Activitatea parlamentarilor gălăţeni în primul trimestru al anului

Activitatea parlamentarilor gălăţeni în primul trimestru al anului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, ne-au promis că vor fi „aproape de oameni”, că vom „învinge împreună”, au pozat în fel şi chip ca să ne convingă să îi votăm. Acum, că sunt aleşi de mai bine de un trimetru, cât de mult au luptat parlamentarii "pentru bienele poporului"? Un răspuns îl putem avea consultând datele privind iniţiativele legislative furnizate de Camera Deputaţilor şi Senat.

Cele mai multe proiecte, Ciucă şi Scarlat

Preşedintele Comisiei juridice, de disciplină imunităţi, deputatul conservator Liviu – Bogdan Ciucă, pare să fie cel mai activ dintre parlamentarii, cu nu mai puţin de nouă propuneri legislative, printre care una cu direcţie exact pe domeniul său, ca să zicem aşa, şi anume pe direcţia Legii 96/2006 cu privire la statutul deputaţilor şi al senatorilor. De asemenea, a mai făcut propuneri legislative cu privire la instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie, introducerea tichetelor de masă în format electronic, proiectul „Un copac pentru fiecare copil”, adică pentru fiecare copil născut pe teritoriul României să se planteze câte un copac, introducerea vânătorii cu arcul şi readucerea în planul instituţional a unui organism independent de promovare a principiului egalităţii de şanse.

Pe locul doi ca număr de iniţiative legislative se clasează deputatul liberal George Scarlat, cu şapte proiecte. Acesta, ca membru în Comisia pentru agricultură, este interesat de eliminarea tichetului de cântar la maşinile care transportă produse agricole recoltate în limita a 70 de kilometri, din cauza costurilor şi impedimentelor amplasării unui cântar în câmp, vrea o Lege 214/2011 pentru exploatarea pajiştilor mai clară şi atrage atenţia că textul Legii 89/1998 nu conţine sancţiuni pentru fapte în domeniul agriculturii.

Social-democratul Viorel Ştefan se individualizează cu trei propuneri legislative, din care una susţine proiectul lui Ciucă privind egalitatea de şanse, dar şi liberalului Victor Paul Dobre, care a făcut o singură propunere legislativă, şi anume modificarea art. 2 din Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe în mediul rural, prin mărirea suprafeţei acordate, de la 500 de metri pătraţi la 1000 de metri pătraţi.

Chebac, Pâslaru, Roşca, Toader, doi câte doi

Chiar dacă au vechime în Camera Deputaţilor, social-democratul Florin Pâslaru şi democrat-liberalul Mircea Toader au doar două propuneri legislative la activ. Pâslaru, ca secretar în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, propune interzicerea exploatării maselor lemnoase de pe terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privată până la retrocedarea efectivă către proprietari şi, la fel ca Ciucă, militează pentru redeschiderea posibilităţii de vânătoare cu arcul.

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Toader, cea mai importantă propunere este cea printre care Avocatul Poporului ar fi obligat să sesizeze Curtea Constituţională, dacă ordonanţele de Guvern emise încalcă drepturi şi libertăţi, la cererea a 20 de senator, a 35 de deputaţi sau a 2000 de cetăţeni.

Colega de partid a lui Pâslaru, Lucreţia Roşca se gândeşte cel mai mult ca toţi copiii din afara ţării să-şi primească alocaţia pentru perioadele anterioare înregistrării, eliminându-se restricţia de 12 luni, şi alături de alţi parlamentari, precum Bigdan Ciucă şi Viorel Ştefan, cere readucerea în planul instituţional a unui organism independent de promovare a principiului egalităţii de şanse, după ce Agenţia pentru Egalitate de Şanse a fost desfiinţată.

Deputat după redistribuire, parlamentarul poporului, Eugen Chebac, se gândeşte că ar fi bine să fie introdusă educaţia pentru sănătate ca disciplină obligatorie, iar sandwich-ul sau masa caldă să ia locul cornului şi laptelui.

Doar câte o iniţiativă legislativă au în Camera Deputaţilor liberalul Victor Paul Dobre, progresistul Laurenţiu Chirvăsuţă, în timp ce social-democratul Aurel Nechita nu are nici o propunere înregistrată.

Senatorii, mai puţin activi

Senatorii gălăţeni au sprijinit până acum maxim câte două propuneri legislative. Cei mai activi au fost social-democratul Gheorghe Saghian şi PPDD-istul Nicolae Marin. Printre propunerile sprijinite de ei, cea care sare în ochi este cea la care a aderat Marin, şi anume mărirea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei, iniţiativă carei i s-a raliat şi social-democratul Ionel-Daniel Butunoi, singura lui iniţiativă. Viceliderul Grupului Parlamentar al PC, Eugen Durbacă, şi liberalul Paul Ichim au în dreptul lor câte o singură iniţiativă legislativă. Primul cu o modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 125/2011 privind Codul Fiscal, iar al doilea cu o propunere legislativă privind declararea zilei de 28 noiembrie drept Ziua Bucovinei.

Citit 2054 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2013 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.