Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

Primul pas spre îmbogăţirea Primăriei – recuperarea TVA-ul din anumite proiecte de investiţii * Primăria nu are o “evidenţă clară” a bunurilor patrimoniale ' Fără raportări trimestriale, şefii Primăriei sunt în plop cu litigiile şi nivelul de realizare a bugetului


După raportul Curţii de Conturi, analiza prezentată de către Primărie ca audit, realizată de PricewaterhouseCoopers Audit S.R.L, pare o glumă, dar una pentru care s-au plătit 150.000 de euro. Misiunea, aşa cum au numit-o cei de la PwC, s-a desfăşurat între 7 decembrie 2012 şi 25 februarie 2013. S-au trasat nişte concluzii care pentru cetăţeni sunt superflue, oricum, nişte chestiuni mai mult decât evidente, pentru care nu era nevoie să plăteşti o astfel de sumă, colosală, până la urmă. S-a constatat că personalul Primăriei este slab pregătit, dar nu s-au dat nume, „pentru a asigura protecţia datelor cu caracter personal în ceea ce priveşte persoanele fizice, precum şi pentru a proteja interesele Clientului în faţa unor potenţiale acţiuni din partea entităţilor care au făcut obiectul analizei”. Cu alte cuvinte, ce s-a întâmplat în perioada 2009 –2011, în cadrul Instituţiei, tot ascuns rămâne, pentru că, potrivit raportului PwC, obiectivul principal a fost „identificarea celor mai bune soluţii de eficientizare a structurii organizaţionale actuale”. Să înţelegem de aici că primarul Marius Stan, care până acum nu a putut alege oameni competenţi şi de încredere, nu a vrut decât nişte sfaturi pentru îmbunătăţirea activităţii instituţiei.

Sfaturi pe filieră economică

Unul dintre primele sfaturi PwC este ca Primăria să recupereze TVA-ul din anumite proiecte de investiţii. Astfel, potrivit raportului PwC, pentru proiectele încheiate, Primăria Galaţi nu a dedus nicio sumă reprezentând TVA aferentă cheltuielilor înregistrate cu proiectele de investiţii şi a capitalizat TVA -ul în valoarea investiţiilor. În acest sens, Primăria ar putea să beneficieze de recuperarea unor sume de TVA semnificative, care ar putea fi folosite pentru finanţarea unor noi proiecte investiţionale. Luând în calcul faptul că Galaţiul are multe zone în care nici măcar nu a ajuns canalizarea sau asfaltul, dar există şi zone rezidenţiale incorect încadrate, în raport se vorbeşte şi despre “o altă repartizare pe zone de impozitare a terenurilor din cadrul municipiului care ar putea conduce la creşterea veniturilor din impozitul pe terenuri“.

Fără evidenţe clare, Primăria - neoperaţională

Probabil o altă falsă noutate este şi faptul că Primăria nu are o “evidenţă clară” a bunurilor patrimoniale, “fapt ce îngreunează activitatea de administrare a patrimoniului public”. Sfaturile auditorilor par de bun simţ, adică, atâta timp cât nu ştii exact ce ai în ogradă, cum vrei să faci administraţie şi, mai ales, cum să nu pierzi litigii privind dreptul de proprietate? “Dintre beneficiile principale ce pot rezulta în urma implementării acestor recomandări amintim dimensionarea corectă şi prioritizarea acţiunilor de gestiune a patrimoniului public şi de dezvoltare urbană şi o rată mai mare de succes în ceea ce priveşte acţiunile în justiţie privind dreptul de proprietate”, mai scrie în studiul de 150.000 de euro. De asemenea, centralizarea datelor este la pământ şi nu există un registru unic al datelor contractuale, integrat într-o arhivă electronică.

Şefii Primăriei nu au o imagine de ansamblu

Pentru că nu se fac nişte raportări standard trimestriale, “responsabilii cu putere de decizie (Primar, Viceprimari, membri ai Consiliului Local) nu au o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte performanţa financiară şi operaţională a structurilor organizatorice din cadrul Primăriei”. Păi, atunci de ce să ne mai mire că sunt luate decizii anapoda şi, mai ales, că lucrurile merg prost, dacă oamenii din fruntea Primăriei nu ştiu nivelul de realizare a bugetului sau situaţia litigiilor?

Citit 2598 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2013 16:51

13 comentarii

 • postat de Noul Galati Marți, 26 Martie 2013 10:12 Link la comentariu
  0
  0

  Orasul asta zace intr-o mizerie de nedescris, iar alesii nostri locali, altceva nu au mai bun de facut decat sa se lupte, de aproape un an, cu fantomele trecutului, sa se faulteze prin sedintele de CL, sa-si planteze lipitorii de afise prin functii inalte, sa se umfle in pene la simplii angajati facand pe zmeii, sa-si reconfigureze aliantele in eventualitatea unei despartiri de partenerii de alianta, in timp ce "personalitatile politice cu greutate", acele "somitati" care prin influentele lor politice au tras si trag in continuare sforile, sunt mangaiate, doar asa de amorul artei.
  Pentru cine nu a inteles, si sunt destul de multi, ca sa poti face ceva cu adevarat, trebuie sa fi castigat singur batalia. iar fotoliul (de primar) sa-ti revina doar datorita fortei tale, de care ai dat dovada in lupta cu toti cei care ti-au adus orasul la stadiul de comuna. Aici, din pacate, a rasarit o lalea galbena, pe o campie de trandafiri rosii si ca sa poti face ceva trebuie sa astepti sa se ofileasca toti trandafirii.

  Raportează
 • postat de galatean Marți, 26 Martie 2013 09:14 Link la comentariu
  0
  0

  Degeaba comentati.Dupa mizeriile umane din Primarie, cainii latra, caravane trece.

  Hai sa ne unim iesind in strada si sa-l scoatem pe fotbalist de urechi si sa-i dam un sut ca la fotbal.La fel trebuie procedat si cu cei din Consiliul Local.Ce se popate astepta de la un individ, tarcovnicul Mihai Aliin din CL?O parte dintre membrii CL sunt fosti jucatori alba - neagra prin piete si pe la colturi dositi de privirile politei.

  Daca nu ne incolonam pornind din toate colturile orasului, ajungand uniti la Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura pentru a-i scoate pe acesti maimutoi pusi politic in scaune, fara o pregatire minima in administratie, nu vom face nimic.

  Fiti atenti, ei citesc comentariile noastre si rad cu gura pana la urchi, facandu-ne prosti.La fel au ras dupa incheierea alegerilor locale cand au vazut cata slabiciune au galatenii, cata incultura politica de au ales asemenea gunoaie.

  Ei, ce ziceti?Propun sa ne adunam duminica la pranz in fata institutiilor locale a caror "alesi" isi bat joc de noi, galatenii.

  Raportează
 • postat de Vica Luni, 25 Martie 2013 20:23 Link la comentariu
  0
  0

  Totusi mai cred ca exista un Dumnezeu si cei ce au gresit si vor gresi in continuare isi vor primi pedeapsa atat ei cat si cei apropiati lor.Sa avem rabdare......Dar cat? Am totusi incredere in primarul ales, desi este inconjurat de prea multi 'fosti'.Astept ca ziarul local Viata libera sa fie mai aproape de galateni.

  Raportează
 • postat de Si eu am votat Luni, 25 Martie 2013 18:01 Link la comentariu
  0
  0

  Acestia sunt oamenii pe care noi i-am votat? Acestia sunt oamenii care ne reprezinta? Ce doresc ei, de fapt? Sa gaseasca cu orice pret, printre amaratii de salariati, niste "vinovati" care sa plateasca? Pentru ce anume sa plateasca? Pentru greselile conducatorile din mandatul trecut? Caci nimeni nu neaga, sunt destui acoliti angajati pe criterii politice, care habar nu au cu ce se mananca munca pe care trebuie sa o faca. Dar sunt si salariati care duc greul si muncesc si pentru protejatii politici, si tocmai in acestia se loveste acum. Cine refuza sa mai faca jocurile politicianului sef, daca nu poate fi dat afara, este agresat psihic, este amenintat, este obligat prin orice metode, si, mai nou, este batut cu pumnii ..... Incotro ne indreptam de fapt? Cum este cu putinta asa ceva? Oare nu vede nimeni, nu poate lua nimeni nici o masura? Salariatii au fost castigati la loz in plic? RUSINE marilor oameni politici ai judetului, ca stau cu mainile in san si nu iau nici o masura!

  Raportează
 • postat de unul cu votul Luni, 25 Martie 2013 17:35 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule primar, aveti grija sa nu exagerati prea tare...... uitati-va in curtea CJG-ului, doctorul Bacalbasa a inceput sa-i ia la pumni, la propriu, pe salariatii care nu mai accepta sa-i faca jocul murdar..... Asta este metoda la nivelul aliantei? Oamenii capabili sa fie obligati sa-si ia lumea in cap, sa plece unde or vedea cu ochii, in timp ce acolitii politici sa-i faca jocul primarului/presedintelui cj, fara scrupule sau mustrari de constiinta? Sa sape dupa vinovatii imaginate sau fraude inchipuite, sa gaseasca tapi ispasitori, doar-doar vor satisface a sete de razbunare ...... dar a cui razbunare si fata de cine??? Caci tot ai nostri au fost si.... tot ai nostri au ramas, de fapt, nu-i asa?

  Raportează
 • postat de ole,ole, ole...primarule Luni, 25 Martie 2013 14:31 Link la comentariu
  0
  0

  d-le primar m.stan, echipat in costum ce poarta numarul 6 pe spate , va rugam sa rugati arbitrul meciului sa fluiere inceputul meciului. ce meci? cel adevarat. cetateni contra coruptie, relatii de partid, relatii de afaceri, incompetenti bugetari angajati in locuri buneee si caldeee pe baza de pile si inemuriri. acum eu cunosc si bugetari ce nu-si mai vad capul de treaba, amenintati si stresati ce trebuie sa faca treaba celor ce sint tinuti in palma. astia oricum, cei ce se ofilesc repede de munca si stres vor fi schimbati la inceputul viitorului campionat. d-le capitan a echipei noastre, vreti sa ajungem si noi ca oras si locuitori in champions league sau ne multumim cu divizii inferioare?

  Raportează
 • postat de Nicoleta Luni, 25 Martie 2013 10:11 Link la comentariu
  0
  0

  Acesta este dezastrul lasat de Nicolae si Popa Florin,acestia sunt incompetentii din Primarie si Societatile Consiliului Local,angajati pe baza de carnet de partid,care traiesc de ani de zile pe banii nostrii,in timp ce tineri valorosi sunt someri.Domnule Primar Stan,este necesar sa luati de urgenta masuri in Primarie,inclusiv cu directorii unitatilor Primariei,bazati-va pe auditul facut de Primarie si de concluziile Curtii de Conturi la aceste unitati,altfel nu o sa reusiti sa va realizati promisiunile facute galatenilor.

  Raportează
 • postat de Hai DNA, aveți acum baze de date de la care să porniți. La muncă !!! Luni, 25 Martie 2013 08:08 Link la comentariu
  0
  0

  Adică proștii tot proști sunt, dar au diplomă?!?! Este clar că precedesorii din Primăria Galați au sabotat orașul, au nenorocit orașul și trebuie chemați în instanță pentru a răspunde penal și financiar. Anchete, DNA în acțiune, acum au cuce, doar dacă nu vor din interese obscure mafiote.

  Raportează
 • postat de Umiliti in propria casa Luni, 25 Martie 2013 07:48 Link la comentariu
  0
  0

  Regimul comunist a avut multe lipsuri dar si multe alte avantaje. Daca la lipsuri putem trece limitarea dreptului la libera circulatie si imposibilitatea liberei exprimari,in schimb existau alte masuri compensatorii. Motivul real pentru care Ceausescu a fost impuscat il reprezinta un asa-zis genocid prin infometare care s-a datorat insa exclusiv occidentalilor care au impus un drastic embargou comercial in domeniu.La fel si regimul legionar condamnat pentru progromul impotriva evreilor. Ambele au avut insa un numitor comun: impiedicau conationalii cu fuste inflorate sa ne umileasca! Azi brunetii ne sfideaza ori de cate ori au ocazia:defileaza in masini de lux chit ca sunt analfabeti si n-ar trebui sa aiba permis de conducere, arunca cu bani in manelisti la fiecare serbare si in general sfideaza vecinii lor facand galagie la ore nepotrivite, blocand parcarile si trimitandu-si puradeii la ciordit. De regula dau bani cu camata si au grija sa-si recupereze si banii si bunurile amanetate, au retele de prostitutie in occident, fac trafic de marfuri furate sau de droguri. Cei mai saraci cad tot in grija romanilor care-i ajuta prin intermediul politicienilor sa aiba locuinte sociale, alocatii, ajutoare sociale, sa vanda la pret de specula in locuri neautorizate flori,petarde sau chiar produse alcoolice si alimentare la zilele de sarbatoare. Ne revoltam cand vedem o fetita terorizata fiindca a purtat o bentita tricolora in tinutul dominat de maghiari dar ocolim strazile din propriul oras unde urmasii celor pomeniti de Ion Budai Deleanu in operele lui joaca barbut noapte de noapte. Prostesc copiii si fetele mai slabe de inger si le trimit la produs sau le vand ca pe niste sclavi sexuali , construiesc palate cu turnulete, si niciun student nu se revolta. Se opresc in trafic si blocheaza strazi pentru a vorbi de la geam iar daca claxonezi coboara cu bata la tine. Daca suni la politie iti spun sa astepti si abia daca te lovesc sa reclami. Daca te blocheaza in parcarea blocului si suni la sectie, aia dau vina pe primar ca nu face suficiente locuri de parcare. Si uite asa ajungem sa fim umiliti, batuti sau sfidati in propriul oras cu largul concurs al politiei si al autoritatilor. De unde tragem concluzia ca politia e fie mituita fie politistilor le e frica iar autoritaile inchid ochii fiindca multi le asigura locurile caldute in conducerea orasului sau in parlament. Si mai tragem o concluzie:ca romanul e asa de viteaz incat se revolta impotriva unor asa-zisi extremisti reprezentati de cativa adolescenti de etnie maghiara dar se lasa calcati in picioare in fata casei lor de niste indivizi proveniti din populatii repudiate de occidentalii care ii trimit inapoi in TARA LOR pe cei care incearca asa-ceva in Italia, Franta sau in Spatiul Schengen. RUSINE GALATENI UMILITI!

  Raportează
 • postat de claudiu Luni, 25 Martie 2013 07:47 Link la comentariu
  0
  0

  Si ca sa inchidem subiectul - DE CE NU ARE VIATA LIBERA INTERES SA PUBLICE - PE SITE - INTEGRAL, MATERIALUL DE PE SITE-UL PRIMARIEI?! TINE CU MAFIOTII?

  Raportează
 • postat de claudiu Luni, 25 Martie 2013 07:38 Link la comentariu
  0
  0

  pagina 145, din ce au publicat pe saitu primariei: "scoruri medii generale diferentiate pe competenta: directia tehnica - 3,2. directia find locativ - 2,1. directia taxe si impozite locale - 3,3. directia economica: 3,0. directia administratie publica locala - 3,4. Asta nu am vazut0- in materialul vostru. Poate nu va convine sa o dati.
  mai pe sleau - cind stan buleste niste pesedisti cu bani, plinge viata libera cu tot cu cititori.

  Raportează
 • postat de Plătitor de taxe şi impozite Luni, 25 Martie 2013 07:26 Link la comentariu
  0
  0

  Parcă ăştia-s singurii bani (150.000 de euro) pe care i-a aruncat Stănică pentru a-i plăti într-un fel pe cei care i-au finanţat campania electorală şi pentru a asigura locuri de muncă pentru cei care i-au lipit afişe? Ce?! Nu ştiaţi?! Trebuie să plece incompetenţii ăştia (ai lui Durbacă şi ai lui Nicolae) şi aduşi (in)competenţii lui, lipitorii afişelor lui. Pentru a avea un motiv de desfacere a contractelor de muncă ale primilor, trebuia să plătească 150.000 de euro. Şi nici aşa nu este sigur că oamenii nu vor câştiga în instanţă despăgubiri materiale, despăgubiri morale şi repunerea pe funcţie.
  Dar banii plătiţi firmei de avocatură pentru a reprezenta Consiliul Local în justiţie, în litigiile de muncă, în procese de-dinainte pierdute? Păi, cum angajezi firmă de avocatură pentru recuperarea unor sume pentru care există Legea exonerării de la plată? Sau cum plăteşti firmă de avocatură pentru a susţine că instituţia Consiliului Local nu are personalitate juridică? Dar cel mai grav este că s-au plătit aceste firme în condiţiile în care există audit intern, Curte de Conturi (cu controlul abia Încheiat) şi serviciu juridic propriu care, oricum, ştie mai bine legislaţia din domeniu.
  Repet şi eu ce spunea un comentator anterior: "alo parchet. DNA, Curte de Conturi, se aude?"

  Raportează
 • postat de Axon Luni, 25 Martie 2013 07:01 Link la comentariu
  0
  0

  . M. Stan arunca banii primariei pe fereastra; oare cat a fost parandaratul la acest asa zis "audit". O autoritate publica ce are propriile organe de control nu poate recurge la audit extern; alo parchet. DNA Curte de Coturi, se aude?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.