Pelerinaj ministerial la Galaţi - Au venit, au promis şi s-au dus

Pelerinaj ministerial la Galaţi - Au venit, au promis şi s-au dus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul nu există pe harta marilor investiţii guvernamentale şi asta e o realitate de patru ani încoace. În plus, cu cât nu are, cu atât i se mai ia: ba un spital, două, ba un inspectorat de construcţii, unul de Frontieră, ba o regională CFR, ba o direcţie sau altă instituţie importantă, asta aşa, ca să nu ne simţim ignoraţi. Şi totuşi, dacă ne-am lua după „desantul” ministerial de la Galaţi, din 2011, am putea jura că suntem cel puţin un obiectiv important pe harta intereselor PDL. Nu mai puţin de nouă miniştri ne-au călcat anul trecut, de la premierul Emil Boc şi până la Elena Udrea, Anca Boagiu, Laszlo Borbely, Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Traian Igaş, Teodor Baconschi şi Gabriel Oprea. E adevărat, au venit, ne-au umplut de promisiuni şi duşi au fost. Noi am rămas cu buza umflată şi mestecând în gol speranţe. Ah, da, ne-au mai „călcat” şi chinezii, şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Emil Boc şi Elena Udrea / Să mai ai încredere în blonde!

Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, au venit împreună, dar separat la Galaţi. Dacă vizita lui Emil Boc era strict politică, făcând parte din campania electorală pentru funcţia de preşedinte al PDL, Udrea a venit să semneze primele trei contracte de finanţare aferente proiectelor incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană: modernizarea Grădinii Publice, a Parcului Rizer şi modernizarea Centrului multifuncţional de servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice de la Baia Comunală. Primarul Dumitru Nicolae spunea glumind că n-are încredere în blonde. Şi nu s-a prea înşelat.

PDL a făcut tot ce i-a stat în putinţă, în imaginaţie şi în minte ca să evite scenele delicate. Presa a trebuit să presupună că adevărata întâlnire are loc la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi nu la sediul PDL - unde fusese anunţată. După multe ezitări, telefoane, aşteptări şi şuşoteli, s-a decis ca semnarea celor trei contracte să se petreacă tot la Grădina Botanică şi nu la Prefectură, aşa cum iniţial se stabilise. Ca atare, prefectul Cosmin Păun, împreună cu primarul Dumitru Nicolae, au venit la Grădina Botanică cu toată documentaţia. Primarul Dumitru Nicolae şi-a păstrat calmul şi chiar a făcut-o pe Udrea să râdă.

Tact au avut şi cei doi lideri ai Alianţei Europensionarilor din Galaţi, Cristea Toader şi Popa Ilie, care, deşi veniseră să îi strige premierului nemulţumirile, au stat de vorbă cu Emil Boc pe un ton civilizat, dar fără presă. Şi fără rezultate palpabile.

Elena Udrea a susţinut senină că ministerul ei nu alocă banii pe „culori politice”, deşi documentele o contraziceau ferm. Ar mai fi de spus că la eveniment a venit şi liberalul Marius Stan, care a ieşit tot numai un zâmbet, după discuţia cu Boc şi cu ceilalţi lideri.


Anca Boagiu / Promisiuni multe, vorbe goale   

„Am văzut foarte multe proiecte nefinalizate şi este păcat că Galaţiul a fost, într-un fel, izolat în ultima perioadă”, ne-a compătimit Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, prezentă la Galaţi alături de Melanie Schultz van Haegen, ministrul Infrastructurii şi Mediului din Olanda, la o lansare de navă.

Boagiu a vorbit, apoi, despre multe proiecte de milioane de euro care se vor realiza la Galaţi: Centura Tecuciului, Centura Galaţiului, drumul expres Galaţi-Brăila, continuarea lucrării la tunelul CFR Fileşti-Bucureşti-Galaţi, cunoscuta lucrare de electrificare Doaga-Tecuci-Barboşi, care va fi finalizată în 2014 (când se vor finaliza şi lucrările de la Gara CFR Călători din Galaţi), construcţia cheului vertical la Dana 31... Prea frumos ca să fie adevărat. Ministrul a vorbit şi despre intenţia de a restructura şi comasa autorităţile din subordine.

La doar câteva zile, ne-am luat de-o grijă. Prim-ministrul României a prezentat lista proiectelor care vor fi dezvoltate în regim de parteneriat public-privat, listă care nu cuprindea nici măcar în treacăt Galaţiul.

În schimb, efect al vizitei, Mihai Ochialbescu a fost demis din funcţia de director al Administratiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galati, deşi se afla în concediu, fiind înlocuit cu George Petcu. A rămas însă în cadrul instituţiei, ca director tehnic.


Valeriu Tabără şi Laszlo Borbely / Viitură de euro

Miniştrii Mediului şi Agriculturii, Laszlo Borbely, respectiv, Valeriu Tabără au participat la seminarul „Redimensionarea economică şi ecologică a Luncii Dunării pentru diminuarea riscului la inundaţii”, la Galaţi. Seminarul s-a desfăşurat în cadrul proiectului european Danube Floodrisk, care urmăreşte asigurarea unei dezvoltări durabile de-a lungul fluviului Dunărea, prin furnizarea unor hărţi de risc eficiente.

După viiturile care erau să ne înece în 2010, miniştrii au anunţat o viitură de 12,5 miliarde de euro pe Dunăre. Deocamdată, însă, fluviul e scăzut.


Teodor Baconschi / Viitorul Galaţiului vine pe Dunăre

„Niciodată Galaţiul nu a avut o mai mare şansă de dezvoltare rapidă. Aici nu mai e vorba de promisiuni demagogice ale unui partid, ci de fonduri europene cu destinaţie în dezvoltare durabilă”, aşa le-a spus ministrul de Externe Teodor Baconschi studenţilor Universităţii “Dunărea de Jos”. Mai bine de 30 de minute, ministrul a vorbit despre strategia UE a Dunării, o iniţiativă româno-austriacă, pentru implementarea căreia, până în 2013, există disponibil un fond de 43 de miliarde de euro.


 

Traian Igaş / O vizită şi-o desfiinţare

La Punctul de Trecere al Frontierei Galaţi-Rutier, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a semnat, împreună cu omologul său din Republica Moldova, Alexei Roibu, acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind înfiinţarea şi funcţionare Centrului Comun de Contact de la Galaţi. Desigur, asta a fost înainte ca Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Galaţi să fie şters.

Ministrul a explicat că, dacă la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor nu se va opera cât mai repede reorganizarea, există pericolul de a nu se putea acorda, integral, salariile angajaţilor. Şi a ridicat din umeri când a fost întrebat care va fi economia făcută prin alegerea primarilor dintr-un singur tur.


De trei ori Oprea / Electorale şi milităreşti

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a descins de trei ori în Galaţi. Două vizite au fost pur electorale, justificate de evenimente UNPR şi de desemnarea preşedintelui CJ, Eugen Chebac, drept candidat al partidului pentru un nou mandat la judeţ. Ministrul a participat şi la ceremonia prilejuită de plecarea în teatrul de operaţiuni din Afganistan a Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf.Andrei" Galaţi.

Vorbind despre criza economică, cea care „nu a ocolit nici militarii”, Oprea a promis că va contribui ca aceştia să aibă parte „de un trai decent”. Apoi le-a ordonat militarilor să vină sănătoşi înapoi din misiune.


Ministrul Comunicaţiilor, impesionat de Parcul de Soft / Vreme bună pentru proiecte IT

Scopul vizitei la Galaţi a ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a fost de a ne cunoaşte specificul, pentru a face recomandări investitorilor IT precum Dell, Oracle, ZTE sau Huawei. În opinia lui Vreme, judeţul nostru ar putea avea un atu în plus faţă de alte judeţe din ţară în vederea atragerii investitorilor din domeniul IT: Parcul de Soft, obiectiv unic în România.

 

Citit 2259 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2012 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.