A început distribuirea alimentelor pentru săracii Galaţiului

A început distribuirea alimentelor pentru săracii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Făina din ajutorul social - pâinea pensionarilor * Trei maşini făceau ieri distribuţia pachetelor acasă * Pachetele UE au fost primite şi cu uşile închise

Ieri, în prima zi de distribuţie a ajutoarelor UE, la Piaţa Veche, punctul destinat pensionarilor, oamenii stăteau liniştiţi la coadă să îşi aştepte rândul. Cu un venit de 150 - 350 de lei pe lună, pensionarii şi familiile defavorizate ajung să se bucure la câteva kilograme de făină primite prin Planul European pentru Persoane Defavorizate. Cum unii nu se îndură să dea în fiecare zi bani pe o pâine din comerţ, kilogramele de făină deja îşi ştiu finalitatea: pâine de casă, care ţine şi trei zile, şi nişte turte. „Abia aşteptăm acum să vedem ce ne dă, ca să ne mai lungim olecuţică. Ce să faci cu 350 de lei?! Pantofii se rup, nu am cu ce să cumpăr alţii. O să fac o turtă, două. Cantitatea primită acum nu ajunge până la sărbători, dar mă mai întind. Dintr-un kilogram de făină fac o pâine şi am trei zile. N-am cu ce să iau pâine. O fac eu, dar şi o bucăţică de drojdie costă 1,50 lei. E foarte greu”, ne-a declarat Tinca Antipa, 78 de ani. Dacă unii pensionari au „norocul” de a se întreţine doar pe ei, atunci poate chiar ar reuşi să iasă din iarnă cu ajutoarele primite. Însă nu este şi cazul altora. Din ajutorul primit de la UE uneori ajung să mănânce şi câte 11 persoane. „Din ajutorul acesta dau şi la copii şi la nepoţi. Cât om putea, om duce-o. Trebuie să ne descurcăm cumva. Am vreo opt nepoţi. Suntem 11 în casă. Suntem cam mulţi, dar ce să fac?!”, ne-a mai spus o pensionară.

1.127 de persoane şi-au primit pachetele în prima zi

Primăria avea ieri, la ora 12.00, trei maşini pe teren pentru a face distribuirea ajutoarelor celor care sunt imobilizaţi sau celor care nu pot să îşi ducă pachetul singuri până acasă. Până la ora 15.00, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, 1.127 de persoane şi-au ridicat pachetele de la cele patru centre de distribuire, adică aproape opt la sută din totalul nevoiaşilor, iar maşinile Primăriei au făcut 68 de drumuri şi 184 de persoane au primit acasă pachetele.

Uşi închise ajutoarelor

Potrivit purtătorului de cuvânt, singurele probleme au fost la verificarea de teren de dinainte de a începe distribuţia propriu-zisă. Chiar dacă, teoretic, toţi oamenii defavorizaţi ar trebui să se bucure de ajutoare, nu toţi au reacţionat pozitiv la vizita reprezentanţilor Primăriei. Unii nici măcar nu erau acasă. „Noi am fost să verificăm să vedem cam cât ne ia distribuţia. Am vrut să le ducem direct acasă persoanelor cu dizabilităţi, însă din 84 de apartamente din zona Drumul Viilor, la 37 nu ne-a răspuns nimeni. Iar din câte am înţeles de la vecini, unii dintre ei sunt plecaţi în străinătate. Unii chiar au sărit în sus că îi verificăm dacă sunt cu dizabilităţi sau nu, dar asta nu e treaba Primăriei. Noi am vrut să ne facem treaba şi să le ducem acasă, dar ne-am lovit de uşi închise”, ne-a spus Mihai Costache.

Ajutoarele vor fi distribuite de luni până vineri, între orele 8,00 şi 15,00, şi sâmbătă, între orele 8,00 şi 12,00, până la sfârşitul anului, la cele patru puncte de distribuţie: Complexul “Tudor Vladimirescu”, Piaţa Veche, Piaţa Ţiglina 1 şi Cantina de Ajutor Social, din strada Dogăriei. Ajutoarele sunt cumpărate de Guvern prin APIA şi ulterior sunt decontate.

Solicitările pentru ca ajutoarele să fie aduse la domiciuliu sunt înregistrate la Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi, telefoane 0236.307.740 sau 0236.307.741.

Citit 3158 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2012 22:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.