GALERIE FOTO / Altă licitaţie, altă amânare. Surprize pe bani grei la Grădina Publică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Altă licitaţie, altă amânare. Surprize pe bani grei la Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria va trebui să mai scoată la licitaţie o lucrare la Grădina Publică - consolidarea zonei scărilor dinspre autodrom! * Cu noua licitaţie, dar şi cu fântâna aflată în lucru, este greu de spus când vor fi deschise porţile Grădinii pentru public * Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost în control pentru a verifica actele şi planşele după care se lucrează


Rând pe rând, surprizele din proiectul de modernizare a Grădinii Publice gălăţene ies la suprafaţă ca bulele de oxigen din apă. După ce am aflat că planul iniţial de modernizare şi reabilitare a Grădinii Publice a exclus exact partea centrală - adică fântâna, a mai ieşit la iveală o "minune". Se pare că nu numai fântâna a fost uitată, ci şi taluzul inferior (zona scărilor), care este surpat. Potrivit proiectului, SC Pallegrini SRL trebuie să cosmetizeze nişte scări care stau în aer. Toţi ştim cum arătau scările dinspre autodrom şi calea ferată: vălurite, sparte şi suspendate, pentru că sub ele este gol.

Chiar dacă modernizarea Grădinii Publice este proiectul Primăriei, se pare că observaţiile le face tot constructorul. SC Pallegrini a făcut sesizare către Primărie pentru a aduce la cunoştinţă faptul că taluzul este surpat şi că nu poate să lucreze la ceva care apoi să se dărâme. “Eu aveam de făcut o toaletare a scărilor, trebuia să le reîntregesc şi să le dau o formă frumoasă, nu aveam construcţia lor în proiect, nu am nici acum, dar nu pot să toaletez nişte scări care au gol de pământ dedesubt; ele stau în aer! Nu sunt Meşterul Manole, ca să ridic ceva care va urma să se surpe”, ne-a explicat directorul SC Pallegrini SRL, Gabriel Negru.

Termene incerte de finalizare

După ce o comisie din cadrul Primăriei s-a dus să se lămurească despre ce este vorba, se pare că acum urmează un nou proiect, o nouă licitaţie, un nou contract pentru consolidarea zonei. Între 8 şi 10 mai ar trebui să sosească proiectul, iar apoi să fie scoase la licitaţie lucrările de consolidare ale taluzului. Deci să nu vă gândiţi că Grădina va fi deschisă pe 10 mai, adică la termenul stabilit iniţial. Dacă mai apare şi vreo contestaţie, nu cred că vom reuşi să intrăm pe poarta Grădinii nici până la sfârşitul anului.

Directorul societăţii Pallegrini spune că munca lor este aproape gata, dar aşteaptă finalizarea fântânii şi rezolvarea situaţiei taluzului. “Eu, neterminându-se fântâna, nu pot închide aleile centrale, pentru că le-aş face doar ca să fie sparte după aceea. Nici aici, la taluzul inferior, nu pot să îmi închid aleea pentru că trebuie să dau acces maşinilor care vor turna betoane”, a mai spus constructorul. Astfel, lucrările propriu-zise la Grădină, ce ţin de Pallegrini, au fost încetinite, pentru ca să fie grăbite cele de la fântână, după un grafic integrat, chiar dacă sunt contracte diferite. Cu toate necunoscutele şi mai nou apăruta licitaţie, atât purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, cât şi directorul societăţii Pallegrini, Gabriel Negru, speră ca în două luni maxim Grădina să fie gata.

Verificări ale Inspectoratului în Construcţii

Proiectul făcut la începutul lui 2012 n-a luat în calcul faptul că parcul este declarat monument, că aleile trebuiau să aibă o anumită curbură, o configuraţie astfel încât să ocolească copacii. Proiectul iniţial de modernizare a Grădinii Publice a fost modificat cu ajutorul unui peisagist francez, care a reproiectat planşa de arhitectură, astfel încât conformaţia aleilor să o respecte pe cea de la 1846. Inspectoratul în Construcţii a venit la finele lunii aprilie să verifice dacă Pallegrini a lucrat după planşa modificată, dacă respectă toate punctele planşei şi dacă sunt în ordine cu actele.

„S-a făcut această nouă planşă. Drept urmare, s-au realizat aceste alei curbe care ocolesc copacii. Cei de la Inspectoratul în Construcţii au venit să verifice după ce planşă lucrăm. Nu s-a pus problema de sancţiune sau de sistarea lucrărilor. În urma schimbării configuraţiei aleilor, s-a schimbat şi traseul stâlpilor, s-a schimbat şi configuraţia rigolelor de pe marginea aleilor. Inspectoratul în Construcţii a verificat dacă în urma schimbării arhitecturii s-au schimbat şi instalaţiile care să urmeze perimetrul aleilor”, ne-a mai explicat directorul Pallegrini, Gabriel Negru.

Ce s-a realizat

Şeful de şantier, Adrian Andrei, ne-a atras atenţia asupra faptului că parcul este plin de instalaţii subterane. „Este vorba de instalaţie automată de irigat, instalaţie de canalizare, pluvială, hidranţi, instalaţii electrice. Multă muncă nu se vede pentru că este sub pământ”, ne-a explicat şeful de şantier. Potrivit acestuia, firma constructoare s-au ocupat şi de plantarea a peste 180 de copaci de talie medie, 300 de arbuşti, a 1.800 de metri de gard viu, dar şi a gazonului, în spaţiile în care nu mai creşte vegetaţia naturală.

O altă problemă semnalată, în acest punct, de către reprezentanţii Pallegrini a fost că prin ridicarea aleilor, ca să creeze pantele de colectare a apelor pluviale a apărut o diferenţă de nivel. „Este o altă lucrare conexă, respectiv de completare cu un strat vegetal, care se aduce tot din pădure de la Gârboavele. Lucrare pe care Primăria a încredinţat-o unei alte societăţi”, a spus şeful de şantier.

Chiar dacă atât Primăria, cât şi constructorul Pallegrini speră ca, în două luni, Grădina Publică să fie redeschisă publicului, cu o nouă licitaţie pe drum, rămâne de văzut dacă acest termen va fi respectat sau vom avea parte de o nouă amânare.

Citit 3872 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.