Vestitorii primăverii în variantă locală: mizeria de sub zăpadă

Vestitorii primăverii în variantă locală: mizeria de sub zăpadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A venit primăvara şi de sub zăpada cea groasă care încet, încet, se topeşte răsar vestitorii anotimpului cald: mizeria, gunoierii, jegul şi peste toate, indiferenţa autorităţilor locale. Pentru că suntem în Galaţi.

Dacă în perioada ninsorilor cetăţenii au înţeles explicaţiile administraţiei locale pentru tomberoanele pline – că angajaţii Ecosal erau puţini şi jumătate erau folosiţi pentru a conduce utilajele de deszăpezire, nu maşinile de gunoi – acum scuza invocată pare jenantă. Nu a mai ieşit un utilaj de deszăpezire de cel puţin două săptămâni (nu că nu ar mai fi avut ce face, din contră, munţii de zăpadă au tot aşteptat să fie ridicaţi), ceea ce ne-ar putea face să credem că angajaţii Ecosal s-au concentrat doar pe activitatea de salubritate. Eroare! Tomberoanele din fier, multe distruse, sunt lăsate la voia întâmplării în locurile de gunoi, mai ales dacă în acestea mai există încă zăpadă amestecată cu gunoi.

Şi cum e mai uşor să lepezi tomberonul unde îţi vine, decât să pui mâna pe lopată şi să cureţi incinta, unele ghene au fost postate aşa de bine, încât au împiedicat şi colectarea selectivă a gunoiului. 



Pentru a ajunge să arunce în igloo-urile speciale materialele reciclabile, oamenii ar fi trebuit să se cocoaţe în tomberonul de gunoi menajer şi nu puţini au fost cei care, deşi veniseră la punct cu o sacoşă cu sticle, una cu PET-uri şi una cu hârtie, au fost nevoiţi să le arunce pe toate în ghena menajeră! Astfel de situaţii s-au întâlnit, în ultima săptămână, în multe locuri din oraş, dovadă că în continuare activitatea de colectare selectivă este luată în serios doar de gălăţeni, angajaţii Ecosal considerând-o un fel de hobby…

Rezultatul? Tomberoanele neridicate la timp au fost pline şi cu materiale reciclabile, spre bucuria gunoierilor, care au lucrat cu spor în această perioadă, umplându-şi imenşii saci de plastic cu PET-uri



Cu scuza generală că este zăpadă – un fel de „iarna nu-i ca vara” -  autorităţile nu fac nimic în acest sens: nici nu închid, pentru lipsă de autorizaţie centrele de colectare a PET-urilor (Primăria care are responsabilităţi clare în acest sens), nici nu amendează gunoierii care împrăştie mizeria peste tot (poliţiştii locali, dar şi cei de la „Judeţ”)  şi nici măcar nu mai interzic accesul căruţelor în oraş (consilierii locali şi viceprimarul Mircea Cristea care a promis, anul trecut, o astfel de hotărâre).

Mizeria nestrânsă de angajaţii de la salubritate, indolenţa oamenilor legii, indiferenţa aleşilor locali şi proasta gestionare a problemei câinilor fără stăpâni conduc la apariţia unor tablouri de primăvară în care ghenele de gunoi sunt încadrate, artistic, de gunoaie zoite, câini care se hrănesc cu ele şi care aleargă şi ciorile hămesite.



Pentru grija cu care conservăm un astfel de habitat am merita chiar şi subvenţii europene!                                        

Şi încă ceva: să nu uităm că zilnic, ne plimbăm noi şi copiii noştri pe trotuarele mizerabile, că ne scoatem rufele la aerisit sau la uscat afară, în aerul împuţit deja de gunoi şi că pseudo-colectarea selectivă este făcută doar pentru a da bine, pe hârtie, în ochii Uniunii Europene, iar în realitate ea se reduce la vandalizarea tomberoanelor de către oameni toleraţi de autorităţi.



Citit 1496 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.