Amenzi pe nesimţire, dar doar pentru unii?

Amenzi pe nesimţire, dar doar pentru unii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Poliţia Locală raportează că aplică sancţiuni scormonitorilor în gunoi * Pe nesimţiţii cu ştaif cine îi vede însă?    

Potrivit raportului de activitate săptămânal, Poliţia Locală Galaţi, în prima săptămână din an, agenţii au amendat trei persoane care scormoneau în gunoi şi alte două persoane care „atacaseră” igloo-urile în căutarea aceloraşi PET-uri bune de vândut apoi la centrele de colectare. Astfel, pe 2 ianuarie, la 15.30, poliţiştii locali i-au amendat contravenţional cu câte 40 de lei pe doi bărbaţi din comuna brăileană Siliştea.

Cei doi au fost descoperiţi în timp ce împrăştiau gunoiul menajer aferent blocului Y 11, de pe strada Grigore Ventura. O altă gălăţeancă, în vârstă de 39 de ani, a fost amendată cu 40 de lei după ce a fost surprinsă, pe 4 ianuarie, când împrăştia gunoiul menajer gunoiul menajer, din ghenele de gunoi, aferente blocului 4A, de pe strada Gheorghe Doja. „În perioada analizată au fost depistate alte două persoane care au răsturnat recipientele tip igloo pentru colectarea selectivă a gunoiului împrăştiind conţinutul acestora. Au fost sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 100 şi 200 lei”, mai precizează raportul Poliţiei Locale.

Legislaţia proastă şi orbul găinilor  

Şi gălăţenii cred că numai aplicându-se amenzi pot fi descurajaţi cei care fac mizerie în oraş. „În alte ţări pentru o coajă de banană aruncată jos 10 milioane şi dacă nu se plăteşte amenda în 3 zile,  închisoare şi atunci se va civiliza lumea cu siguranţă”, spune Alina, pe pagina de Facebook a Vieţii Libere. Problema este că, spre deosebire de alte ţări, în România, amenda neplătită nu se transformă în zile de închisoare ci, în cel mai bun caz, în zile de muncă în folosul comunităţii – deşi procedura este descurajant de complicată.

Aşadar, Daniel Leu, cel care se aşteaptă în următoarea perioadă de timp la înmulţirea dosarelor penale nu prea are dreptate. Cel puţin, nu în cazul „scotocitorilor” prin gunoaie. Poate în cazul celor care distrug igloo-urile de mii de euro şi cărora li se poate imputa suma şi faptul că au atentat asupra unui bun public. Şi Ştefan Stan este de aceeaşi părere, că atenţia poliţiştilor trebuie concentrată pe cei care vandalizează pubelele.        

Pe de altă parte, este lăudabil că  agenţii îi amendează pe scormonitorii în gunoi, dar nu este suficient. Nu doar din cauza zecilor de gunoieri arată oraşul în halul în care arată! Foarte rar am auzit ca un poliţist local să îl amendeze pe vreun şofer nesimţit care aruncă din maşină, stând la stop, PET-ul pe şosea, pe manelistul tatuat care sparge seminţe pe banca din parc, pe „gospodina” de la patru care aruncă pepenele crud direct de la geam – că tot e biodegradabil, nu?- , sau pe domnişoara preţioasă care, după ce animalul de companie se uşurează pe trotuar, se apleacă doar pentru a-şi ridica căţeluşul în braţe şi a-şi continua drumul…

Citit 1156 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.