aparatură la secţia ATI a Spitalului Judeţean, iar consilierul judeţean Emil Ţuicu (PNL) a cerut ca, de la acelaşi capitol, să se aloce suma de 10.000 de lei pentru Parohia nr. 3 Pechea.

„Parohia cu pricina a primit 15.000 de lei în 2009, 10.000 de lei în 2010 şi 7.500 de lei în 2011. Dar am să accept amendamentul, pentru că azi sunt pe post de Moş Crăciun şi sunt darnic. Vreau, însă, să văd cum vor fi cheltuiţi banii până la finele anului”, a spus Eugen Chebac. Aceeaşi declaraţie a făcut-o şi la celălalt amendament adus de Viorica Sandu, prin care aceasta a propus alocarea a 208.000 lei de la fondul de rezervă al CJ pentru refacerea infrastructurii afectate de ploile torenţiale de la Valea Mărului.

„Primăria din Valea Mărului a mai primit în acest an de la CJ patru miliarde de lei vechi pentru aceleaşi lucrări, care s-au şi executat. Eu sunt de acord să mai alocăm bani, dar vreau să văd şi eu cum va cheltui primarul aceşti bani în câteva zile câte mai sunt până la finele anului”, a spus Eugen Chebac, referindu-se la faptul că, fiind sfârşit de an, dacă sumele alocate nu se cheltuie până la 31 decembrie, finanţările se pierd.

Citit 1145 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.