Campanie în batjocură faţă de cetăţeni: Candidaţii sufocă oraşul cu panouri ilegale (GALERIE FOTO)

Campanie în batjocură faţă de cetăţeni: Candidaţii sufocă oraşul cu panouri ilegale (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afişele electorale ascund semnele de circulaţie şi semafoarele * Partidele politice nu au aviz pentru afişele electorale cocoţate, fără contract de publicitate încheiat, pe stâlpii cu semne de circulaţie * Panotajul încalcă prevederile Regulamentului privind publicitatea stradală prevăzut de Consiliul Local


Candidaţii la alegerile parlamentare fac din lege un terci. Nu numai că au împodobit, că tot se apropie sărbătorile, oraşul cu feţele lor, sufocându-l, dar nici măcar nu au făcut-o legal. Aceştia şi-au cocoţat afişele electorale aproape pe fiecare stâlp aparţinând societăţilor Electrica şi Transurb, fără să ocolească nici indicatoarele rutiere. Setea de putere, foamea după un post ce le-ar oferi siguranţă timp de patru ani i-au făcut să treacă peste aproape orice. Nu au ţinut cont de hotărârea Consiliului Local privind Regulamentul cu publicitatea stradală, nu şi-au luat avizele necesare, dar nici măcar nu au fost în stare să îşi adune toate actele pentru a încheia un contract cu societatea de transport în comun, Transurb. Cu toate acestea, pe stâlpii Galaţiului vedem numai feţe politice care promit să apere interesele cetăţenilor în Parlament. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, candidaţii sunt acoperiţi. Aceştia şi-au urcat capetele pe stâlp în baza legii 35/2008 privind alegerile parlamentare, dar acest aspect nu îi scuteşte de avize, contracte şi de plată.

Hotărâre CL complet ignorată

Cu toate că afişajul pe stâlpi care susţin indicatoare rutiere este interzis, pe aceştia s-au înghesuit, în unele cazuri şi doi, trei politicieni gălăţeni. Nu contează că nu este admis, nu contează că nu se mai disting semnele de circulaţie, contează să fie ei cât mai vizibili. Indicatoarele nu sunt decât cantitate neglijabilă, elemente de decor. Nu mai spunem că, în unele cazuri, afişele obstrucţionează cu totul indicatoarele sau semafoarele. Dacă eşti la intersecţia de la Potcoava de Aur, cu greu poţi vedea dacă ai roşu sau verde. Doruleţ Resmeriţă şi Picu Roman Apostol „păzesc", cu capul, întreg semaforul. Dacă politicienii ar fi citit hotărârea CL cu privire la publicitatea stradală, poate ar fi văzut că scrie în felul următor: „Avizul Comisiei de siguranţă a circulaţiei rutiere a municipiului Galaţi este obligatoriu unde sunt indicatoare rutiere, pentru amplasarea reclamelor la sol sau pe stâlpii Electrica SA sau Transurb SA”. Ei, bine, niciunul dintre partide nu a cerut vreun aviz de la Comisia de siguranţă a circulaţiei rutiere pentru amplasarea panotajului pe stâlpii cu indicator. „Normal aşa ar fi trebuit, să ceară aviz, dar deocamdată nu a cerut nimeni aviz”, a declarat şeful comisiei şi viceprimarul Galaţiului, Radu Cosca.
Potrivit punctelor din Regulamentul privind publicitatea stradală dedicate publicităţii pe stâlpii existenţi, se mai prevede că distanţa faţă de sol la care trebuie poziţionate panourile să fie de minim patru metri. Alt lucru nerespectat de către candidaţi. Unele dintre ele sunt puse atât de jos, încât ori rişti să dai cu capul, dacă sunt întoarse către trotuar, ori să intri cu maşina în ele, în cazul celor întoarse către stradă. „Art. 5.1.28. Panourile amplasate pe stâlpii existenţi, fără semnalizări rutiere şi indicatoare de circulaţie, vor avea dimensiunile maxime 0,80/1,20 m şi vor fi poziţionate la o înălţime de minim 4,00 m de la cota terenului şi vor fi direcţionate spre trotuar”. Accidental sau nu, ieri, în zona Spitalului Judeţean, zonă care abundă de afişe urcate pe stâlpi la înălţimi liliputane, câţiva muncitori încercau ori să mai ridice afişele, ori să le ia de tot. Dacă intenţia lor era să le ia, atunci probabil au avut sau vor avea mult de lucru, pentru nu sunt puţine cazurile în care poţi lua panourile în cap. Dar să vorbim şi despre faptul că afişele sunt prea dese. „Art. 5.1.29. Distanţa între panoul de reclamă şi elementul cel mai avansat al faţadei unei construcţii va fi de minim 1,50 m. Distanţa între elementele de afişaj, instalate succesiv pe aceeaşi parte a străzii, nu poate fi mai mică de 20,00 m, astfel încât câmpul vizual al conducătorilor auto să nu devină un front continuu care să împiedice citirea semnelor de circulaţie şi a semnalizărilor optice”.

La gunoi cu siturile arhitecturale

Strada Domnească, considerată sit arhitectural, ar fi trebuit protejată de astfel de panouri şi afişărele. Cu toate că ar fi trebuit aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi, niciunul dintre candidaţii care fugăresc un loc în Parlament nu s-a mai gândit şi la aşa ceva. "În mod normal, da, trebuie să ceară aviz, dar nu s-a eliberat niciodată aviz, pentru că nu a solicitat nimeni niciodată. Eu tot am spus, dar nu a auzit nimeni”, a spus consilierul DJCPN Galaţi, Marius Mitrof.

Nu există contracte pentru panotaj

Dintre toate partidele care şi-au cocoţat panourile electorale pe stâlpi, doar patru au făcut solicitări la societatea Transurb, respectiv Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul Conservator şi Partidul Ecologist Român. Însă, chiar dacă au făcut solicitări, nu înseamnă că au şi contract. Potrivit directorului Transurb, Genica Totolici, acestea s-au prezentat la societatea Transurb cu acte incomplete. Motiv pentru care nici măcar nu au putut fi încheiate contracte de închiriere a spaţiilor pentru reclamă.
„Nimeni nu a venit să plătească. Au venit să încheie contract, dar nu aveau toate actele necesare la ei. Toate aceste solicitări depuse la Registratura S.C. Transurb S.A. au fost incomplete din punct de vedere al documentaţiei, fapt pentru care partidele politice au fost notificate în acest sens, fiind în curs de soluţionare şi contractare”, a declarat Genica Totolici. Dacă nici măcar cei care au făcut solicitări nu au contracte, ce să mai vorbim partidele care nu au făcut solicitări deloc către Transurb!
Directorul Electrica, Iulian Aramă, contactat telefonic pentru a ne edifica cum e cu starea contractelor şi mai ales cât au încasat din închirierea spaţiilor, ne-a spus: „N-am cum să vă dau datele pentru că procedura este destul de lungă în cazul unei solicitării pentru panotaj. Se face solicitare către sucursală, se avizează în cadrul sucursalei, apoi se dă mai departe către avizare la forurile superioare din companie şi abia atunci se încheie un contract. Nu e finalizată procedura încă, mai ales dacă solicitarea a fost depusă la noi cu două zile înainte de a începe campania. Sunt multe afişe amplasate aiurea, dar trebuie să avem în vedere şi că pe cele pe care circulă tramvaiele sau troleibuzele, cum e cazul străzilor Domnească, Brăilei, stâlpii aparţin de Transurb”. Tot Iulian Aramă a declarat că verificarea afişelor de pe stâlpi nu este pentru el o prioritate. „Pentru mine subiectul nu este important. Am alte probleme, legate de electricitate”, a spus directorul Electrica.

Măsuri? Poate

Deocamdată nimeni nu ştie ce măsuri se vor lua sau ce sancţiuni se vor aplica, toţi decidenţii deliberează, aşteaptă. „Am dat o situaţie către Poliţie. O să avem o întâlnire vineri, în cadrul Comisiei şi vom vedea ce vom decide”, a declarat viceprimarul Radu Cosca. Tot la stadiul analizelor sunt şi poliţiştii.
"Vom demara de urgenţă o serie de verificări cu privire la legalitatea postării de către partide a afişelor şi metarialelor electorale prin care îşi promovează candidaţii. Vom urmări dacă au fost încheiate parteneriate cu proprietarii stâlpilor şi ai altor mijloace, aşa cum prevede legea", a declarat comisarul Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.
Păi, din ce răspunsuri am primit noi, se vede treaba că nu au fost încheiate asemenea parteneriate. Şi, dacă ne gândim că mai toţi candidaţii au promis o campanie curată, modul absolut abuziv în care s-a făcut panotajul electoral nu poate decât să ne pună pe gânduri. Dacă nici măcar când e vorba de afişe nu au respectat legea, ce-or să facă atunci când se va ascuţi lupta pentru mandat? Şi, mai grav, ce-or să facă odată ajunşi în Parlament?.


Tarifele practicate de către S.C. Transurb S.A. pentru realizarea de servicii conexe serviciului de transport public local de călători, respectiv în vederea încheierii contractelor de amplasare panouri şi/sau bannere pe stâlpii ce constituie reţeaua de contact de alimentare cu energie electrică a tramvaielor şi troleibuzelor, sunt cele reglementate de H.C.L. 306/05.07.2007 după cum urmează: pentru panouri- 3 euro/stâlp/lună, fără T.V.A.; pentru bannere – 12 euro/stâlp/lună, fără T.V.A.


 

Citit 3237 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 00:06

26 comentarii

 • postat de Ioan
  Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 08:04
  Galatiul este "PADUREA SPANZURATILOR" Nu stiu cum proprietarii stalpilor de iluminat pot accepta ca atatia indivizi sa urce pe stalpi si sa spanzure tablouri cu indivizi grasi si satui care cer populatiei inca patru ani de indemnizatie de parlamentar. Locuiesc intr-un cartier in care si acum patru ani am votat aceasi grasi, care desi au fost in opozitie si chiar au avut camp de lupta grozav pentru saracul nostru cartier n-au miscat un deget, n-au deschis gura dar au incasat indemnizatia de parlamentar. Nu mai spun ca toti indivizii respectivi au fost ascunsi de partidele lor in aliante dosnice si dositoare de mafioti. Ma intreb ce au de ales galatenii dintre doua aliante dositoare de mafioti, un partid de elodiaci si un roman udemerist? Consider ca alierea partidelor inaintea actului electoral un act neconstitutional de vot impus.Nimeni nu ma poate obliga sa votez o alianta chiar daca simpatizez cu un partid din alianta dar acesta a facut o alianta in scop mafiot cu alt partid.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Necula
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012 00:44
  Demisis sefului Politiei Galatene.
  Cred ca un politist care nu-i capabil sa asigure ordinea intr-un oras trebuie sa demisioneze inainte ca sa-l ia lumea cu pietre. Este datoria lor sa asigure ordinea si nu o fac, pentru ce sa-i mai platim ? sa ne dea in cap ? Ce va face lin ziua alegerilor ? isi va pune ghips la ochi si la urechi ?
  Afara cu incompetentii din Politia din Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de carmel
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 13:21
  Alegerile insesi sunt o bataie de joc. Nu s-a votat referendumul pt injumatatirea parlamentarilor? Fac legi proaste, confuze, care sa-i ajute sa fure mai bine. Alegerile acestea sunt ilegale. Timp de 4 ani, cu rea vointa nu au vrut sa legitimeze referendumul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de participant la trafic
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 12:08
  Panourile obstructioneaza vizibilitatea semafoarelor de la Potcoava(spre centru) si din fata politiei (pe strada Brailei), numeni nu va lua nici o masura? Este mai importanta pavoazarea decat siguranta circulatiei? Noi pentru ce platim taxe si impozite?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Capra sare masa, iada sare casa
  Vineri, 16 Noiembrie 2012 09:52
  Veniti la Tecuci sa vedeti cum e, sau cititi in tecuci.eu. Aici, au afisat la usa principala a Primariei posterul candidatului USL Butunoiu. Asa ca... in nesimtire, autoritatile tecucene va intrec!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Haiducul
  Joi, 15 Noiembrie 2012 23:47
  Daca o masina este parcata ilegal, masina este ridicata si pe sofer il amendeaza, Daca un cetatean face ceva ilegal Politia il aresteaza.
  De ce autoritatile nu intervin in astfel de cazuri ? Pentru ca este tara lui fac ce vreau sau vor sa dovedeasca ceva in acest gen ?
  Unde-i Prefectul orasului ? Unde-i Primarul ? Trebuiesc oare acesti oameni sanctionati ? daca ei nu, atunci cine este platit sa raspunda de ordine in oras ?
  Trebuie oare sa iasa cetatenii cu topoarele pe strada ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Francezu
  Joi, 15 Noiembrie 2012 21:50
  Propun sa iesim cu armele de paintball si sa luat in catare toate panourile. Toti sunt niste hoti si corupti!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Joi, 15 Noiembrie 2012 21:48
  Oameni buni, puteti distruge panourile ilegale, cu conditia sa nu lasati mizerie. Politia nu are ce sa va faca daca panourile sunt ilegale si nicio firma nu va reclama ca i-a disparut panoul amplasat ilegal. Si daca reclama nu vor putea face nimic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ,,FAMILIA CARE SE PISHA PE TOTI CANDIDATIII SI IN GURA LA TOTI CANDIDATII
  Joi, 15 Noiembrie 2012 21:22
  MA PISH PE FIECARE PANOU IN PARTE
  O SCOT,O BELESC SI MA PISH PE FIECARE PANOU PUBLICITAR ,IAR SOTIA MEA CARE ARE CICLU SE PISHA CU CICLU CU TOT PE TOATE PANOURILE PUBLICITARE SI PE TOTI PISHATII CARE CANDIDEAZA INDIFERENT DE PARTID

  NE PISHAM PE FATA LA TOTI CANDIDATII.

  RUGAM FRUMOS SA LE TRANSMITETI PISHATUL NOSTRU DIRECT IN GURILE LOR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vomit cand votez...
  Joi, 15 Noiembrie 2012 19:25
  -Ce fac primarii si consilierii lor- slujesc jigodiile care-si fac publicitate....
  -si ei au fost sustinuti de cei care vor dispare natural... voturile nostre nu au valoare... pentru ca pe ei ii vedem la fiecare alegere si legea nu afera sanse egale tuturor cetatenilor... din cauza lor.. cei pe care suntem obligati sa-i votam... /nu dau locul tinerilor / sunt alesi de peste 20 ani.../ pe ceausescu l-au impuscat /acestia propun sa fie trecuti prin ... teapa....
  0
  0
  Raportează
 • postat de USL
  Joi, 15 Noiembrie 2012 17:01
  Nu vor sa faca publicitate in ziar si va luati de ei ca au ales aceasta alternativa!CORECT!
  0
  0
  Raportează
 • postat de je
  Joi, 15 Noiembrie 2012 15:57
  Daca ei se pisa de pe acum pe noi, ce ne asteapta dupa alegeri?
  0
  0
  Raportează
 • postat de luca
  Joi, 15 Noiembrie 2012 15:52
  DACA SUNT ILEGAL AMPLASATE DATI-LE FOC
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 15 Noiembrie 2012 13:34
  marius sta are grija sa ciunteasca teii din oras !!! In rest, totul este OK ! p.s. Partea proasta e ca nimeni nu spune nimic iar "fotbalistul" se comporta ca pe tarlaua proprie !!! Sa muriti sanatosi, galatenilor de carpa !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Joi, 15 Noiembrie 2012 13:24
  semaforul de pe Cosbuc colt cu Str Stelei, la liceul CFR, este mascat de un panou cu durbaca.
  daca vii dinspre patinuoar, risti sa produci un accident deoarece nu ai cum sa vezi culoarea rosie.

  indolenta este maxima intr-un oras condus de comunisti, nemernici, oportunisti si incompetenti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Joi, 15 Noiembrie 2012 12:35
  Ce poti vedea in tot orasul,marele Filimon,candideaza laU.D.M.R,PENTRU ,,DEPUTATIE. Ce sa vezi si sa nu crezi; de la P.C R,A AJUNS LA P.S D,APOI a tot oscilat sa ma duc sau nu la P.D.L.hai fuguta la unguri,caci satia sint tot cuP.D.L,si prind doi iepuri o data.Va dati seama ca o sa fie votat numai de el si familia lui.Asocotit omul bine:se apropie pensia si o sa/mi fie greu ca nu mai pica nimi ,ca de nu mai sint sef, asa ca hai sa o pun de o deputatie,ca tot am facultatea Stefan Gheorghiu si trage greu la dosar.  ;
  0
  0
  Raportează
 • postat de aaaa
  Joi, 15 Noiembrie 2012 12:23
  chiar in dimineata asta in M39 era un papuc al ADP-ului care, surpriza, planta panouri, nu le scoteaza dintr-o intersectie. panourile erau Durbaca :)
  asa, ca , ce mai vreti?
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Joi, 15 Noiembrie 2012 11:21
  este mai mica amenda decat contractul, asa ca partidele prefera sa achite amenda la sfarsitul campaniei. chiar e greu de inteles?
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:31
  0
  0
  Raportează
 • postat de cacarau
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:27
  cele mai multe sunt ale celor de la USL dar nu apar in pozele voastre. Vad ca USL a impanzit si viata libera. Oras rosu, ziar rosu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de aurel
  Joi, 15 Noiembrie 2012 09:17
  Ok. Si ce facem cu panourile VL care nu-s la patru metri si nici orientate catre trotuar?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sila
  Joi, 15 Noiembrie 2012 08:01
  Neica primarul asta se dadea mare cand a demolat cateva cotete de prin Micro 40, ridicate fara autorizatie, de niste nenorociti ,iar acum cand toti grangurii astia incalca legea ,baga capul la cutie,precum un demagog, ca vorba aia ,sunt ai nostri,si pana cand o sa le faca ceva ,trece dracului campania electorala. Si ce viteaz se da el ca o sa-i mute pe aia cu piese de schimb auto de la "Popescu"undeva pe la talcioc,ca de strica aspectul orasului. Astia nu strica aspectul ,ba din contra il infrumuseteaza.In locul lui ,as tacea dracului din gura.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sandro
  Joi, 15 Noiembrie 2012 06:59
  Azi dimineata, cand am iesit cu masina din str. Aurel Vlaicu , am facut dreapta pe str. Cosbuc si surpriza .. semaforul din directia cu str Sulitei, culoarea rosie e obturata de asemenea panou ; noroc ca se observa verdele cand apare, in rest nimic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ale(r)gator de cursa lunga
  Joi, 15 Noiembrie 2012 05:31
  Cata naivitate si la voi, ziaristii! Presa scrisa ramane, se poate verifica peste un an-doi-trei-patru si se vad promisiunile, se compara cu realizarile. Panourile cu mutrele lor se dau jos de pe stalpi si se baga in magaziile lor. Oricum, nu contin nici un program. Cu ele se poate doar constata trecerea anilor pestre mutrele lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 15 Noiembrie 2012 01:03
  Proiect
  1. Propun constiturea unei comisii de cercetare a legalitatii postarii panourilor in campania electorala, numita in continuare "comisia".
  Termen: 5 zile de la aprobarea proiectului.
  Obs. In continuare, prin "zi/zile" se inteleg zile-de-lucru (de luni pina vineri), exceptindu-se sarbatorile nationale (ex. Ziua Sfintului Apostol Anderi, Ziua Nationala).
  2. Dupa contituire, in termen de 2 zile se pot depune contestatii asupra ocuparii posturilor din comisie.
  3. Dupa incheierea perioadei de contestare, in 3 zile se rezolva contestatiile.
  4. Daca se aproba unele contestatii, in termen de alte 2 zile se ocupa locurile din comisie devenite libere.
  5. Contestatiile se rezolva in 24 de ore.
  6. Locurile ocupate in runda a doua nu se mai pot contesta.
  7. Ziua de lucru este de la 08:00 la 16:00.
  8. Sedintele de analiza a reclamatiilor cetatenilor cu drept de vot au loc in zilele de luni, miercuri si vineri.
  9. Sedintele se tin cu participarea tuturor membrilor.
  Sedintele care nu sint in cvorum sunt anulate de drept; la fel si deciziile luate in aceste pseudo-sedinte.
  10. Deciziile se pun in aplicare prin instiintarea oficiala a institutiilor abilitate in a le pune in executie.
  11. In zilele de marti si joi comisia este pe teren, pentru a verifica temeinicia reclamatiilor cetatenilor cu drept de vot.
  Verificarea dreptului de vot al reclamantilor se face oficial, la Biroul Electoral Judetean.
  Simbata si duminica reclamatiile pot fi depuse la sediul comisiei.
  12. Comisia isi inceteaza existenta in 7 dec 2012, ora 16:00.
  0
  0
  Raportează
 • postat de elector
  Joi, 15 Noiembrie 2012 00:37
  Felicitari pentru articol!Poate asa se lumineaza si votantii si is dau seama cu cine trebuie sa voteze. E subtire motivul spus de directorul Electrica, referitor la procedurile greoaie. Aici se vede cine e cel care trebuie sa fie in Parlament. Cu cateva luni inainte , partidul sa se preocupe pentru intocmirea documentatiilor in vederea obtinerii avizelor necesare. Nu trebuie sa cunosti numele candidatilor. Trebuie sa stie doar cati stalpi sau cate banere vor sa ocupe. Atat! Dar e sa le ceri acestor politiceni de tinichea? Se vede de la o posta cine conduce tara asta. Neica-nimeni!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.