Şedinţă CJ: s-au certat pe voturile noastre dar s-au înţeles să nu dea nici un leu Galaţiului

Şedinţă CJ: s-au certat pe voturile noastre dar s-au înţeles să nu dea nici un leu Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape două ore  le-au trebuit celor 33 de consilieri judeţenei (a lipsit Nicuşor Ursu - PNL) pentru a vota şapte proiecte de hotărâre care, cel puţin teoretic, ar fi putut fi adoptate în cinci minute, având în vedere că trei din ele erau iniţiate chiar de grupul majoritar (USL), iar celelalte fiind proiecte analizate şi verificate deja de acelaşi grup. Din păcate însă, în loc să se concentreze la cele câteva proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi, consilierii judeţeni – unii în premieră pentru întregul mandat! – au ţinut tot felul de prelegeri politice, urmărind câştiguri de imagine care să le garanteze, probabil, locul eligibil pe noua lista cu candidaţi.                     

Din respect pentru timpul cititorilor noştri, oameni care nu pierd vremea cu lucruri inutile şi care au nevoie de informaţii clare, nu vom reproduce nici măcar un fragment din certurile purtate, ieri, de adversarii politici, pe teme vădit electorale, fără o reală consistenţă.

Bani pentru primăriile din judeţ, împărţiţi politic? 

De departe cel mai important (pentru cetăţeni, cel puţin) proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a fost cel privind împărţirea, către primării, a sumei de 25,29 milioane lei, provenind din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotei de 18,5 la sută din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Suma a fost destinată susţinerii programelor de dezvoltare locală dar şi pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură. Proiectul a fost iniţiat de vicepreşedinţii Tania Bogdan (PNL), Eugen Durbacă (PC) şi consiliera judeţeană Sandu Viorica (PSD). Consilierul PDL Iulian Aramă adus şi el un amendament, care a schimbat sumele alocate iniţial primăriilor PDL, lucru acceptat de iniţiatorii care au explicat că „modificarea nu afectează per ansamblu bugetul”. Proiectul a fost adoptat cu doar 24 de voturi (cu unul peste numărul minim de voturi necesar în astfel de situaţii), mulţi din consilierii PDL abţinându-se.

În final, preşedintele CJ Eugen Chebac s-a declarat nemulţumit de împărţirea făcută, pe care o consideră „politică” şi a anunţat că va analiza hotărârea rezervându-şi dreptul de a sesiza problemele,  prefectului. „Din sumă, doar jumătate se justifica să fie repartizată acum primăriilor, iar restul trebuia să fie repartizată mai târziu, funcţie de proiectele câştigate. Unii primari vor avea bani pentru cofinanţare şi poate că nu au proiecte, iar alţii care au, poate le vor pierde, căci nu vor avea suficiente fonduri”. Din contră, Tania Bogdan (PNL) a spus că au s-au repartizat banii astfel încât să se acopere toate cofinanţările necesare pentru derularea proiectelor europene, inclusiv a celui privind construcţia reţelei de apă şi canalizare în judeţ. 

Legal nu erau obligaţi, aşa că de ce să vorbim de moralitate?

Ce este foarte interesant este faptul că în timp ce consilierii judeţenei s-au certat pe teme politice şi electorale, nimeni nu a alocat nicio măcar cinci minute informaţiei că municipiul Galaţi primeşte zero lei şi la această împărţire de fonduri!

Într-adevăr, legislaţia nu obligă prin nici un fel de formulă ca CJ să aloce o parte din sumă municipiului Galaţi, lăsând la latitudinea aleşilor judeţeni împărţirea. Pe de altă parte însă, moral, aleşii judeţeni au dezavantajat municipiul Galaţi, adică tocmai unitatea administrativ teritorială din partea căreia „pleacă” la bugetul de stat şi cei mai mulţi bani din sumele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit. Căci, până la urmă, în municipiul Galaţi există cei mai mulţi agenţi economici şi tot aici este concentrată forţa de muncă legală, cea care plăteşte impozit pe venit! Dacă în privinţa primei componente (impozitul pe venit) este uşor de înţeles de ce municipiul Galaţi ar fi meritat măcar cât Tg. Bujor (566.000 lei), în privinţa sumelor defalcate din TVA sunt necesare explicaţii suplimentare.

Conform legii, aceste sume sunt calculate de Direcţia de Finanţe funcţie de cum s-au realizat veniturile proprii – inclusiv încasările la bugetele locale. Şi cum nu am auzit niciodată până acum ca Galaţiul să nu îşi fi realizat măcar în proporţie de 80 la sută încasările prognozate din taxe şi impozite locale, logic faţă de lege şi moral faţă de contribuabili era să primească măcar câţiva leuţi. Acest lucru nu s-a întâmplat însă şi se pare că nici nu îi deranjează pe consilierii judeţeni (nici măcar pe cei PSD, partid care a dat oraşului primarul). În schimb, aleşii judeţeni au considerat important să îşi piardă timpul dându-şi unii altora lecţii şi corecţii şi acuzându-se reciproc de incorectitudine politică şi lipsă de responsabilitate…

Citit 1851 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2012 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.