Năstase condamnat: un semnal pentru începutul anului electoral

Năstase condamnat: un semnal pentru începutul anului electoral
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi decizia instanţei poate şi cu siguranţă va fi atacată de Adrian Năstase, condamnarea acestuia la închisoare pentru fapte de corupţie este, fără îndoială, un semnal serios pentru anul electoral care începe. Deşi, atât timp cât decizia poate fi atacată cu recurs, funcţionează fără probleme prezumţia de nevinovăţie, cazul lui Adrian Năstase ar putea deveni reprezentativ pentru politicienii români, dar, la fel de bine, „speţă” în lecţiile predate studenţilor la Drept sau Ştiinţe Politice.

Alăturarea numelui Adrian Năstase de cuvinte precum „cercetat”, sau „dosar” nu mai este demult o noutate. Celebrele mătuşa Tamara sau termopanele pentru casa din Zambaccian au fost mult mai de impact – mediatic – decât „Trofeul Calităţii”. Şi totuşi, precum în situaţia celebrului Al Capone, condamnarea poate veni de unde nici nu te aştepţi…

Pe de altă parte, dacă picăm în teoria conspiraţiei potrivit căreia toate dosarele – mai ales în ani electorali – sunt instrumentate politic, atunci ar trebui să îl credem pe Năstase când consideră propria sa condamnare ca pe un semnal că actuala Putere se teme de el şi de sfera de influenţă pe care încă o mai exercită. Un semnal că Năstase este PSD şi că PSD reprezintă o forţă. PSD, PNL, USL. O uniune care creşte în sondaje, în timp ce PDL îşi vede procentele scăzând sub 16 la sută – un coşmar pentru un partid care a atins şi 60 la sută!      

Evident, la fel de bine se poate spune că nu vorbim decât despre un caz de corupţie dovedit (până la proba contrarie) care, iată, devine o premieră pentru scena politicii româneşti.

Că are sau nu o legătură cu condamnarea lui Jacques Chirac pentru fapte de corupţie, este greu de spus şi nu doar pentru că un politician de talia lui Năstase nu ar putea aduce la fel de mult „bonheur” în partid…   

Cu siguranţă însă, condamnarea lui Năstase readuce în discuţie subiectul politicianului corupt, care foloseşte fonduri publice pentru campanie electorală. O discuţie extrem de interesantă pentru un public despre care, poate că Cineva consideră că prea s-a obişnuit în ultimul timp să urmărească protestele din Piaţa Universităţii.               

Citit 1309 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2012 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.