Braşovul – un exemplu pentru Primăria Galaţi

Braşovul – un exemplu pentru Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contribuabilii din Braşov primesc, prin poştă, o scrisoare cu cât au de plată la bugetul local şi cum s-au cheltuit banii publici anul trecut * La noi, listele cu priorităţi vin prin poştă doar în campaniile electorale *

Deşi ideea nu este nouă, în continuare apelăm la tradiţionala întrebare „dacă alţii pot, noi de ce nu putem?”.

Exemplu: cum înţelege primăria din Braşov ideea de comunicare cu cetăţenii şi noţiunea de transparenţă. Primăria din Braşov înţelege aşa: la începutul anului, trimite în plic, fiecărui contribuabil, câte o scrisoare. Care începe cu „Stimate domn/doamnă” şi continuă cu «vă informăm că aveţi de plată pe acest an suma de… », şi cu „folosesc acest prilej pentru a vă mulţumi călduros pentru sprijinul deosebit acordat în anul care a trecut prin contribuţia dumneavoastră la eforturile municipalităţii de creştere a veniturilor bugetului local”.

Nici după fraza de curtoazie nu i se cer bani contribuabilului, ci se enumeră, cu litere de-o şchioapă, ce proiecte s-au realizat, în cursul anului trecut, în Braşov, cu banii de la bugetul local, la care s-au colectat taxele şi impozitele locale: „construirea tronsonului al II-lea al ocolitoarei municipiului (care va fi dat în folosinţă în primăvara lui 2009), reabilitarea străzilor, amenajarea locurilor de parcare din cartiere…” şi lista continuă.

După această informare de bun simţ despre cum s-au cheltuit banii publici şi ce s-a întâmplat cu ei, primarul George Scripcaru enumeră proiectele pe care şi le-a propus să le realizeze în acest an: „realizarea tronsonului al III-lea al ocolitoarei municipiului între DN 13 şi DN 1, construcţia de locuinţe, de parcări sub- şi supraterane, continuarea lucrărilor de reabilitare străzi şi modernizare a traficului rutier din municipiu, reparaţii capitale la pasajele superioare din Braşov, dublarea pasajului de la Fartec, construirea patinoarului olimpic din Parcul Tineretului, reamenajarea Grădinii Zoologice, amenajarea sediului Filarmonicii Braşov”.

Mesajul se încheie cu o frază la fel de politicoasă: „Sperăm să ne bucurăm în continuare de sprijinul dumneavoastră în eforturile de dezvoltare şi modernizare a municipiului”, după care apare şi semnătura primarului.

Pe verso, contribuabilul găseşte calculul la centimă al taxelor locale, termenele de plată, bonificaţia acordată în cazul achitării integrale până la 31 martie, precum şi sediile tuturor casieriilor direcţiei de fiscalitate din oraş, cu programul clar, pe ore, pentru public.

Ai naibii braşovenii ăştia!

Nu-i vorbă că Braşovul nu este Galaţi, că nici noi nu avem muntele lor, dar nici ei Dunărea noastră. Nu vorbim nici că primarul George Scripcaru este PD-L, iar Dumitru Nicolae, PSD. Nu comparăm aici nici vârsta, studiile sau altceva. Că nu are rost.

Spunem  numai că braşovenii află, negru pe alb, ce s-a făcut cu banii lor.  Singurele tentative ale primăriei Galaţi de menţinere a unei oarecari legături pseudopersonale cu cetăţenii au fost răspunsurile solicitanţilor de loturi de teren în cartierul Dimitrie Cantemir şi, mai recent, distribuirea, pe la blocuri, a unor fluturaşi minusculi, pe care se precizau condiţiile în care pot solicita ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la întreţinere. În rest, liste cu priorităţi pentru oraş nu primim, la poştă, decât în campaniile electorale.

Ghişeul şi consideraţia… în plic

Nu putem însă să nu ne mirăm a pagubă că, uite, ai naibii braşovenii ăştia, fac ei ce fac şi tot domneşte se tratează între ei! Că, până la urmă, nici nu-i greu să tipăreşti nişte hârtii la imprimantă, cu un text-tip pe o parte şi decizia de impunere, pe cealaltă parte.

Că şi la noi se poate comunica, public, din partea primăriei (dar numai la cerere!), care sunt adresele direcţiei de fiscalitate, care este programul cu publicul sau ce bonificaţie se acordă în cazul plăţii integrale a dărilor către stat.

În schimb, la noi, pentru a afla cât ai de dat la stat, te duci frumuşel la Direcţia de Fiscalitate şi aştepţi (exersând celebra „aveţi puţintică răbdare”) să-ţi calculeze funcţionara de la ghişeu. Nu primeşti, elegant, prin poştă, aceste informaţii, după care, la fel de elegant, ţi se mai şi mulţumeşte anticipat!

Şi la noi primarul enumeră ce investiţii a făcut anul trecut şi ce va face în acest an, dar pe la conferinţele de presă sau în raportul anual al primarului, care tot la presă ajunge şi, desigur, pe site-ul oficial al Primăriei Galaţi. Informaţii care, însă, nu ajung în fiecare casă…

Concluzia? Administraţia locală din Braşov nu a inventat roata, ci pur şi simplu a utilizat-o, în timp ce administraţia noastră  agreează, ca să spunem aşa, mersul pe jos. Târâş.

Citit 2071 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.