Plimbând gunoiul prin oraş, cu căruţa

Plimbând gunoiul prin oraş, cu căruţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România este ţara în care legi avem, însă nu se aplică iar după chipul şi asemănarea ţării, aşa se întâmplă şi în municipiul Galaţi. Aspectul total neîngrijit pe care îl dau căruţele gunoierilor, care se plimbă, nestingherite, prin oraşul secolului XXI şi al Uniunii Europene – să nu uităm! – ar fi putut dispărea demult, încă de acum cel puţin 10-12 ani, numai să vrem adică, mai pe româneşte, numai autorităţile abilitate să fi vrut să îşi facă treaba!

Şi spunem acest lucru, deoarece legislaţie în domeniu avem – atât împotriva cetăţenilor care nu au învăţat că gunoiul se aruncă în ghene şi nu pe jos, dar şi împotriva posesorilor de cai şi căruţe care transportă baloţii imenşi din PET-uri ca pe nişte adevărate focare de infecţie mobile prin tot oraşul! Nu ne vom referi la legi naţionale, aplicabile în orice colţ al ţării – Legea 215/2001, OG 21/2002, legea 61/1991 – ci la hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, semn că şi Legislativul local s-a preocupat, pe vremuri, de astfel de aspecte. Încă din 2002 Consiliul Local a găsit de cuviinţă să stabilească amenzi dure pentru lipsa de civilizaţie.

Astfel, erau pasibili de amenzi cuprinse între 200 şi 1.200 de lei cei care nu aruncau gunoiul exact în ghene, lăsându-l pe jos, iar pentru împrăştierea gunoiului din „recipientul de colectare” amenda era de 40-50 de lei. Un început! În 2006 însă, Consiliul Local a găsit şi alte contravenţii ce puteau fi sancţionate de către Poliţia Comunitară – cum se numea pe atunci (foştii gardieni publici şi actualii poliţiştii locali). S-au legiferat sancţiunile ce pot fi aplicate inclusiv celor care umblă cu căruţele în municipiul Galaţi – între 100 şi 800 de lei pentru „accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în interiorul perimetrului stabilit prin HCL 333/2001” şi tot aceeaşi amendă pentru „deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe arterele municipiului Galaţi în zonele în care este permis accesul acestora, fără a fi dotate cu dispozitive de retenţie a dejecţiilor animale”.

Este adevărat, o amendă pentru un gunoier înseamnă nimic, pentru că acesta nu are (declarate!) nici loc de muncă (să îi poţi pune sechestru pe salariu), nici casă sau alte proprietăţi, iar neplata amenzii nu se mai transformă demult în închisoare. Cu alte cuvinte, prinde orbul, scoate-i ochii! 

Primăria a tolerat situaţia, pentru că avea un interes

Cu toate astea, teoretic, încă de acum cinci ani s-ar fi putut stopa accesul căruţelor în oraş, vehicule cu ajutorul cărora operează gunoierii, strângând materiale reciclabile şi ducându-le apoi la centrele de colectare. Este adevărat că pe de o parte, lipsa de determinare în aplicarea acestor hotărâri aparţine Poliţiei Locale, însă la fel de adevărat este că nici autorităţile locale – în special Primăria – nu a avut nici un interes – până acum! – să stopeze acţiunea gunoierilor. Ani de zile, aceştia au făcut ceea ce primăria nu putea face: au „selectat” materialele reciclabile, „uşurând”, până la urmă, maşinile cu gunoiul descărcat la groapa de la Tirighina.

Acum însă autorităţile sunt hotărâte să întoarcă foaia. La finele anului trecut, viceprimarul Galaţiul Mircea Cristea promitea că într-o proximă şedinţă de Consiliu Local va propune spre aprobare înăsprirea amenzilor pentru gunoierii care transportă cu căruţele gunoiul prin oraş. „Căruţele vor fi confiscate şi aşa, încet-încet, oamenii vor fi descurajaţi să mai practice această activitate”, argumenta viceprimarul. O intenţie care ar merita mai multă atenţie doar dacă se va materializa cu adevărat într-o hotărâre care, apoi, ar trebui şi aplicată! Trebuie să reamintim că Primăria a mai avut, de-a lungul anilor trecuţi, o iniţiativă prin care confisca caii găsiţi liberi, pe domeniul public. Animalele, aflate într-o stare jalnică, aproape că au mulţumit când au scăpat de sub tirania celor care îi biciuiau zilnic, pentru a trage după ei căruţele, lăsându-le în schimb libertatea de a mânca de prin tomberoane! Din păcate însă, din cauza lipsei spaţiilor adecvate, Primăria a renunţat la această acţiune, căci nu avea unde să asigure adăpostul căluţilor năpăstuiţi…

 

Citit 3159 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 10:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.