Iar se anunţă şedinţă CJ cu scântei: apartamentele la reevaluat!

Iar se anunţă şedinţă CJ cu scântei: apartamentele la reevaluat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La convocarea consilierilor judeţeni USL, astăzi va avea loc o şedinţă extraordinară a CJ Galaţi, printre cele opt proiecte de hotărâre aflându-se şi cel privind reevaluarea celebrelor apartamente ale Consiliului (L, Delta, B4, A16, V3 şi V5), pentru a fi vândute.

Reamintim că la recenta şedinţă, din 30 ianuarie, grupul de consilieri USL a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind vânzarea apartamentelor, pentru a analiza mai atent documentaţia. Motivul acestei cereri a fost explicat de USL prin faptul că nu se doreşte luarea vreunei decizii greşite. Trebuie precizat că, pe 30 ianuarie, preşedintele CJ Eugen Chebac propunea aplicarea deciziei instanţei privind vânzarea apartamentelor, însă la preţul care rezultă din reevaluarea activelor CJ, raport avizat anul trecut de toţi consilierii judeţeni.

Discuţiile între USL şi preşedintele Chebac au apărut însă tocmai din cauza diferenţelor foarte mari între preţul rezultat din decizia instanţei de vânzare a apartamentelor (foarte mic) şi preţul stabilit prin reevaluare (mai mare, dar nu la nivelul pieţei). Astfel, justiţia obligă CJ (sub ameninţarea sancţiunilor) să vândă apartamentele la preţul de inventar (care ar conduce la situaţii în care case în buricul târgului să coste între 157 şi 1.700 de lei), în timp ce reevaluarea activelor fixe a bunurilor CJ indică, pentru aceleaşi locuinţe, preţuri cuprinse între 36.000 de lei (o cameră) şi 77.000 de lei (patru camere).

Procese din 2008 pentru vânzare

În jurul apartamentelor CJ s-au făcut numeroase discuţii, în contextul în care ele sunt locuite de persoane importante şi influente - magistraţi, şefi sau foşti şefi de instituţii publice, funcţionari publici, chiar şi angajaţi ai CJ Galaţi. O parte dintre chiriaşii acestor apartamente au dat în judecată, în 2008, CJ, pentru că acesta refuza să le vândă apartamentele în care locuiau. De atunci şi până în 2011, cauza a trecut prin mai multe instanţe, fondul rămânând acelaşi: CJ s-a opus să vândă apartamentele la preţul de inventar.

S-a judecat la Judecătoria Galaţi, chiriaşii au câştigat, CJ a făcut recurs, procesul s-a strămutat la Buzău, unde din nou CJ a pierdut. La noul recurs al CJ, promovat la Curtea de Apel Ploieşti, instituţia din nou a pierdut, stabilindu-se că decizia iniţială a instanţei din 2008 este definitivă, irevocabilă şi executorie.

Dacă nu se vând, amendă pe bani publici

La şedinţa din 30 ianuarie, avocata Consiliului în acest proces, Lăcrămioara Stavire, le-a transmis tuturor consilierilor că dacă nu vor aplica decizia instanţei există posibilitatea ca instituţia să fie amendată substanţial, ceea ce ar însemna până la urmă o amendă pentru cetăţenii contribuabili. La aceeaşi şedinţă, nici unul din reprezentanţii celor trei partide componente a USL (Tania Bogdan, Eugen Durbacă şi Nicolae Bacalbaşa) nu a agreeat intervenţia avocatei, insistând pe ideea vânzării conform deciziei instanţei de judecată. Rămâne de văzut cum va decurge şedinţa de astăzi, având în vedere discuţiile în contradictoriu de data trecută.

Citit 2235 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.