Vezi care sunt campionii traseismului politic în primariile din judeţ!
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Vezi care sunt campionii traseismului politic în primariile din judeţ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conservatorii au pierdut cei mai mulţi primari - şase la număr! * Liberalii au pierdut doi, iar PSD şi PDL au schimbat câte un primar, dar în interiorul partidului *

După patru ani de mandat, deviza celor mai mulţi primari din judeţul Galaţi pare să fie "Am câştigat mandatul sub umbrela unui partid, acolo mor!". Există însă şi 18 comune în care configuraţia politică de la vârful primăriei nu mai coincide în acest moment cu cea rezultată după alegerile din 2008. În nu mai puţin de 12 comune avem parte de un pur traseism politic, fie din partea primarilor, fie din cea a viceprimarilor, iar în alte şase configuraţia politică s-a schimbat din alte cauze - "lumeşti" să le spunem.

La Bereşti, atât primarul Octavian Dică, cât şi "secundul" lui, Tănase Bârlădeanu, au sărit din barca PC-ului în cea a PSD-ului. Dacă în cazul primarului, adeziunea este şi pe hârtie - încă din 2011 - în cel al viceprimarului "dragostea" pentru PSD este fără acte în regulă, pentru că semnarea unei adeziuni ar fi însemnat practic şi finalizarea mandatului. Şi la Băneasa conservatorii au pierdut un primar! La numai un an de la alegeri, Ion Romeu şi-a "tras" carnet de membru PSD, motivul invocat fiind lipsa colaborării cu preşedintele organizaţiei judeţene.

La Bălăşeşti, primarul Marian Toniţă a rămas pe poziţii, doar că secundul lui - Cezar Maftei - a sărit în barca PRM-ului, în urmă cu două luni. Acesta nu are încă adeziune la partidul "pilotat" la nivel naţional de Vadim, dar este aproape sigur că va candida la alegeri din partea PRM. Şi la Buciumeni viceprimarul PSD Ionel Staicu este în discuţii avansate cu cei de la UNPR pentru o eventuală candidatură, susţinută de Alianţa Pentru Progres. Viceprimarul localităţii Cuca, Costică Ştefan, a plecat şi el de la PC la PSD, încă din 2011.

Unul dintre cei doi primari pe care liberalii i-au pierdut din 2008 încoace este cel de la Folteşti. Alexandru Dinu a trecut la UNPR de aproape o lună de zile şi se gândeşte serios să candideze la un nou mandat pe listele acestui partid. Conservatorii l-au mai pierdut şi pe primarul de la Măstăcani - Dănuţ Ilie - care s-a dus să-şi găsească "fericirea politică" la PSD. Tot de la PC şi tot către PSD au plecat şi edilul Priponeştiului, Costel Matei, dar şi cel al localităţii Piscu, Ştefan Vlad.

Costică Gafton, de la Smulţi, este cel de-al şaselea primar al PC-ului care părăseşte barca partidului înainte de alegeri şi trece la PSD. Viceprimarul comunei Negrileşti, Florin Marin a trecut în 2011 de la PNL la UNPR, fiind nevoit să părăsească astfel şi fotoliul de viceprimar. În locul său a venit un alt liberal - Zaharia Carp. În fine, comuna Suceveni a fost o altă victimă a traseismului politic şi a rămas în 2011 fără viceprimar. Vasile Neagu a renunţat la calitatea de membru PSD şi a "fugit" la PDL, dar a fost nevoit să lase fotoliul de viceprimar vacant. Acesta a fost ocupat de Ion Cepraga.

Schimbări "naturale"

Există însă şi primării care au suferit modificări în conducere din alte cauze decât cele politice. La Brăhăşeşti, de pildă, primarul Vasile Băiculescu a fost arestat în vara anului 2010, locul său fiind luat în luna octombrie 2010 de viceprimarul Dumitru Groza. De altfel, din aceeaşi lună, comuna Brăhăşeşti funcţionează şi fără viceprimar. La Cerţeşti, viceprimarul Ghiorghie Palade a decedat la numai un an după alegeri, în locul lui fiind ales un alt democrat liberal - Alexandru Duda. Comuna Corni se numără şi ea printre cele care nu au viceprimar.

Democrat liberalul Alexandru Vasile s-a îmbolnăvit în urmă cu şase luni, iar primarul Vasile Prodan a decis să meargă mai departe fără ajutorul unui secund. Fundeniul are, din 2009, un alt primar! Liberalul Ionel Toader şi-a dat demisia şi imediat au fost organizate alegeri anticipate. Funcţia de primar a fost preluată de Manuel Lupu, membru al PSD.

O situaţie inedită este la Schela! După ce l-a înlocuit pe primarul Iacov Bărceanu, arestat în 2010, viceprimarul Maricel Petrea s-a văzut suspendat din PSD. În aceste condiţii, el a decis să candideze pentru un nou mandat pe listele UNPR-ului. O soartă mai cruntă a avut-o viceprimarul Milică Boldeanu, căruia PSD-ul i-a retras sprijinul politic luna trecută. Şi acesta a sărit în barca UNPR-ului. În fine, comuna Smârdan este şi ea pe lista localităţilor care au la vârf o altă configuraţie politică decât cea rezultată după alegerile din 2008. Viceprimarul social-democrat Ştefan Pastia a renunţat la mandat din motive doar de el cunoscute, în locul lui fiind desemnat un alt PSD-ist: Ion Stoica.

În stand-by până în campanie!

În celelalte localităţi, primarii au dat dovadă de constanţă politică şi au rămas la partidele care i-au trimis la primărie. Am întâlnit primari care ne-au spus că "s-au născut, trăiesc şi vor muri într-un singur partid"! Cu toate acestea, au fost şi câţiva primari care ne-au declarat că sunt în discuţii cu alte partide în perspectiva alegerilor din luna iunie, dar că nimic nu este bătut în cuie. Tocmai de aceea, am luat de bune declaraţiile lor de apartenenţă politică, şi nu bursa zvonurilor din localităţile respective.

Concluziile sunt cât se poate de clare: inconsecvenţa liderului PC de la Galaţi s-a transmis şi membrilor din teritoriu, primarii partidului lui Eugen Durbacă fiind "traseiştii" judeţului. PNL-ul pierde doi primari, în vreme ce PDL-ul şi PSD-ul schimbă în interiorul partidelor câte un primar.

Citit 3323 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2012 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.