Vezi care sunt campionii traseismului politic în primariile din judeţ!
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Vezi care sunt campionii traseismului politic în primariile din judeţ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conservatorii au pierdut cei mai mulţi primari - şase la număr! * Liberalii au pierdut doi, iar PSD şi PDL au schimbat câte un primar, dar în interiorul partidului *

După patru ani de mandat, deviza celor mai mulţi primari din judeţul Galaţi pare să fie "Am câştigat mandatul sub umbrela unui partid, acolo mor!". Există însă şi 18 comune în care configuraţia politică de la vârful primăriei nu mai coincide în acest moment cu cea rezultată după alegerile din 2008. În nu mai puţin de 12 comune avem parte de un pur traseism politic, fie din partea primarilor, fie din cea a viceprimarilor, iar în alte şase configuraţia politică s-a schimbat din alte cauze - "lumeşti" să le spunem.

La Bereşti, atât primarul Octavian Dică, cât şi "secundul" lui, Tănase Bârlădeanu, au sărit din barca PC-ului în cea a PSD-ului. Dacă în cazul primarului, adeziunea este şi pe hârtie - încă din 2011 - în cel al viceprimarului "dragostea" pentru PSD este fără acte în regulă, pentru că semnarea unei adeziuni ar fi însemnat practic şi finalizarea mandatului. Şi la Băneasa conservatorii au pierdut un primar! La numai un an de la alegeri, Ion Romeu şi-a "tras" carnet de membru PSD, motivul invocat fiind lipsa colaborării cu preşedintele organizaţiei judeţene.

La Bălăşeşti, primarul Marian Toniţă a rămas pe poziţii, doar că secundul lui - Cezar Maftei - a sărit în barca PRM-ului, în urmă cu două luni. Acesta nu are încă adeziune la partidul "pilotat" la nivel naţional de Vadim, dar este aproape sigur că va candida la alegeri din partea PRM. Şi la Buciumeni viceprimarul PSD Ionel Staicu este în discuţii avansate cu cei de la UNPR pentru o eventuală candidatură, susţinută de Alianţa Pentru Progres. Viceprimarul localităţii Cuca, Costică Ştefan, a plecat şi el de la PC la PSD, încă din 2011.

Unul dintre cei doi primari pe care liberalii i-au pierdut din 2008 încoace este cel de la Folteşti. Alexandru Dinu a trecut la UNPR de aproape o lună de zile şi se gândeşte serios să candideze la un nou mandat pe listele acestui partid. Conservatorii l-au mai pierdut şi pe primarul de la Măstăcani - Dănuţ Ilie - care s-a dus să-şi găsească "fericirea politică" la PSD. Tot de la PC şi tot către PSD au plecat şi edilul Priponeştiului, Costel Matei, dar şi cel al localităţii Piscu, Ştefan Vlad.

Costică Gafton, de la Smulţi, este cel de-al şaselea primar al PC-ului care părăseşte barca partidului înainte de alegeri şi trece la PSD. Viceprimarul comunei Negrileşti, Florin Marin a trecut în 2011 de la PNL la UNPR, fiind nevoit să părăsească astfel şi fotoliul de viceprimar. În locul său a venit un alt liberal - Zaharia Carp. În fine, comuna Suceveni a fost o altă victimă a traseismului politic şi a rămas în 2011 fără viceprimar. Vasile Neagu a renunţat la calitatea de membru PSD şi a "fugit" la PDL, dar a fost nevoit să lase fotoliul de viceprimar vacant. Acesta a fost ocupat de Ion Cepraga.

Schimbări "naturale"
Există însă şi primării care au suferit modificări în conducere din alte cauze decât cele politice. La Brăhăşeşti, de pildă, primarul Vasile Băiculescu a fost arestat în vara anului 2010, locul său fiind luat în luna octombrie 2010 de viceprimarul Dumitru Groza. De altfel, din aceeaşi lună, comuna Brăhăşeşti funcţionează şi fără viceprimar. La Cerţeşti, viceprimarul Ghiorghie Palade a decedat la numai un an după alegeri, în locul lui fiind ales un alt democrat liberal - Alexandru Duda. Comuna Corni se numără şi ea printre cele care nu au viceprimar.

Democrat liberalul Alexandru Vasile s-a îmbolnăvit în urmă cu şase luni, iar primarul Vasile Prodan a decis să meargă mai departe fără ajutorul unui secund. Fundeniul are, din 2009, un alt primar! Liberalul Ionel Toader şi-a dat demisia şi imediat au fost organizate alegeri anticipate. Funcţia de primar a fost preluată de Manuel Lupu, membru al PSD.

O situaţie inedită este la Schela! După ce l-a înlocuit pe primarul Iacov Bărceanu, arestat în 2010, viceprimarul Maricel Petrea s-a văzut suspendat din PSD. În aceste condiţii, el a decis să candideze pentru un nou mandat pe listele UNPR-ului. O soartă mai cruntă a avut-o viceprimarul Milică Boldeanu, căruia PSD-ul i-a retras sprijinul politic luna trecută. Şi acesta a sărit în barca UNPR-ului. În fine, comuna Smârdan este şi ea pe lista localităţilor care au la vârf o altă configuraţie politică decât cea rezultată după alegerile din 2008. Viceprimarul social-democrat Ştefan Pastia a renunţat la mandat din motive doar de el cunoscute, în locul lui fiind desemnat un alt PSD-ist: Ion Stoica.

În stand-by până în campanie!
În celelalte localităţi, primarii au dat dovadă de constanţă politică şi au rămas la partidele care i-au trimis la primărie. Am întâlnit primari care ne-au spus că "s-au născut, trăiesc şi vor muri într-un singur partid"! Cu toate acestea, au fost şi câţiva primari care ne-au declarat că sunt în discuţii cu alte partide în perspectiva alegerilor din luna iunie, dar că nimic nu este bătut în cuie. Tocmai de aceea, am luat de bune declaraţiile lor de apartenenţă politică, şi nu bursa zvonurilor din localităţile respective.

Concluziile sunt cât se poate de clare: inconsecvenţa liderului PC de la Galaţi s-a transmis şi membrilor din teritoriu, primarii partidului lui Eugen Durbacă fiind "traseiştii" judeţului. PNL-ul pierde doi primari, în vreme ce PDL-ul şi PSD-ul schimbă în interiorul partidelor câte un primar.

Citit 3231 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2012 16:25

6 comentarii

 • postat de POPPELI
  Miercuri, 25 Aprilie 2012 15:41
  Mai postac incuiat autointitulat CETATENII nu intra in atributiile primarului din Baneasa sau Beresti sa-ti repare tie drumurile din jurul Berestiului.Acele drumuri sunt DRUMURI JUDETENE si intra in atributiile CONSILIULUI JUDETEAN in speta stapanul tau CHEBAC(care vine in judet numai la sarbatorile bujorului sau a salcamului) sclav ce esti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatenii
  Marți, 24 Aprilie 2012 13:43
  Important este ca primari din Beresti si Baneasa sa plombeze in aceasta primavara drumurile din jur.
  0
  0
  Raportează
 • postat de POPPEL
  Luni, 23 Aprilie 2012 19:48
  Cica,prostu nu-i prost destul daca nu-i si fudul.
  Mai cetatene turmentat si tu nea melu OLOGU cand veti avea curajul sa recunoasteti ca sunteti sub acoperire pupincuristi de-ai Tov-lui Durbi?
  Dar macar curajul de a recunoaste ca sunteti unul mai fudul decat celalalt aveti?.
  Ei,hai sa o lasam balta ,prin P.C. din Galati sunt oameni ADEVARATI in sensul bun al cuvantului,dar,pe aceia ii numeri pe degetele de la o mana,toti ceilalti sunt o apa si-un pamant.
  Recunosc,pana prin 2007 faceam si eu parte din acea,cica,formatiune politica,si,credeam ca pot schimba lumea pentru cei sarmani alaturi de nea DURBI,da,am contribuit la multele schimbari in bine,dar,doar pentru preamaretul DURBI.
  Cica,betivul din betie se trezeste,prostul din prostie niciodata,mie-mi place sa trag cate una la masea,adica mai pe intelesul D--tale nea ologu si nea turmentat' imi place sa beu putan cate putan,cate putan,voi recunoasteti ca sunteti total ANTIALCOOL?.
  Daca da?,si sigur ca da,atunci nu ramane decat sa ma bucur ca ma trezesc ori de cate ori mai beu' putan cate putan.
  Aviz amatorilor de CIN-CIN,nu va ingramaditi a descifra cele scrise de catre mine,n-o sa intelegeti mare lucru,si asta din cauza faptului ca nu stiti a be'.
  Iertati-ma ca v-am chinuit,promit sa n-o mai fac.
  Da voi candida,nu spun unde si la CE.
  Acum sa te vad marete DURBI,cum stai cu dosul?,ca de luat ti-o iei,deja ai inceput sa ti-o iei,ti-o iei,ti-o iei.
  Ia vezi-i pe cei ce-i tii langa domnia ta de vre-o ''tispe''ani,pe unde si-au negociat posturile din viitorul apropiat?
  Nea DURBI,nea DURBI,n-ai invata nimic din toti acesti ani de dupa CEAUSESCU,adica VREME VINE VREME TRECE.
  In fata timpului nimeni nu se poate aseza.
  Hai va PUP.POPPEL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de melu oenologu
  Luni, 23 Aprilie 2012 10:35
  ar fi bine domnule avocat sa le recomande sa voteze p.c.istii pe ciumacenco dar la acest moment durbaca e in stand.by!_) apropos ,dvs de ce nu candidati? eu va votez!
  0
  0
  Raportează
 • postat de melu oenologu
  Luni, 23 Aprilie 2012 10:34
  ar fi bine domnule avocat sa le recomande sa voteze p.c.istii pe ciumacenco dar la acest moment durbaca e in stand.by!_) apropos ,dvs de ce nu candidati? eu va votez!
  0
  0
  Raportează
 • postat de POPPEL
  Luni, 23 Aprilie 2012 01:42
  De fapt sunt chiar 10 Primari ce au trecut din P.C. in P.S.D.
  Vinovatul principal se zice ca ar fi ''FABRICANTUL DE PRIMARI'' BUTURCA OCTAVIAN.
  Eu nu vreau si nu pot sa cred asa ceva,dar,si daca-i adevarat ce se zice prin targ despre el atunci sa te tii,se imbolnaveste de icter Tov DURBI.
  Si credeti-ma pe cuvant de onoare n-asi vrea sa se intample o asa mare napasta mai ales acum cand P.C.-ul trage la caruta U.S.L.-ui,mai precis o mare parte dintre membrii P.C.-ului sunt sfatuiti de catre DURBI in persoana, sa-l voteze pe CIUMACENCO.
  Nu-i asa ca-i faina declaratia in conferinta de presa a Tov-ului DURBI ca-l sustine pe MARIUS STAN la castigarea fotoliului de Primar?.
  Of Doamne ce ti-e si cu D.N.A.-ul asta,sa fie mana celor de la D.I.I.C.O.T.?,ori mana batranului DURBI CHIAR este manjita,eeeeeeeeeeeeei nu cu PAMANT,ci cu,stiu eu?,ceva BENZINA de la PECO,s-o fi spart vre-o pompa.
  Oare de ce nu ma contrazice careva?,sa fiu al norocului de n-am dreptate.
  Hai va rog,chiar vreau sa ma contrazica vre-un postac pupincurist de-a Tovarasului DURBACA.
  Daca asi fi in locul celor din P.S.D. si P.N.L.(NICA si DOBRE)ASI DELEGA INCEPAND DE ASTAZI SI PANA IN ZIUA ALEGERILOR CATE UN CONSILIER LOCAL CARE SA FIE PREZENT LA FIECARE SEDINTA A P.C-ului.
  In felul acesta cei 54 de reprezentanti zonali (LIDERI de ZONA),membrii P.C.,ar transmite in cartiere,in teren ca sustinut la fotoliul de PRIMAR al Municipiului Galati este MARIUS STAN si nu CIUMACENCO asa cum isi doreste Tov DURBACA.
  Mint,gresesc,fii bun de ma contrazice.
  Hai va PUP.POPPEL.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.