Anchetă privind avaria de pe strada Aurel Vlaicu (VIDEO)

Anchetă privind avaria de pe strada Aurel Vlaicu (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Strada s-a transformat într-un lac din cauza fisurării unei conducte de apă, cârpite în 2005 * Anul trecut, artera a fost asfaltată, după lucrările ISPA din 2009 * Cine răspunde pentru noroiul de la robinet şi pentru banii publici tocaţi pe asfaltări?


Avaria produsă miercuri seară la conducta de apă de pe strada Aurel Vlaicu a transformat artera într-un imens lac plin cu noroi. Cea mai afectată gospodărie a fost cea a familiei Ignat, a cărei grădină a fost acoperită cu mâl. Ieri dimineaţă, membrii familiei au plecat la muncă. Prevăzători, oamenii au pus la baza porţii, umflate deja de atâta apă, câţiva saci cu nisip - un fel de dig contra inundaţiei.

Urmărind cu interes activitatea echipei de la Apă Canal, care deja săpase un şanţ adânc de peste doi metri, două localnice din zonă discutau despre avarie. "Astea sunt lucrări făcute de mântuială. Au lucrat şi anul trecut, şi acum doi ani pe stradă şi ce folos? Iar s-a stricat! Şi pe Năruja, unde stau eu, tot aşa, au lucrat câţiva ani şi, după ce asfaltat-o, a început să se surpe. Aseară, după ce ne-a dat drumul la apă, că a fost şi închisă, era neagră, noroi!", ne-a spus doamna Antoaneta. Noroi a curs la robinet şi în alte cartiere: Micro 40, Micro 13. "S-au băgat o groază de bani pe lucrări şi la ce bun? Mă gândesc şi la faptul că toată umezeala asta din pământ vine pe sub locuinţe. De-aia miroase a mucegai în case"!, a completat-o vecina ei, doamna Doina.

Scurt istoric pentru lucrări fără sfârşit

Pe Aurel Vlaicu s-au efectuat, în vara lui 2009, lucrări desfăşurate prin proiectul ISPA. În 2010, aceeaşi firmă care a lucrat la ISPA, Vega, a asfaltat strada (786 de metri, 6.400 mp), devizul plătit de Primărie fiind de 888.000 de lei cu TVA. De anul trecut, au apărut problemele remediate "punctual" - tasări ale asfaltului care indicau şubrezirea conductelor din subteran. Şi în primăvara acestui an s-a produs o avarie la conductele subterane, chiar în zona în care miercuri seara a început să ţâşnească apa din pământ - tronsonul cuprins între străzile Coteşti şi Odobeşti.

ISPA pentru canalizare, nu şi pentru apă!

Primăria Galaţi nu a transmis, ieri, nici un punct de vedere oficial despre eventualele măsuri sau sancţiuni imputabile responsabililor de avaria de pe Aurel Vlaicu, însă am aflat că este în derulare o anchetă.

Şeful Apă Canal, Gelu Stan a făcut însă o serie de precizări. "Pe Vlaicu au fost lucrări ISPA, dar la canalizare, nu la apă. Pe Vlaicu este o conductă de apă din oţel, construită în 1940. În 2005 s-a ales o soluţie de relining, adică prin conducta ruginită şi spartă s-a introdus una nouă. Problema este că din cauza traficului greu de pe stradă, acum conducta a crăpat. Lucrăm la remedierea avariei şi sper ca până duminică să fie gata", a spus Stan. El a mai precizat că Aurel Vlaicu nu e singura stradă pe care ISPA a reabilitat doar reţeaua de canalizare, nu şi pe cea de apă: "Motivul îl reprezintă banii. Din cei 700 de km de conducte de apă din oraş, doar 10 la sută au fost reabilitaţi pe ISPA, pentru că atât a fost bugetul. Suma totală a proiectului ISPA a fost de 75 de milioane de euro, din care 21 de milioane a costat staţia de epurare, 8 milioane - modernizarea staţiilor de pompare şi restul reţele de apă şi canalizare".

Întrebat cine poate fi tras la răspundere pentru noroiul care a curs, miercuri seară, la robinetele de apă (recent scumpită) ale oamenilor care locuiesc în apropierea zonei de avarie, Gelu Stan a spus că: "Nu pot răspunde la această întrebare. DSP ia probe de calitate a apei la ieşirea din Uzina de Apă. Apa murdară apare din cauza conductelor pe care le avem în exploatare de la Primărie. Când sunt avarii sau sincope în furnizarea apei, este antrenată mizeria din conducte...".

 

Citit 2738 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2012 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.