Tristeţe şi indiferenţă la 22 de ani de Revoluţie

Tristeţe şi indiferenţă la 22 de ani de Revoluţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii instituţiilor publice, dar şi cei ai partidelor politice parlamentare – cu excepţia PNL  – au depus, ieri dimineaţă, coroane de flori la Monumentul Eroilor din decembrie 1989, monument la care flacăra recunoştinţei nu a ars, ca în fiecare an, căci instalaţia de gaze este defectă. Balta de apă de la baza treptelor monumentului (care putea fi măturată de gunoieri dacă cineva le-ar fi cerut spus asta!) a completat imaginea de profundă tristeţe a manifestărilor de 22 decembrie.

La manifestări nu au participat revoluţionarii, dar nici subprefectul judeţului Galaţi, Ovidiu Tudorache, preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, sau cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Galaţi, Tania Bogdan (PNL) şi Eugen Durbacă (PC). Ulterior, PNL a depus singur o coroană, susţinând că nu a aflat în timp util ora, căci Prefectura a schimbat, miercuri, de trei ori, programul manifestărilor.  

Circulaţie rutieră închisă fără anunţ prealabil

În afară de absenţele notabile ale celor enumeraţi mai sus, mai trebuie menţionat faptul că manifestările organizate de Prefectură – primirea onorului, defilarea din final – s-au desfăşurat pe strada Domnească, motiv pentru care s-a luat decizia suspendării, temporare, a circulaţiei. O măsură care nu a fost anunţată în presă, de organizator, aşa cum ar fi fost firesc. Rezultatul: şoferi nervoşi care au văzut la 8:25 cum apar, deodată, în faţa lor, pe străzile Eroilor, Universităţii (?!), Gării, Logofăt Tăutu, şi Cuza poliţişti care le indică, prin semne, să găsească alte rute ocolitoare.

În plus, cetăţenii care au avut ghinionul să vină în staţia de autobuz de la Teatrul Dramatic în intervalul orar 8:30 - 9:30 nu au avut nicio şansă să se urce în vreun mijloc de transport în comun. Şi acest lucru, deoarece, după redeschiderea circulaţiei, în jurul orei 9:10, autobuzelor le-a mai trebuit ceva timp până să reintre în programul obişnuit de circulaţie.

Un monument cu flacăra recunoştinţei stinsă 

Deşi, an de an, flacăra recunoştinţei se aprindea la monumentul eroilor încă de pe 17 decembrie, în acest an, focul nu a mai apărut. Prefectul Paul Florea a explicat că a cerut, „prin adrese, primăriei, să se aprindă flacăra, dar am primit un răspuns că este o defecţiune a instalaţiei de gaze şi este pericol, aşa că nu se poate aprinde. Monumentul trebuie consolidat, este şi tasat”. Primarul Dumitru Nicolae are altă variantă: după lucrările Distrigazului, din vară, de modernizare a conductelor, s-a… uitat să se branşeze şi ţeva pentru monument! „Dar o vom remedia… prea vă pasă de astfel de detalii”, a mai spus primarul, supărat că a fost întrebat şi de balta strânsă la baza treptelor monumentului tasat, obiectiv reabilitat vara trecută, se vede treaba dar doar de faţadă…      

Absenţii şi motivaţiile lor   

Au absentat subprefectul, preşedintele CJ şi vicepreşedinţii. Cum nici un revoluţionar nu s-a aflat alături de oficialităţi, dimineaţă, nu s-au depus coroane decât din partea Prefecturii, Primăriei, CL-ului, CJ-ului, IJP-ului, Jandarmeriei, STS, Inspectoratului Şcolar şi al PDL, UNPR, PSD şi PC. Nici un preşedinte de filială judeţeană nu s-a aflat la monument, însă nici consilierii locali sau judeţeni nu s-au înghesuit.

Întrebat ulterior de absenţa subprefectului, Paul Florea a spus că „probabil participă la manifestările de la Tecuci”, însă, contactat telefonic, Tudorache a spus că este la Bucureşti, dar a precizat că „încă nu sunt în concediu, îmi voi lua de pe 27 decembrie”. Deşi se vorbeşte tot mai mult despre posibila destituire a subprefectului Tudorache, acesta a negat: „sunt simple zvonuri, nu plec din Prefectură şi nici la Garda de Mediu nu mă duc.

Nu am să-mi dau demisia dintr-o funcţie publică fără să fiu vinovat”. Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a anunţat încă de marţi că intră în concediu, iar Eugen Durbacă nu a putut fi contactat telefonic. În schimb, vicepreşedinta CJ Tania Bogdan şi-a explicat absenţa: „după ce a schimbat de două ori ora manifestărilor, de la 8.30 la 12.00, cel de-al treilea fax cu ora 8.30 a venit la partid foarte târziu, când deja secretarele nu mai erau acolo. La CJ faxul a venit ceva mai devreme dar tot n-am fost anunţată. Eu cred că este jenant. Este un soi de strategie tristă din partea unor instituţii de la care ne aşteptam la seriozitate… Este un exemplu minunat de... bună organizare.

Citit 1485 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2011 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.