GALERIE FOTO - Incredibil, dar adevărat: Parcul groazei la Grădina Zoologică!

GALERIE FOTO - Incredibil, dar adevărat: Parcul groazei la Grădina Zoologică!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Animalele sunt nevoite să trăiască în plin şantier, chiar dacă asta înseamnă un stres greu de suportat pentru ele * Proiectul de reabilitare, de trei milioane de euro, are numeroase vicii * Cerbi cu sârmă înfăşurată pe coarne şi lei înecaţi cu resturi de la materialele de construcţii


Condamnate să trăiască în plin şantier de construcţii, viaţa animalelor din Grădina Zoologică de la Gârboavele s-a transformat într-un chin greu de suportat. „Animalele nu pot fi mutate, sunt prea bătrâne…”, se scuză oficialii gălăţeni. Culmea este că, deşi şantierul cu pricina ar trebui să aibă ca rezultat final un parc zoo modern, iar lucrările valorează peste trei milioane de euro, viciile de proiectare sunt numeroase. Mai mult, materialele de construcţii ajung să ameninţe viaţa animalelor. Pe parcursul unui raid la parcul zoo, am dat de animale înfometate, de cerbi cu bucăţi de sârmă înfăşurare în jurul coarnelor, ni s-a relatat şi despre calvarul unui leu ce s-a înecat cu resturi de la materialele de construcţii de pe şantier.

Experimente pe pielea animalelor

Peste 14 milioane de lei (6,82 milioane de lei de la Ministerul Mediului, 7,2 milioane de la bugetul CJ Galaţi) - aceasta este valoarea proiectului care, teoretic, ar trebui să le facă animalelor viaţa mai suportabilă în captivitate. Proiectul noului Parc Zoo a fost realizat chiar de SC Consproiect SA, firmă aflată în subordinea CJ Galaţi, iar de lucrările efective se ocupă Tancrad Galaţi şi Garden Center Bucureşti.

Din păcate, la o privire mai atentă, devine evident că unele elemente ale proiectului sunt de-a dreptul catastrofale. De exemplu, clădirile care vor adăposti animalele nu sunt prevăzute cu scurgeri în interiorul cuştilor, singurele scurgeri fiind în exteriorul cuştilor, pe alee! Scuza proiectantului SC Consproiect SA este că… e prima dată când a realizat un proiect pentru un parc zoo! Consiliera Paraschiva Vintilă, din cadrul biroului preşedintelui CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a fost şi ea zilele trecute în control la Grădină, împreună cu unul dintre inginerii Consiliului. Cu această ocazie au fost puse în evidenţă noi deficienţe. „Sunt probleme de proiect, mă refer la clădirile care se ridică şi la felul în care va arăta Grădina Zoologică. E o investiţie foarte mare, se vor face şi lucruri bune, dar mai trebuie verificate o serie de aspecte. La noua clădire a leilor, scurgerea nu s-a făcut cum trebuia, trebuia făcută în interiorul cuştii, iar ea este făcută pe trecere”, a explicat consilierul Paraschiva Vintilă. De asemenea, în zona în care vor fi amplasaţi urşii nici nu va exista alimentare cu apă, astfel încât curăţarea padocurilor va fi foarte dificilă.

Parcul Zoo ţine de Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, dar conducerea acestuia se spală pe mâini de greşelile de proiectare şi execuţie. „Deficienţele apărute sunt problemele proiectantului, ale executanţilor şi ale beneficiarului, care este Consiliul Judeţelui. Noi doar vom prelua, mai târziu, construcţia de la CJ Galaţi”, ne-a declarat managerul Complexului Muzeal, Camelia Burluc.

Capcanele de pe şantier

Pe toată durata lucrărilor, de voie, de nevoie, animalele trebuie să se împace cu traiul în mijlocul şantierului. Animalele nu pot fi mutate la alte instituţii similare din zonă, întrucât sunt prea în vârstă ca să mai poată face faţă unei anestezii. „Nu se poate să le scoţi de acolo. Sunt prea bătrâne pentru a fi mutate şi nu pot suporta acest stres”, ne-a spus Camelia Burluc. Dar cum rămâne cu stresul provocat de şantier? De la începutul lucrărilor, animalele au fost victimele mai multor accidente.

Luni, un pui de cerb din cadrul Grădinii avea înfăşurat, în jurul coarnelor, ghemotoace mari de sârmă. Bietul animal era epuizat de încercările disperate de a scăpa din capcană… Cu toate acestea, îngrijitorii nu s-au sinchisit să sune medicul veterinar. „Medicul a fost sâmbătă şi atunci nici un animal nu avea nimic. Sârma e de duminică, dar nu l-am mai sunat pe medic, pentru că am zis că iese singură sârma. S-a mai întâmplat aşa…”, ne-a explicat senin îngrijitorul Ţocu Costel. Oare chinul bietului animal trebuia tratat cu atâta lejeritate? „Despre cazul cerbului nu ştiam. Nu am fost informată, dar medicul veterinar vine destul de frecvent şi e chemat de câte ori este nevoie. Există chiar şi un caiet în care se consemnează ce tratamente se fac”, ne-a spus managerul Complexului Muzeal.

Am mai aflat că nu este prima dată când unul dintre animale este rănit din cauza materialelor cu care se lucrează pe şantier. „Este îngrozitor ce li se întâmplă. Animalele sunt într-un stres continuu! Şi apar şi situaţii grave, ca atunci când o bucată de material de pe şantier a ajuns să fie mestecată de unul dintre lei, iar bucata a ajuns să i se înţepenească animalului în gură. A fost nevoie de o operaţie sub anestezie pentru ca leul să scape de corpul străin care îi punea viaţa în pericol”, a explicat consilierul Paraschiva Vintilă.

Flămânde şi murdare

Chiar dacă am admite că animalele nu pot fi ferite de stresul în mijlocul unui şantier, cum rămâne cu modul în care ele sunt ele tratate chiar de îngrijitori? În ziua în care noi am vizitat Grădina Zoologică, niciunul dintre animale nu mâncase până la ora 14.00, iar apa de băut era verde „de proaspătă” ce era... Scuza îngrijitorului pentru nehrănirea animalelor până la acea oră a fost că produsele din carne erau abia scoase din congelator şi că mai dura până când acestea să se decongeleze. Prima masă pe care animalele au luat-o a constat doar în câteva mere. Nu numai că animalele nu erau hrănite până la acea oră, dar nici cuştile urşilor încă nu fuseseră curăţate de dejecţii. „În acest caz, îngrijitorul trebuie tras la răspundere. Într-adevăr, era târziu ca animalele să fie hrănite abia la ora 14.00. În mod normal, mâncarea este dată dimineaţa, după ce se face curat…”, ne-a declarat Camelia Burluc. Dar cu sau fără tragerea la răspundere a îngrijitorului, în modul în care decurg lucrurile pe şantierul din Grădina Zoologică de la Gârboavele ne întrebăm câte dintre animale vor mai apuca să se bucure de traiul „civilizat” promis prin proiectul de reabilitare a parcului.

Cifre incerte. Cât costă asistenţa veterinară?

Într-o documentaţie trimisă de Complexul Muzeal către Consiliul Judeţului, pe 3 august, se spune că pentru servicii medicale veterinare sunt alocaţi în perioada august-septembrie 5.000 de lei, în schimb, la doar câteva zile, pe 6 august, într-o altă adresă, pentru acelaşi lucru, pentru aceeaşi perioadă, stă scris 1.000 de lei, iar pe 14 august cifra pentru servicii medicale şi sănătate e de 7.000 de lei. În schimb, contractul pe care Complexul de Ştiinţele Naturii îl are cu medicul veterinar Dan Gâscă este în valoare de 13.250 de lei.

 

Citit 6730 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 11:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.