Foştii candidaţi vor ajunge la fier vechi

Foştii candidaţi vor ajunge la fier vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cele 250 de panouri electorale amplasate ilegal în campania electorală, 80 au rămas abandonate pe domeniul public * Primăria strânge panourile amplasate ilegal * Cum foştii candidaţi nu sunt interesaţi să-şi recupereze „feţele electorale”, acestea vor ajunge la fier vechi *

Vă mai amintiţi de potopul de panouri publicitare cu reclame electorale care au împânzit oraşul, anul trecut, cu ocazia alegerilor uninominale? Chiar din noaptea în care a început campania, în oraş, prin diverse locuri, maşini de mare tonaj, încărcate cu panourile cu pricina, circulau nestingherite.

Am fost cu toţii martorii amplasării panourilor electorale şi, chiar dacă nu vedeam cu ochii noştri cum se montează - majoritatea lucrărilor făcându-se noaptea - vedeam, cu uimire, a doua zi, cum mai „crescuseră” câte două-trei reclame electorale prin oraş. Candidaţi de toate culorile politice ne-au zâmbit a viaţă bună pe scuarul de pe Brăilei, pe Coşbuc, în Bariera Traian, la ieşirea din Galaţi, pe Dig, sau de pe insulele de verdeaţă de la Intersecţia Fără Rost, din Micro 40 şi chiar de pe Drumul de Centură.

Solidari în tăcere, candidaţii nu au spus nimic despre contracandidaţii lor, atunci când venea vorba de amplasarea ilegală a panourilor electorale. Doar primarul municipiului Galaţi a avut o izbucnire, la un moment dat, când un candidat din partea PD-L i-a solicitat, public, inventarierea panourilor electorale amplasate ilegal…

Reclamă electorală ilegală

Desigur, campania a trecut ca orice vijelie de toamnă, iar panourile electorale au început să dispară, rând pe rând, precum frunzele îngălbenite de prin copaci… Iar peste subiectul panourilor electorale amplasate ilegal s-a aşternut tăcerea.

Până mai ieri, când, într-o săptămânală informare publică asupra activităţii Primăriei am aflat, cităm, „în baza dispoziţiei nr. 6542/29.12.2008 s-au desfiinţat pe cale administrativă un număr de 33 bucăţi panouri publicitare”.

Cum administraţia locală nu are (acum, după două luni şi jumătate de la alegeri) nimic de ascuns, am obţinut fără dificultate permisiunea primarului de a studia celebra dispoziţie la care făcea referire raportul de activitate. Din care am aflat că la momentul emiterii dispoziţiei, adică aproape de finalul de an şi după ce trecuse aproape o lună de la alegeri, în municipiul Galaţi erau 80 de panouri publicitare amplasate, într-o mare bucurie, fără autorizaţie de construire şi fără contracte de închiriere şi/sau asociere. Panouri care, prin aceeaşi dispoziţie şi în baza Legii 50/1991, trebuie desfiinţate.

Pentru a vedea clar despre ce este vorba, la dispoziţia primarului erau anexate atât adresele unde se aflau panourile cu pricina, cât şi fotografii făcute la faţa locului de inspectori. Şi nu mare ne-a fost mirarea să descoperim că, în afară de câteva panouri cu reclame la servicii de telefonie mobilă, restul fotografiilor înfăţişau panourile electorale.

Fără „discriminare politică”, inspectorii Primăriei şi-au făcut datoria şi au fotografiat panouri de pe care zâmbeau: Iulian Aramă, Sandu Traian, Florin Pâslaru, Viorel Mânzu, Lucreţia Roşca, Mihai Manoliu, Aurel Nechita şi lista ar putea continua. Ba, mai mult, unul (sau două) din panourile ilegale avea ca imagine pe Aurel Nechita, alături de… primarul Dumitru Nicolae!

… Dacă doriţi să recitiţi

În luna noiembrie, când un candidat al PD-L, actualul deputat Mihai Boldea, i-a solicitat public primarului inventarierea tuturor panourilor electorale ilegale, Dumitru Nicolae a reacţionat prin atac: «nimeni nu se sesizează de un alt aspect - sunt afişe electorale amplasate şi în lifturile de la bloc, însă poate că preşedintele de asociaţie agreează [respectivul candidat], dar poate locatarii nu”.

În plus, primarul susţinea că singurii care au respectat legea în privinţa afişajului electoral au fost candidaţii PSD - ceea ce nu se confirmă, din fotografiile de la „dosarul” dispoziţiei de demolare.

În decembrie, după campania electorală, tot primarul declara că „am inventariat şi panourile cu afişaj electoral şi a rezultat că în campanie au fost amplasate pe domeniul public 250 de astfel de panouri, fără să fi avut avizul primarului sau al Consiliului Local. Noi am fotografiat toate panourile şi vom lua măsurile care se impun. De altfel, am trimis această situaţie şi Poliţiei”.

Concluzia? Din cele 250 de panouri electorale amplasate ilegal, 170 au fost, totuşi, ridicate de pe domeniul public. Probabil este vorba de candidaţii cărora le-a păsat cât de cât de banii pe care i-au dat pe fabricarea unor astfel de panouri. Pentru restul însă, dezinteresul este total.

Sancţiuni, ioc !

La depozitul Primăriei din Bariera Traian, panourile stau frumos, stivuite, unul lângă altul. Picioarele de metal de o parte, panourile-suport de cealaltă parte. Cele tip „piramidă” sunt şi ele demontate; afişele electorale nu prea se mai văd.

Niciunul din cele 32 de panouri, câte au fost ridicate până acum de pe domeniul public, nu a fost revendicat. Asta, probabil, din cauză că respectivii candidaţi au trecut, de la început, la capitolul „pierderi” banii daţi pe fabricarea panourilor, că doar nu ne-om gândi, Doamne-fereşte!, că nu i-a costat niciun leu!

În plus, potrivit dispoziţiei primarului, proprietarii panourilor ar fi putut să le recupereze în termen de 15 zile, însă achitând contravaloarea lucrării de desfiinţare - transport, depozitare etc. După răgazul de 15 zile, panourile sunt valorificate de Primărie, adică sunt vândute la fier vechi.

Şi uite-aşa s-a terminat epopeea panourilor electorale amplasate ilegal în oraş. A rămas nerezolvată problema stâlpilor Electrica şi Transurb, lipiţi cu afişe electorale, însă probabil ploaia îşi va face datoria. Desigur, mai sunt şi ceva bannere electorale care flutură şi acum prin oraş, însă cine să le numere?

Cât priveşte panourile electorale amplasate ilegal, primarul Dumitru Nicolae susţine că a şi amendat partidele pentru ce au făcut, însă păstrează secret cât şi pe cine a sancţionat. Aşa, ca să întoarcem cuţitul în rana celor amendaţi că parchează pe spaţiul verde (fără ca spaţiul să fie verde, sau să aibă, la dispoziţie, alte locuri de parcare amenajate), de exemplu, am putea calcula cam ce pagubă au însemnat la bugetul local 250 de panouri electorale pentru care nu s-a plătit nici un leu. Dar de ce să mai calculăm, atât timp cât, oricum, nimeni nu plăteşte nimic?

Şi povestea continuă

Epopeea panourilor este departe de a se fi terminat definitiv. În această seară, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se află un alt punct privind asocierea municipalităţii cu o firmă, „în vederea exploatării a 17 panouri publicitare aflate în proprietatea publică a municipiului Galaţi”.  Rămâne de văzut dacă este vorba de viitoare panouri electorale (că în acest an avem programate cel puţin două alegeri) sau pur şi simplu de dorinţa Primăriei de a-şi face reclamă…

Maria Măndiţă

Foto: Sorin Pană, Vasile Caburgan

Citit 1458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.