Una se promite, alta se face! „Sărbătorile Galaţiului” s-au fâsâit la licitaţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Una se promite, alta se face! „Sărbătorile Galaţiului” s-au fâsâit la licitaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din megaplanul sărbătorii de jumătate de milion euro ne-am ales cu prea multă înghesuială şi cu prea puţină distracţie * „Să (re)descoperim Galaţiul” - o hotărâre de Consiliul Local născută moartă * Nu vom avea spectacole medievale sau cu „formaţii gen Nazareth sau Uriah Heep”, dar ne rămân „reproducerea” Ignatului şi petrecerile de Crăciun şi Revelion, promit reprezentanţii municipalităţii


Înainte de Sfântul Andrei, Primăria ne promitea o lună decembrie ca în poveşti, plină de spectacole de muzică, teatru, scenete medievale, expoziţii, simpozioane, paradă cu marionete gigant, jocuri de lasere, tot felul de servicii recreative. Doar luna de pe cer lipsea dintr-un plan menit să facă din Galaţi buricul turismului la Dunărea de Jos. Toată tărăşenia, punct cu punct, a fost votată încă de pe 8 noiembrie într-o şedinţă de CL foarte secretoasă şi foarte de îndată. Probabil se temeau consilierii că, dacă se va afla prea devreme ce cuprinde megaplanul distracţiei „Să (re)descoperim Galaţiul" (HCL nr.132/2012), plan pentru care s-au alocat nu mai puţin de 2,25 milioane de lei (adică fix 500.000 euro), li se strica surpriza gălăţenilor...
Sărbătorile şi meandrele concretului
Din păcate, cu tot planul întocmit de municipalitate, în frunte cu Consiliul Local şi primarul Marius Stan, singurul lucru pe care l-am „(re)descoperit” în legătură cu noul Galaţi a fost că autorităţile publice de azi, la fel ca şi cele de ieri, una promit şi alta sunt în stare să facă. Din câte ni s-a explicat, măreaţa viziune a consilierilor locali s-a lovit de meandrele concretului şi, aşa cum le vine mai uşor celor de la Primărie, s-a preferat renunţarea la o bună parte din plan decât să se caute soluţii pentru a-l pune în aplicare. Exemplu: Nu am mai avut promenadă în costume şi nici paradă de păpuşi gigant pe 30 noiembrie pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, o asemenea acţiune ar fi presupus oprirea circulaţiei. Adică, s-a gândit municipalitatea ca nu cumva să oprească circulaţia spre Centru, să aibă lumea cum ajunge dintr-o parte în alta. Lăsând la o parte că, la o adică, circulaţia putea fi deviată, să înţelegem că mai bună a fost buluceala de pe trotuare?
Vot ca să fie, „maximum maximorum”

Bine, nu am avut parade şi promenade pentru că presupunea întreruperea circulaţiei. Dar cum rămâne cu celelalte evenimente programate, zi de zi, punctual? Trebuia să avem până acum concert de muzică medievală, concert de muzică uşoară românească, festival internaţional de poezie. Nu mai vorbim de sumedenia de simpozioane şi expoziţii. Prin urmare, consilierii locali, fără a-şi pune măcar problema a ce se poate face şi cum să se facă, au votat orice, oricum, „că sună bine” şi, în fapt, ne-au pus în faţă un plan care nu va fi niciodată pus în practică.
Singura circumstanţă atenuantă prezentată de purtătorul de cuvânt al Primăriei ar fi aceea că de la o hotărâre de CL până la licitaţii e cale lungă. Potrivit acestuia, multe dintre evenimentele trecute în program nu au mai putut fi organizate din cauză că procedurile s-au întins cu termenii de licitaţie, termenii de contestaţie, plus că ceea ce cuprinde hotărârea „este un maximum maximorum din ce se putea face”. Drept este că, în practică, nu s-a mers pe „minimum minimorum”, aşa cum a făcut anul trecut ex-primarul Dumitru Nicolae, când a lăsat oraşul în beznă de sărători, dar ce a ieşit anul acesta este cu mult sub aşteptările pe care, după atâta noian de promisiuni, le aveau gălăţenii. Dacă singura problemă era organizarea licitaţiilor, de ce nu a luat-o Primăria şi CL mai din timp? De ce nu se fac echipe speciale care să se ocupe de astfel de evenimente, aşa cum se întâmplă în oraşe precum Sibiu, Timişoara, Arad sau Piatra-Neamţ? Bunele intenţii ale consilierilor locali (de altfel, majoritatea dintre ei nu tocmai noi în treburile oraşului) sau ale primarului Marius Stan nu ţin loc nici de marionete gigant, nici de „supergrup străin gen: Nazareth, Uriah Heep, Animals sau Foreigner”.
Ce a fost şi ce a rămas
Dacă încă mai speraţi că Galaţiul ar putea fi vizitat de vreuna dintre formaţiile rock celebre, puteţi să le spuneţi adio. Nu vom avea aşa ceva, pentru că, după votul generos al consilierilor, municipalitatea şi-a dat seama că-i cam greu (cel puţin iarna asta) să aducă o formaţie de calibru greu în bătătura Galaţiului. „Cum ar fi să îi sunăm noi acum şi să îi întrebăm ce fac ei pe 29 decembrie, n-ar vrea să dea o fugă la Galaţi?”, ne-a replicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, când l-am întrebat cum rămâne cu Uriah Heep. Întrebarea, nu că nu ar fi bună, dar de ce nu şi-au pus-o şi consilierii noştri? În fine, adio „Rock la Dunăre”, adio „Multi Fest (Festivalul Minorităţilor Naţionale)”, adio turneu de box „Lucian Bute” cu miniconcerte de rock şi jazz sau festival de arte marţiale.
Totuşi, cu tot fâsul de până acum, Primăria speră să se salveze pe ultima sută de metri cu o serie de evenimente programate în perioada Crăciunului şi a Revelionului. Reprezentanţii Primării se jură că vom avea (pe bune, de data aceasta), în acest sfârşit de săptămână (15-16 decembrie), Festivalul de folk „Decembre” (pe scena amenajată pe platoul de la Sala Sporturilor). Pe 20 decembrie vom avea o „reproducere a ritualului preparării produselor tradiţionale din porc” şi o „împodobire a bradului de Crăciun”. Pe 25 decembrie ar urma să se ţină o „Petrecere de Crăciun”. În picioare rămân la Teatrul Muzical „Nae Leonard” un concert de muzică clasică, cu participarea Operei din Chişinău. Tot la Muzical vor urca pe scenă Analia Selis şi Paula Seling. Punctul culminant al sărbătorilor va fi petrecerea de Revelion. Nu ne rămâne decât să sperăm că, de această dată, Primăria îşi va duce planurile până la capăt. Iar la sfârşit vom încerca să aflăm şi cât ne-a costat, punct cu punct, toată distracţia.

Citit 2836 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 17:49

6 comentarii

 • postat de Mircea Cristea
  Joi, 13 Decembrie 2012 21:55
  Vai de curul nostru, am votat noul galati si ne-am ales cu ceainaria de la olimpic a lui madam stan
  0
  1
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Joi, 13 Decembrie 2012 19:05
  Ma amuz cand vad ce se mai agita lumea la comment, vine cu solutii,injura, se bucura. Cei care mai au un pic de ratiune ar trebui sa se trezeasca si sa inteleaga ca nu se poate sa te lupti cu prostii: te trag la nivelul lor si te bat cu experienta. Galatiul e fundatura Europei, un oras care si-a ales reprezentantii in Parlament din randurile turnatorilor la securitate, a comunistilor si a spagarilor. Cu ce s-au ales? 16% majorari la impozite si taierea bonurilor de masa care va duce si la scaderea salariilor celor care lucreaza in sectorul privat. Un oras care si-a privatizat principalul obiectiv industrial care sustinea populatia- Combinatul- pe 1 dolar si care priveste acum cum e taiat bucatica cu bucatica si dus la fier vechi dupa ce a adus cumparatorului indian o adevarata avere. Si ne mai ofuscam ca ne fura autoritatile cate juma de milion de euro pe sarbatori inexistente? Doar nu sunteti naivi ca au renuntat la fotbalul care le-a adus averi pt functii onorifice?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alexx
  Joi, 13 Decembrie 2012 17:27
  1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
  Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

  2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
  Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
  Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

  3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
  Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipop**are dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

  4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
  Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

  5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
  Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

  6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
  Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manip**at.

  7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
  Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manip**a opiniile colective după bunul-plac.

  8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
  Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

  9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
  Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

  10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manip**are
  Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manip**are.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jason
  Joi, 13 Decembrie 2012 11:48
  Pai si ce legatura are orasul asta muribund, Galati, cu Sibiu, Timişoara, Arad sau Piatra-Neamţ?? :))
  0
  1
  Raportează
 • postat de suparatu`
  Joi, 13 Decembrie 2012 10:19
  Are dreptate galateanul: Ce a papat lupul ( hotii din primarie ) e bun papat ! Au tras totul pe turta lor si acum ne arunca praf / zapada in ochi ! Galatziul nu are shanse de orash curat si civilizat cu actuala conducere !
  Bun articol, scris cu simtul raspunderii si sinceritate fatza de cititori.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 13 Decembrie 2012 10:02
  Vise taica, vise !!! Ce a papat lupul ( hotii din primarie ) e bun papat ! Vreti sa va simtiti bine intr-un oras curat si civilizat ? Mergeti la Sibiu, Timisoara, Satu Mare, Brasov, Ramnicu Valcea, Piatra Neamt, Suceava, Iasi, Tg. Mures, si sunt destule, slava Domnului ! Galati = imagine horor !
  1
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.