Doamne marca Boldea şi alte frivolităţi politice

Doamne marca Boldea şi alte frivolităţi politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Interlopii din politică sunt şi responsabilitatea electoratului
  •  Evident, şi a liderilor care i-au promovat pe liste
  • Escrocherii cu decolteu vertiginos

Responsabilitatea pentru pătrunderea în politică a unor persoane dubioase, a interlopilor, a celor care se fac vinovaţi de ilegalităţi o are, în egală măsură, atât liderii partidelor, cât şi electoratul, consideră prof. univ. dr. Zoe Petre, aflată la finele săptămânii la Galaţi, unde a participat la seminarul de pregătire politică „Şcoala femeilor liberale din administraţia locală”. Trecând peste responsabilitatea politică a liderului PDL Mircea Toader pe care Zoe Petre nu îl crede când spune că în 2008, când l-a pus pe listă, nu ştia de conduita lui Mihail Boldea, profesoara spune că gălăţenii care l-au votat – dar şi cei care nu au participat la vot – sunt în egală măsură vinovaţi. „Daţi-mi voie să am îndoieli că nu ştii despre un om care stă la două case distanţă de tine pe stradă şi care activează în acelaşi domeniu cu soţia ta... Sigur că este responsabilitatea liderilor pentru astfel de cazuri, dar şi a electoratului. Din cei care au votat un personaj dubios nu se poate să nu fi existat şi oameni care să fi ştiut ce făcea dumnealui. Până la urmă, nici nu vorbim de un vot pe liste naţionale, ci de cineva din circumscripţie”, spune Zoe Petre.

Nu votaţi interlopii şi dacă nu aveţi pe cine, anulaţi votul!

În context, aceasta a militat pentru participarea la vot care, până la urmă, face diferenţa: „Noi suntem foarte buni la a condamna din bancă ce se întâmplă, dar ar trebui să existe gestul elementar de a nu vota cu cineva care e compromis. Uitaţi-vă cum au ajuns primari persoane cu dosar pe rol, oameni votaţi cu 60 la sută din primul tur! Nu se poate ca noi toţi să fim inocenţi şi doar un grupuscul de o sută de persoane să fie imoral. Toţi suntem de vină: electoratul, societatea civilă, mass-media, cea care îşi face cel mai mult datoria dintre toţi, căci dacă n-ar fi ziarele nu am şti nimic din ce se întâmplă pe strada noastră”. Zoe Petre a militat pentru participarea activă la vot şi votarea în cunoştinţă de cauză, exemplificând cu cazul Bulgariei unde parlamentarii lustrabili au fost nevoiţi să declare înainte de alegeri că au colaborat cu securitatea, după care au strâns chiar mai multe voturi decât în mod normal: „Şi apoi te plângi că te-a conduc securiştii! Dacă nu ne luăm în serios fiecare îndatoririle, măcar cele de observaţie critică, nu facem nimic. Sunt şi cei care nu votează că nu au ce vota, dar mai bine mergi şi anulezi votul. De două ori am făcut asta, am pus ştampila pe amândoi candidaţii, cu bună ştiinţă. Au fost tineri din generaţia fiilor mei care au murit ca să pot eu vota. Nu mi se pare posibil să nu mă duc să votez”.

Politică şi sex

Conduita parlamentarului Mihail Boldea ar putea fi reprodusă inclusiv de femeile din politică, deoarece lipsa de corectitudine nu are nimic de a face cu diferenţele de sex, mai consideră doc. prof. universitar Zoe Petre: „La prima fază aş zice că femeile nu ar putea face ce a făcut Boldea, dar dacă mă uit la Ritzi şi la alte parlamentare aş vrea să-mi iau vorba îndărăt. Din păcate, femeile pe care le vedem toată ziua la televizor nu sunt un model de corectitudine, din păcate. Şi femeile sunt egal disponibile ca şi bărbaţii în a respecta sau nu legea. S-ar spune că sfiala feminină este cea care le împiedică să fie escroace, dar…, vorba aceea, când n-o ai, nici Dumnezeu nu o cere. S-a răspândit un model de şantan, nu de politică, pentru că din punctul meu de vedere o persoană de orice gen, atunci când intră în politică trebuie să fie respectabilă, fără ca asta să însemne închistare, fixisme sau rigididăţi. Am văzut numeroase doamne care au ajuns preşedinte al Bundestag-ului, senator de New York, în cazul doamnei Clinton şi primul lucru când te gândeşti la ele este nu că sunt frumoase sau au un decolteu vertiginos, ci că sunt respectabile, cu o profesie serioasă. Am o prietenă deputat în Franţa, face parte din partidul lui De Gaulle, este un fel de Stela Popescu, voluntară, plină de viaţă, dar când o vezi prima oară, nu-ţi vine să-i spui măscări. Ideea este că atunci când vezi prima oară o femeie în politică nu ar trebui să te gândeşti … ce i-ai face între patru ochi”. La seminarul „Şcoala femeilor liberale din administraţia locală”, desfăşurat pe parcursul celor două zile de week-end au participat doamne liberale din Galaţi, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa şi Vaslui. Liberalele au avut ce învăţa de la lectorii: Varujan Vosganian, vicepreşedinte PNL, Lucia Varga – preşedintă a Femeilor Liberale şi evident, prof. universitar dr. Zoe Petre.

Citit 2517 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.