Blestemul reviziilor pe caniculă: Duşuri pe sponci

Blestemul reviziilor pe caniculă: Duşuri pe sponci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Soluţii de secol XXI: "duş în deplasare" sau apă încălzită în bidoane, la soare * Criza apei calde: afacere pentru coafor, pagubă pentru nasurile fine 
Canicula din această perioadă se suprapune nefericit cu programul reviziilor la reţeaua de apă caldă. Cum restricţiile sunt programate, pe cartiere, până în septembrie - când totul va culmina cu oprirea apei calde în tot oraşul - , Galaţiul este împărţit între norocoşii care au apă caldă la duş şi cei care oftează nostalgic, pe lângă oalele cu apă, puse la încălzit pe plită. Mai sunt şi alţii, cei mai necăjiţi, care locuiesc în blocuri în care livrarea apei potabile este oprită din cauza datoriilor neachitate.

De ce rămânem fără apă caldă? 

Directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas, spune că "programul de reparaţii la sistemul urban de termoficare este elaborat conform etapelor de revizie ale Electrocentrale. Dacă ar fi doar reviziile la reţelele Apaterm, acestea ar dura maxim 48 de ore, dar se fac şi la reţelele CET...". Conform programului de revizie anunţat de Apaterm, până vineri inclusiv durează etapa a doua, care lasă fără apă caldă blocurile din cartierele Ţiglina I, II, III, Regiment 11 Siret şi Micro 14. Va urma etapa a treia (25.06-29.06) în Micro 16,17, Siderurgiştilor Vest, etapa a patra (2.07-6.07) pentru blocurile din Micro 38, 39 40 şi Centru şi etapa a cincea, finală, care se va desfăşura în perioada 24.09-12.10 şi care va lăsa tot Galaţiul fără apă caldă.     

"Nimeni nu ne-a anunţat că ne opreşte apa şi nici când îi dă drumul!"

Locatarii din Ţiglina I spun că nici administratorii nu ştiu despre program, că iniţial "ne-au spus că opresc la începutul lunii, dar abia acum au oprit-o!".  Toţi cei care ţin la igiena personală  încălzesc oale cu apă pe aragaz. Asta, în cazul în care nu au boilere sau "gheizere" - încălzitoare instant. "M-am trezit aseară că nu aveam apă caldă şi mi-a zis soţul că a aflat în faţa blocului că e revizie. Problema este că şi la mama, care locuieşte în I.C.Frimu şi la soacră-mea, care stă în Ţiglina III, e oprită apa caldă. Aşa că nu mă pot duce să fac duş în deplasare!", ne-a spus Dorina Diaconu, care locuieşte pe Nae Leonard. 

Cât te costă spălatul pe timp de criză?

Cei care nu se descurcă la duş cu oalele cu apă caldă pot veni la frizeriile din cartier care, în astfel de perioade, fac bani buni pentru "un spălat pe cap". Cum micuţele saloane, amplasate în general la parterul blocurilor, au sisteme proprii de încălzire a apei, locatarii vin să se spele "profesionist" pentru doar şapte lei, preţ în care e inclus şi un mic masaj la scalp, iar dacă mai dai doi lei poţi să beneficiezi şi de un tratament pentru păr! Din păcate, însă, alte afaceri de cartier se cam "ofilesc" în perioada de secetă la robinet. "Pe terase vin unii care miros urât, că nu se spală! Dar cel mai rău e în autobuze, miroase de-ţi ia nasul din loc! Ce să faci, să le zici de la obraz? Dacă omul nu se spală, e nesimţit şi gata!", ne-a spus Lucian Axente, un ospătar la o terasă din Ţiglina I.  

Fără apă caldă e greu, fără apă rece e groaznic!             

Din cauza datoriilor foarte mari neachitate, SC Apă Canal a decis să oprească furnizarea apei potabile la blocul C de pe Viaduct. Cisternele societăţii le aduc apa , aşa cum s-a întâmplat şi anu trecut, din februarie până la Paşte, şi anul acesta, cam până înainte de alegeri. "E drept, sunt datorii, dar administratora a fugit cu banii, două miliarde... Aşa că ne-au oprit apa şi ne aduc cu cisterna, două ore pe zi, fug oamenii de la muncă să prindă... Apa nu e bună de băut, o folosim pentru spălat. Acum avem apă, cred că au uitat-o deschisă, dar în fiecare dimineaţă mergem cu spaimă la robinet: dacă au oprit-o iar?", ne spune Gina, o tânără de 36 de ani, mamă a două fetiţe. Copilele, curat îmbrăcate şi mirosind frumos - ca, de altfel, majoritatea copiilor din bloc - o urmează pe mama lor, care ne face turul imobilului: apartamente de o cameră şi cu grupurile sanitare la comun, pe hol. O cabină de WC este folosită de patru apartamente. La duşuri, aliniate, băliuţe de toate culorile arată cum se spală oamenii.

Duş cu apă încălzită la soare 

"Apă caldă nu mai avem în bloc de vreo trei ani", ne mai spune tânăra. Cine a avut bani, şi-a tras ţeavă de apă individual, investiţie între 1.200 şi 1.500 de lei, iar acum aceste apartamente se vând cu maximum 30.000 de lei. La fiecare uşă există cel puţin patru găleţi şi tot atâtea bidoane de plastic, pline cu apă. "Nu avem gaze naturale, aşa că apa o încălzim la soare", ne explică Gina existenţa bidoanelor cu apă care stau la toate geamurile din bloc... "Ce ştiţi, ne opreşte iar apa?", ne întreabă, înspăimântată, la plecare, Rada Paraschiv, care întinde, la uscat rufe curate mirosind frumos. E în vârstă, iar când apa e împărţită doar de la cisternă, bătrânii neputincioşi îşi plătesc vecinii pentru a le căra bidoanele, la etaj  - trei lei de "drum".  

"Deocamdată primesc apă cu program, vana se închide dimineaţă la 6.00 şi se deschide seara la 22.30. Sunt unii vecini care abuzează şi deschid singuri vanele, iar dacă se va mai întâmpla asta, furnizarea apei va fi din nou sistată", ne-a spus şefa biroului de comunicare Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

 

Citit 3495 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iunie 2012 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.