Acces la de 127 milioane de euro pentru trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova

Acces la de 127 milioane de euro pentru trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conferinţa „Prezent şi perspective în Euroregiunea Dunărea de Jos”, desfăşurată, săptămâna trecută, la Cahul, a adunat parteneri la vârf din regiuni ale celor trei state şi a adus câteva date concrete privind viitorul apropiat. Astfel, vicepreşedintele Euroregiunii, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a anunţat că, între 16 şi 28 martie, se va lansa Programul Operaţional trilateral România - Republica Moldova - Ucraina.

„Trilateralul are un buget pe 2007 – 2013 de 127  milioane de euro”, din care 43 de milioane euro vor constitui o primă tranşă, chiar după lansarea din luna martie. Depunerea proiectelor se va face probabil în perioada iunie–iulie.

Valoarea minimă a unui proiect va fi de o sută de mii de euro, iar cea maximă, de patru milioane de euro. Un motiv pentru partenerii noştri euroregionali din afara UE, care până acum au beneficiat de fonduri relativ mici din proiectele trilaterale mai modeste, să se bucure de existenţa noii asociaţii transfrontaliere „Dunărea de Jos”, înfiinţată la Galaţi în decembrie, prin care se vor putea  derula proiectele.

De altfel preşedintele Consiliului Raional Cantemir, Andrei Malaşevski, a vorbit despre o puternică  migraţie a populaţiei din raion la muncă în Occident şi de nevoia de proiecte care să ajute sudul raionului.

Mikola Skoryk, preşedintele Euroregiunii şi preşedinte al Consiliului Regional Odesa, partea cea mai importantă economic şi ca număr de locuitori din trilaterală, a vorbit despre proiectele propuse de partea ucraineană, printre care dezvoltarea portului Reni, construcţia unui aeroport la Ismail, a unui pod peste Dunăre şi, interesant pentru gălăţeni, realizarea unei legături auto mai bune Galaţi – Reni – Odesa.

Preşedintele Chebac a reiterat un proiect, discutat de multă vreme în comisiile de specialitate ale Euroregiunii, dar blocat din lipsă de fonduri: „Elaborarea unei strategii de dezvoltare a Euroregiunii până anul 2013”. „Pe termen scurt, doresc să vă cer sprijinul în realizarea altui proiect ce apare în planul de activitate al Comisiei pentru dezvoltare regională: cel referitor la realizarea unui ghid al ONG-urilor din euroregiune”, a mai spus preşedintele Chebac.

Citit 1788 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.