Gălăţenii de rând sunt mai curajoşi decât aleşii locali

Gălăţenii de rând sunt mai curajoşi decât aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce oamenii simplii îşi exprimă părerile şi caută soluţii, aleşii şi numiţii din administraţia publică ignoră această problemă *

Nu puţini au fost gălăţenii care au dat curs provocării lansate de Viaţa liberă, semn că oamenii au şi dorinţa şi voinţa de a schimba ceva astfel încât oraşul acesta să îşi schimbe faţa în privinţa gunoiului – subiect care nu ne face cinste deloc în momentul de faţă.

Pe www.viata-libera.ro am primit, numai în primele două zile de campanie, 17 comentarii, în timp ce pe pagina de Facebook a Vieţii Libere am primit nu mai puţin de 44 de mesaje. Le mulţumim celor care ne-au trimis punctele de vedere şi nu putem să nu sesizăm că oamenii de rând din acest oraş au mai mult curaj decât aleşii locali; deşi provocarea lansată de cotidianul nostru s-a adresat şi autorităţilor locale nici un conducător din cei numiţi sau aleşi nu a reacţionat în vreun fel.

Cum suntem convinşi că toţi şi-au terminat demult vacanţa şi s-au reapucat de muncă, nu putem concluziona decât că aleşilor locali nu le pasă de subiectul gunoiului, deci, nu le pasă de Galaţi! Dar să nu mai pierdem vremea cu evidenţierea lucrurilor evidente şi să prezentăm, pe scurt, câteva din mesajele gălăţenilor care şi-au spus părerile cu privire la acest subiect.

Containere rar ridicate şi confiscarea căruţelor

În legătură cu acţiunea de colectare selectivă n-au scris pe site-ul Vieţii Libere Kiru, Vili şi Ana. Kiru apreciază amplasarea de igloo-uri în oraş, dar critică faptul că ele nu sunt golite la timp, motiv pentru care „cetăţenii îşi lasă gunoiul lângă, apoi aceste igloo-uri nu sunt în siguranţă: sunt răsturnate, sparte, incendiate, mâzgălite cu grafitti şi astfel devin inestetice şi nu te poţi apropia de ele. De aceea unii gălăţeni continuă să-şi arunce gunoiul menajer nesortat în saci, în celelalte containere existente care sunt răscolite de câini, pisici, săraci şi de ţigani gunoieri”.

Kiru crede că descurajarea celor care circulă cu căruţele, prin oraş, trebuie luată făcută prin „confiscarea şi distrugerea căruţelor iar calul trebuie eliberat în hergheliile existente. Ca om al legii ştiu că aceşti ţigani se sustrag de la plata contravenţiilor şi de la efectuarea muncii în folosul comunităţii şi va fi greu să-i civilizăm”. Ana ne spune că în oraş sunt şi oameni civilizaţi care chiar se bucură de instalarea igloo-urilor, lucru pe care nu avem cum să-l contrazicem. Vili propune ca igloo-urile să fie amplasate chiar lângă containerele de gunoi menajer, astfel încât oamenilor să le vină mai uşor să arunce resturile fiecare la… locurile lor. O practică deja pusă în aplicare de Ecosal în câteva locuri.

Doar prin amenzi ne civilizăm!

Adine, Gică şi Ella vorbesc despre un alt aspect foarte important: amenzile care ar trebui să se aplice, astfel încât „civilizarea” să intre în reflexul tuturor… „Până când nu se vor lua măsuri de sancţionare a celor ce nu ştiu să întreţină curăţenia oraşului, degeaba dăm vina când pe unul când pe altul.  Eu personal am prins o camionetă care descărca saci cu moluz la gunoi, în zona din centru, acolo unde locuiesc. Am anunţat Ecosalul, a venit cineva şi a spus că nu poate să-i facă nimic, căci nu au dreptul să-i amendeze.Am dat numărul maşinii care a descărcat sacii, dar nici până azi probabil că nu a păţit acel nesimţit nimic. Nu se vrea să se aplice astfel de măsuri căci e simplu să stai în birou să nu faci nimic şi să treacă luna să încasezi salariul. Să fie amendaţi şi cei care au sarcina de a urmări întreţinerea curăţeniei în oraş şi atunci probabil vor fi mai prompţi la sesizările cetăţenilor”, crede Ella. „Nici un popor nu s-a născut civilizat.  Singura soluţie este amenda. Nu înţeleg de ce nu se aplică. Aşa ar ajunge şi ceva bani la buget”, crede Adine.

Unde e Poliţia Locală?

D spune că poliţiştii locali ar trebui să patruleze pe lângă containere nu „să stea la pândă, în intersecţii, câte 3-4 în maşină, cu motorul pornit”. Un Gălăţean este şi mai revoltat de lipsa de implicare a Poliţiei Locale: „Am sunat la dispecerat într-o zi, m-am prezentat cine sunt, fără ca cel de la telefon să se prezinte, aşa cum e normal, însă mi-a fost refuzat apelul de a trimite o patrula la faţa locului. Am apelat la Poliţia Comunitară [Locală] să vină, că cineva aruncă mereu urină pe un acoperiş şi să se ia măsuri. Cel care era de serviciu la dispecerat se numea HRISCU. După părerea mea, toţi sunt paznici, nu poliţişti!”

Citit 1756 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.