UPDATE Noul primar verifică vechile afaceri ale primăriei cu Unicom
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE Noul primar verifică vechile afaceri ale primăriei cu Unicom
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În plângere sunt menţionaţi şi funcţionarii din administraţie care au legătură cu cazul, dar şi firma Loconfort, care a fost diriginte de şantier * Directorul Unicom spune că nu a încasat banii publici pe degeaba!


La mai puţin de o lună de când a sesizat că Primăria a plătit firmei Unicom circa 23 de miliarde lei vechi pentru lucrări care nu există în realitate, ieri, primarul Marius Stan a sesizat cazul procurorilor. Primăria a trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi o plângere „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către Primăria Municipiului Galaţi a unor lucrări a căror materializare în teren nu există”. Plângerea trimisă Parchetului are anexat raportul de audit al Primăriei pe marginea cazului Unicom, societatea căreia administraţia îi reproşează că a încasat circa 23 miliarde lei vechi pentru realizarea unei staţii de epurare în cartierul Siret, obiectiv inexistent! În plângerea către Parchet nu se face referire doar la SC Unicom, ci şi la dirigintele de şantier (Loconfort) dar şi la toţi funcţionarii Primăriei care au avut o legătură cu acest subiect.

Ia lucrarea de unde nu-i!

Conform datelor prezentate de biroul de presă al Primăriei, „în august 2005 Primăria Municipiului Galaţi a încheiat cu societatea de construcţii Unicom un contract în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclusă, pentru executarea lucrării “LTE Cartier Siret – Staţie de epurare”. Doi ani mai târziu s-a încheiat un act adiţional prin care se confirma că până la 01.01.2007 nu începuseră lucrările şi se  precizează că Unicom avea -  în acel moment -  un “rest de executat” de 3.062.917 lei, TVA inclusă, adică valoarea iniţială a contractului.  Prima plată s-a efectuat pe 15 octombrie 2007 iar ultima pe 24 decembrie 2009. Plăţile totale cumulează 2.277.833,79 lei.  5% din valoarea fiecareia dintre cele 38 de plăţi au fost viraţi într-un cont separat şi au constituit garanţia,  care însumează 119.885,19 lei.  Echipamentele despre care furnizorul spune că au dispărut ulterior din cauza inundaţiilor şi a furturilor nu au fost depozitate doar pe amplasamentul lucrării. Pe 25 iulie 2012 Unicom a adus la cunoştinţa Primăriei că în 2010 utilajele şi echipamentele agabaritice au fost depozitate “la punctul de lucru şi în depozitul antreprenorului din Fileşti”. În evidenţele Primăriei Municipiului Galaţi nu există documente care să certifice conservarea lucrărilor şi a echipamentelor. Conservarea impunea costuri (inclusiv cu paza) care ar fi trebuit justificate şi acoperite. Pe 7 iunie 2007, când Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o avertizare „cod galben” de inundaţii pentru Galaţi, Unicom a informat Primăria că a decis să retragă “organizarea de şantier” fără să menţioneze nimic despre conservare sau paza echipamentelor achiziţionate până la acea dată. În contract era prevăzut că “Executantul este responsabil pentru menţinerea în bună stare a lucrărilor şi instalaţiilor care urmează să fie puse în operă, de la data primirii ordinului de începere a lucrării până la data semnării procesului verbal de recepţie”. Un asemenea  proces verbal nu există în evidenţele noastre. Pentru a invoca forţa majoră cauzată de inundaţiile din iunie şi iulie 2010 se impunea şi sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care însă sesizare nu a fost făcută.  În acest moment cartierul “Siret” nu beneficiază de staţia de epurare a cărei construire a fost contractată iar societatea comercială UNICOM se află în procedură de insolvenţă».

"Pot justifica banii încasaţi cu hârtii!"

Directorul Unicom, Dan Părlătescu se consideră nevinovat, susţine că „nu este vorba de bani publici fraudaţi” şi spune că poate dovedi cu acte toţi banii încasaţi: „Pot dovedi cu hârtii banii încasaţi. Am adrese, dar ancheta nu se face în ziar, se face de către organele abilitate şi lor le voi prezenta documentele când va fi cazul… ”.

Părlătescu spune că a lucrat în cartierul Siret până în 2008, când a primit sistare de lucrări din partea inspectoratului Teritorial de Construcţii Brăila, „pentru că nu exista autorizaţie de construcţie emisă de autorităţile brăilene. Ei [autorităţile din Galaţi şi Brăila] s-au certat pe autorizaţii şi noi plătim…”. Pentru lucrările efectuate până 2008, Părlătescu admite că a fost plătit de primărie căci „lucrările s-au desfăşurat pe credit furnizor, eu am făcut împrumut la bancă şi apoi am fost plătit”. Însă, mai spune directorul, din 2008 şi până în 2010 lucrările s-au sistat şi „am întrebat mereu primăria ce să fac dar nu am primit nici un răspuns. Dacă în doi ani şi jumătate nu dai nici un semn de viaţă, înseamnă că nu-ţi pasă de lucrare!”. Lucrare care consta – susţine directorul – în staţia de epurare (modulară, monobloc) care „s-a furat între timp” şi în fundaţiile de beton care „sunt îngropate acum în pământ”. Pentru că, mai adaugă Părlătescu, în 2010 au venit inundaţiile, iar după ele, hoţii care au furat staţia! Directorul spune că „avem şi noi o parte de vină: că nu am invocat starea de forţă majoră, dar chiar nu m-am gândit că se va ajunge până aici!”.


Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a înaintat, astăzi, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi o plângere „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către Primăria Municipiului Galaţi a unor lucrări a căror materializare în teren nu există”.

Plângerea trimisă Parchetului are anexat raportul de audit al Primăriei pe marginea cazului Unicom, anchetă desfăşurată în ultima lună. În plângerea respectivă nu se face referire doar la SC Unicom, ci şi la dirigintele de şantier (Loconfort) dar şi la toţi funcţionarii Primăriei care au avut o legătură cu acest subiect.

Reamintim că noul primar Marius Stan a declarat, recent, că SC Unicom a încasat de la Primăria Galaţi o sumă necuvenită (circa 23 miliarde lei vechi) pentru realizarea unei staţii de epurare în cartierul Siret, staţie care nu există în realitate.

În replică, directorul Unicom, Dan Părlătescu se consideră nevinovat, susţine că „nu este vorba de bani publici fraudaţi” şi spune că poate dovedi cu acte toţi banii încasaţi.

Citit 3641 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2012 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.