Prefectul reinventeaza 24 ianuarie: de la Hora Unirii la bal

Prefectul reinventeaza 24 ianuarie: de la Hora Unirii la bal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Paul Florea a gândit un program special de Ziua Unirii Principatelor Române, astfel încât gălăţenii să trăiască sărbătoarea *

Nonconformist cum deja s-a făcut cunoscut, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, s-a gândit să dea o „tuşă” personală Zilei de 24 ianuarie; astfel, în afară de manifestările obişnuite, gălăţenii ar putea avea parte, de Ziua Unirii Principalelor Române, de un spectacol în aer liber, de cocarde tricolore, «colăcelul Unirii», urmând ca seara să aibă la loc în sala Universităţii "Dunărea de Jos" un bal caritabil, pe modelul Balului de Cristal din Capitală.

„În afară de seria obişnuită de manifestări am avut ideea de a organiza un bal caritabil, iar fondurile astfel colectate să fie folosite pentru un proiect pe care îl am eu: să deschidem oamenilor Prefectura, să transformăm acest spaţiu în unul de vizitare şi de găzduire a evenimentelor culturale, educative”, spune prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea.

„În afară de obişnuitele acţiuni de la Biserica Vovidenia, unde a fost înmormântată mama Domnitorului Principatelor Unite şi de la Statuia lui Cuza, unde în acest an doresc să rupem tradiţia de a depune coroane, ci flori, aş vrea ca gălăţenii să se bucure cu adevărat de această zi. De aceea, în parteneriat cu CJ Galaţi, vom încerca să dăm o notă cu adevărat de sărbătoare, organizând acolo o adevărată petrecere, în stradă, cu scenă şi formaţii de muzică populară. Gălăţenii vor avea de unde să ia cocarde tricolore, chiar vom încerca, împreună cu producătorii locali, să oferim gălăţenilor nişte colăcei, din aluat, «colăcelul Unirii». În cursul zilei vor mai avea loc colocvii tematice la Casa Cuza şi în şcoli, iar seara va avea loc balul”, a declarat Paul Florea. Iar succesul unei astfel de acţiuni ar putea să fie mare, chit că 24 ianuarie pică într-o zi lucrătoare – oamenii ar putea veni să guste din colăcelul Unirii şi să încingă hora mare pe stradă.   

Ambiţia prefectului: Galaţi, capitala României   

Deşi, în primă fază, balul ar fi urmat să aibă loc în sala mare de la parterul Palatului Navigaţiei – aşa cum se întâmpla în perioada înterbelică – ulterior s-a schimbat planul şi s-a optat pentru holul Universităţii "Dunărea de Jos". În urma cotizaţiilor ce vor fi date de protipendada gălăţeană, prefectul doreşte să îşi pună în aplicare un proiect mai vechi – valorificarea Prefecturii în scopuri culturale şi educative, după modelul sediilor administrative din Uniunea Europeană.

„Dorim să amenajăm holul de la intrare cu busturile marilor personalităţi gălăţene –Costache Negri, Anghel Saligny, Moruzzi, Iosif Ivanovici, Sturza, Hortensia Papadat Bengescu- iar cetăţenii să poată vizita clădirea, într-o anumită zi din săptămână”, spune prefectul care este dispus să cedeze chiar şi biroul personal pentru ca acesta să fie decorat cu mobilă deosebită, pentru vizitele turiştilor.

„Ambiţia mea este ca în trei ani Galaţiul să devină Capitala României de două ori pe an: pe 24 ianuarie şi pe 29 iunie, de Ziua Dunării… Sigur, unii răutăcioşi ar putea constata că tot pe 29 iunie este şi ziua sfinţilor Petru şi Pavel şi e şi ziua mea, dar nu are legătură… Cât priveşte ziua de 24 ianuarie, Galaţiul are toate motivele să devină capitala României pentru sărbătoarea Unirii Principatelor Române: mama domnitorului Cuza, Costache Negri, casa de la Mânjina…”, încheie prefectul.

Citit 1816 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.