Cetăţenii se implică, aleşii locali tac

Cetăţenii se implică, aleşii locali tac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După aproape două săptămâni de când Viaţa liberă a lansat această campanie, gălăţenii continuă să îşi exprime punctele de vedere, semn că le pasă de oraşul în care trăiesc.

Reacţia cetăţenilor demonstrează că Galaţiul nu este un oraş de oameni blazaţi, egoişti şi indiferenţi, ci de oameni responsabili care încă mai cred că prin exemplu personal dar şi legi aplicate corect, oraşul se poate civiliza, astfel încât să se recomande „oraş european” fără a mai roşi de ruşine când spune asta.          

Din păcate însă, în timp ce primim zeci şi zeci de mesaje  de la cetăţeni, autorităţile locale tac în continuare, de ai spune că Galaţiul nu are primar, doi viceprimari, 25 de consilieri locali, Gardă de Mediu, Protecţia Mediului, Poliţie şi nu în ultimul rând zeci de organizaţii nonguvernamentale care au, măcar teoretic, un cuvânt de spus în această urbe.   

 În lipsa oricăror poziţii oficiale din partea celor pe care i-am ales, vom continua să prezentăm părerile gălăţenilor care chiar se implică în viaţa oraşului lor.  

Părerile cetăţenilor despre gunoi 

Sorin: „Nu neg faptul că colectarea selectivă a deşeurilor nu este un lucru bun dar metoda de colectare este una proastă. De ce în România nu poate fi ca în alte state? Tomberoanele sunt destul de încăpătoare, numărul lor este raportat la numărul de locuitori pe o suprafaţă şi nu există nici cea mai mică şansă ca acest gunoi menajer să ajungă pe stradă unde animalele care îşi fac veacul în zona respectivă să îl poată împrăştia. Aceste igloo-uri care au fost amplasate în diferite locaţii ale oraşului nu sunt bune de nimic şi să vă spun şi de ce: în primul rând, gurile de acces pentru a arunca resturile indiferent care sunt ele sunt foarte mici iar capacitatea acestora este insuficientă cu raportul resturilor aruncate de cetăţeni, iar tomberoanele de gunoi menajer, dacă ar fi fost acoperite, s-ar fi evitat mirosul insuportabil mai ales vara, plus că nu s-ar mai fi putut împrăştia resturile din ele”.

Monik: „Îmi doresc un oraş curat pe care gălăţenii nu l-au avut niciodată. Până nu demult poluarea imensă era combinatul dar acum când combinatul s-a distrus nu a mai rămas decât poluarea făcută de noi, cetăţenii, care ar trebui să ne învăţăm să fim mai civilizaţi”. Şi Wywy este de aceeaşi părere: „mizeria din oraş este 80 la sută datorată oamenilor de rând... şi 20 la sută faptului că cei care se ocupă de curăţenie nu prea îşi fac treaba.

Ce ne facem de atâtea căruţe? 

Cristi abordează şi problema căruţelor ”trase de cai ce rar mănâncă şi altceva în afară de bătaie şi care se fac tot mai vizibile în viaţa oraşului. Astfel, încurajaţi de lipsa de reacţie din partea autorităţilor, romii aflaţi mereu în căutare de peturi, fiare vechi, cartoane sau alte deşeuri aducătoare de venituri, nu se mai limitează la străduţele din cartierele mărginaşe, ci îşi manevrează nestingheriţi atelajele pe toate străzile. Interesant este că, în vreme ce în alte oraşe din ţară autorităţile au trecut la confiscarea căruţelor prinse în trafic, la noi par a fi invizibile pentru cei din Consiliul Local.

Ioana completează: „sunt interzise accesul şi deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe străzi, dar asta doar pe hârtie şi aşadar România este o ţară modernă. În realitate însă, lucrurile stau exact pe dos; căruţele pline cu gunoaie fiind nelipsite, indiferent că vorbim aici de orice oră din zi sau noapte”. Ramona: „în continuare Poliţia Locală şi cei din primărie nu ridică nici un deget pentru rezolvarea acestei probleme”.

Dar despre ce face şi ce nu face Poliţia Locală, vom vorbi în ediţia de mâine.

Citit 733 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2012 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.