Soluţii pentru a nu mai ascunde gunoiul sub preş
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Soluţii pentru a nu mai ascunde gunoiul sub preş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Scormonitorii în gunoaie, monitorizaţi atent * Centrele de colectare, cu normă de PET pe cap de „vânzător” * Cu ochii în patru să nu calci în mizeria de pe stradă    

Continuăm, astăzi, seria părerilor postate de gălăţeni cu privire la măsurile ce trebuie luate astfel încât oraşul nostru să scape de sub „zodia mizeriei” în care se găseşte de ceva timp. Soluţiile şi opiniile gălăţenilor au fost postate de aceştia pe site-ul Vieţii Libere (www.viata-libera.ro), dar şi pe pagina de Facebook a ziarului. Mulţumindu-le gălăţenilor care au împărtăşit cu noi grija pentru oraşul în care trăiesc, reamintim că, deşi provocarea lansată de cotidianul nostru s-a adresat şi autorităţilor locale, nici un conducător din cei numiţi sau aleşi nu a reacţionat, până acum, în vreun fel.

Centrele de colectare, locul de unde trebuie începută curăţenia 

Mulţi din cei care şi-au dat cu părerea consideră că în continuare este mizerie în oraş din cauza celor care caută în gunoaie şi care vând apoi materialele reciclabile  plasticul în general – la centrele de colectare din oraş. Astfel, aceste centre reprezintă o verigă în lanţul mizeriei din oraş.  „Cel mai bine ar fi să se închidă centrele de colectare, pentru că dacă amendezi ţiganii, ei nu vor plăti în veci. Dacă închizi centrele nu vor mai avea unde să valorifice PET-ul şi implicit nu vom mai vedea atâta jeg în acest oraş trist. Numai incompetenţi avem aici, de 20 de ani ne conduc”, spune Cătă, intransigent.

Zet propune însă o soluţie care nu ar încălca dreptul patronilor acestor centre de a-şi conduce afacerea, însă le-ar impune nişte condiţii: „o soluţie ar fi sancţionarea centrelor de colectare care primesc de la o persoană fizică o cantitate mai mare decât o limită rezonabilă stabilită de Consiliul Local, de exemplu 2 kg PET/lună. Sancţiunile ar trebui să fie dure iar în cazul abaterilor repetate să se ajungă la suspendarea licenţei! Totodată ar trebui monitorizată achiziţia pe CNP-uri fictive şi alte falsuri de acest gen! Cei surprinşi la scormonit în tomberoane trebuie sancţionaţi şi introduşi într-o baza de date şi comunicate CNP-urille către centrele de colectare, pentru stabilirea interdicţiei de achiziţie de la aceste persoane. Pentru cei care cred ca există civilizaţie fără măsuri coercitive va pot spune că şi în ţări pe care le considerăm foarte civilizate cum ar fi Belgia există "reciclatori" care pescuiesc în igloo-urile de sticle, într-adevăr destul de puţini, dar există”.   

Gunoi aruncat aiurea

O cauză pentru care Galaţiul arată atât de urât şi de trist constă în faptul că unii din concitadinilor noştri nu le pasă unde aruncă gunoiul – fie pe jos, pe lângă ghene, fie pe terenuri virane, proprietatea altora… Pe pagina de facebook a Vieţii Libere s-a discutat destul de mult pe tema: cât ne costă să fim civilizaşi? Perla Diamant spune că „nu ne-ar costa nimic dacă am avea de la cine să învăţăm”, în timp ce Florin Răvdan (care a menţionat campania Vieţii Libere şi pe blogul său, motiv pentru care îi mulţumim) replică: „Adică tu vrei să spui că părinţii şi cei apropiaţi sunt de vină pentru faptul că unii oameni nu au bun simţ? Eu zic să te mai gândeşti. Cunosc persoane ai căror părinţi reciclează tot ce prind. Dar asta nu îi face pe ei mai civilizaţi. Tot pe jos aruncă orice prind. Era şi o glumă pe tema asta: "La semafor, un biciclist vede că din maşina de lângă el cade un pahar de cafea. Îl ridică şi îi spune şoferului: Vedeţi că v-a căzut paharul. La care şoferul: Aaa,nu-i bai, eu l-am aruncat!". Aşa că depinde de fiecare în parte. Nu de cei de la care înveţi!”. 

Aurora Ifrim spune că nu întotdeauna părinţii sunt vinovaţi pentru lipsa de bun simţ a copiilor, ci că „unora le place să trăiască în propria mizerie (…) Îmi amintesc că înainte de a pleca din ţară, dimineaţa când duceam copilul la şcoală, de la Piaţa Ancora până la Şcoala.28 trebuia să fii destul de atent pentru nu a călca în rahatul câinilor. Aşa ceva nu se poate!”. Perla Diamant revine cu o părere pertinentă – lipsa de atitudine de care suferă toţi în ziua de astăzi: „ce-ar fi dacă atunci când cineva ar arunca o hârtie pe stradă, ar fi tras de mânecă să o ia de acolo şi s-o arunce la gunoi?”. 

Citit 1577 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.