Dunărea va fi amenajată ca la nemţi, până în 2020

Dunărea va fi amenajată ca la nemţi, până în 2020
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Ana Lucia Varga, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Galaţi, că s-au stabilit deja strategiile principale pentru amenajarea bazinelor hidrografice şi a Luncii Dunării. Acum se lucrează la aprobarea acestora sub forma unei Hotărâri de Guvern, urmând ca realizarea efectivă să fie demarată în anii următori. Scopul amenajărilor pentru care se va putea plăti în perioada 2014-2020, din fonduri europene, este dublu. Mai întâi se va viza siguranţa populaţiei din zonele inundabile. Apoi, se va urmări asigurarea permanentă a proviziilor de apă potabilă şi pentru irigaţii. Principala soluţie pe care specialiştii din minister au identificat-o este construcţia de poldere – adică de zone împădurite, cultivate sau nu – care să poată fi inundate cu o parte din apa râurilor curgătoare, în cazul în care debitele cresc peste limitele de siguranţă.

„În cazul în care va fi nevoie să inundăm aceste poldere, pe baza cărora s-au amenajat şi bazinele hidrografice din ţări ca Germania, spre exemplu, sigur că oamenii care au avut culturi acolo şi care au pierdut vor fi despăgubiţi de la bugetul de stat. Proprietarii terenurilor, nu vor avea, însă, de ales în ceea ce priveşte înfiinţarea polderelor, a căror existenţă se va reglementa prin lege”, a declarat ministra Apelor şi Pădurii. 

Pe termen lung, este de părere Ana Lucia Varga, statul are obligaţia de a amenaja bazinele hidrografice de la izvoare şi până la vărsare, inclusiv prin lucrări de combatere a torentelor, nu doar prin operaţiuni de colmatare, care se realizează în mod curent.

 

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 4074 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2013 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.