GALERIE FOTO / Gălăţenii, abandonaţi în arşiţă şi ploaie: 8 refugii la 253 de staţii de transport în comun
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Gălăţenii, abandonaţi în arşiţă şi ploaie: 8 refugii la 253 de staţii de transport în comun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la Neacşu la Parfumul Teilor, doar trei refugii LIDL * Gălăţenii aşteaptă autobuzele ascunşi în umbra stâlpilor sau folosind sacoşele pe post de umbrelă * Dacă dă o ploaie, cabinele telefonice sunt singura apărare * Municipalitatea va cheltui 500 de mii de lei pentru realizarea a 50 de adăposturi, al căror proiect e încă în fază de deliberare


Ploaia torenţială de acum câteva zile, dar şi canicula cu care ne luptăm acum ne-au readus în atenţie un aspect poate mărunt, dar extrem de important: nu avem refugii în staţiile de autobuz.

Conform statisticilor Transurb, 40,3 milioane de călători circulă anual cu tramvaiul sau cu autobuzul, respectiv 28,6 milioane numai cu autobuzul. Asta înseamnă că problema refugiilor în staţiile de autobuz nu este un simplu moft, ci o necesitate pentru mulţi dintre gălăţeni.

La faţa locului, situaţia e gravă

Zilele acestea, pe un soare ameţitor, am făcut un raid prin oraş, să vedem exact cum stau lucrurile. De la staţia de pe strada Gării până în Ţiglina III şi de la Neacşu până la Parfumul Teilor nu există decât două refugii LIDL. Acestea sunt, din păcate, destul de înguste, inutile în caz de ploaie torenţială şi puţin eficiente, din cauza dimensiunilor reduse, în caz de soare puternic.

Gălăţenii se adăposteau pe unde puteau - fie pe după stâlpi, fie după cabinele telefonice sau chioşcurile de bilete. Am văzut şi persoane în vârstă care-şi foloseau sacoşele drept paravan pentru soare. Ameţiţi şi înmuiaţi de căldură, unii dintre călători şedeau pe băncile fierbinţi din staţie, fără niciun adăpost.

Mai există şi alt fel de cazuri: acelea în care comercianţii au preluat spaţiile din staţiile de autobuz, angajându-se, la vremea respectivă, să le întreţină ca atare. Realitatea din teren este însă alta: de exemplu, în staţia din Ţiglina 3 (pe sensul spre Centru), magazinele din staţie s-au transformat în cafenea, iar spaţiul care servea drept adăpost a devenit o terasă cu mese şi scaune. Colac peste pupăză, trotuarul rămas în zonă este distrus, arătând ca după bombardament. 

Ce spun cifrele: opt refugii noi la 187 de staţii

Una peste alta, drumul simplu prin oraş ne-a arătat că situaţia e dezastruoasă, aşa că am vrut să vedem exact care sunt cifrele. Câte staţii avem, până la urmă, şi câte refugii?

În Galaţi există, potrivit informaţiilor Transurb, 29 de trasee, dintre care 19 numai de autobuz şi troleibuz, cu 187 de staţii de autobuz. Acestora li se adaugă şi 66 de staţii de tramvai, dar, întrucât diferite lucrări împiedică deocamdată circulaţia normală a tramvaielor, nu ne vom referi aici şi la aceste staţii, dar vom reveni asupra subiectului. Nu am reuşit să aflăm exact numărul refugiilor funcţionale, dar un lucru este evident: sunt extrem de puţine. După ce, în septembrie 2012, refugiile vechi au dispărut, explicaţia Primăriei fiind atunci că expirase contractul cu firma de publicitate care le instalase, prin iarnă, Primăria a încheiat un nou contract, cu firma LIDL, care a instalat opt refugii. Urma, conform promisiunilor, să încheie contracte şi cu alte firme pentru astfel de adăposturi. Gălăţenii au rămas cu ochii în ploaie, respectiv în soare, pentru că alte refugii nu au mai venit. Ba, mai mult, şuruburile şi schelele metalice netăiate ale vechilor refugii sunt şi cauzatoare de accidente. Două femei chiar au ajuns la Urgenţe într-o stare destul de gravă după ce s-au împiedicat de resturile metalice ale refugiilor, cazuri prezentate şi în paginile ziarului nostru.

Care sunt soluţiile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, instituţia nu a uitat de problema refugiilor din staţiile de autobuz şi ne-a declarat că au fost alocaţi 500 de mii de lei de la buget pentru realizarea a 50 de cabine. Acesta a mai ţinut să precizeze că, oficial vorbind, adăposturile care erau înainte nici nu puteau fi numite "refugii". Atât construcţiile respective, cât şi acestea de la LIDL sunt "mobilier urban". O chestiune de nuanţă care, pe vreme rea, contează prea puţin... Am mai fost însă informaţi că viitoarele refugii sunt în fază de proiect şi că se analizează mai multe variante pentru realizarea acestor cabine. Prin urmare, nu putem decât să tragem speranţă că deliberarea va merge mai repede şi refugiile vor reapărea în staţiile din autobuz din Galaţi. Rapid, nu peste încă un an.

 

Citit 3751 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2013 09:39

19 comentarii

 • postat de CI
  Joi, 20 Iunie 2013 22:54
  Refugiile existente in 1990 ,bune ,rele ,au fost demolate ca sa fie realizate altele ,combinate cu spatii comerciale . Sub obladuirea autoritatilor au rezultat numai spatii comerciale si carciumi ,partea de refugiu pentru pietoni a fost eliminata. Daca tot s-a inceput campania cu demolarile sa se treaca si la demolarea tuturor constructiilor si statii ,inclusiv carciumile romanesti sau chinezesti.
  0
  1
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Joi, 20 Iunie 2013 20:44
  Voi reveni Luni la TRANSURB unde voi mai lasa inca o petitie, am sa merg saptaminal si am sa cer raspunsul in scris, oricare ar fi acesta. Ar trebui cit de multi cetateni sa faca acelasi lucru. Eu nu cred ca-s singurul cetatean deranjat de ceea ce se intimpla in orasul Galati, mai ales batjocura in privinta transportului in comun, in zilele toride, cu sauna pe care o suporta atit soferul cit si pasagerii. Sper sa vina cit mai multi "suparati" la sediul TRANSURB, care e pe str. Basarabiei in caz ca nu se stie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ver Macht
  Joi, 20 Iunie 2013 19:21
  Acelesi fete de oropsiti ai sortii , acelasi aspect depresivo-deprimant scarbos in Noul vostru Galati , saracia si mizeria se vad din avion , vai de mama voastra , ati ajuns axact ca-n India , Pakistan sau alt jeg din lumea a treia ,,,heheheh.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ionut
  Joi, 20 Iunie 2013 18:20
  "partidul minte......,.partidul minte....., partidul minte.......luminata !". asta e adevarul chiar daca va place sau nu in galati, Romania, 2013.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Așai, stațiile de autobuz sunt neamenajate, pun în pericol viața oamenilor, chiar accidente prin buloanele din trotuar rămase.
  Joi, 20 Iunie 2013 17:35
  Bravo Viața Liberă și cu ocazia asta se vede și aglomerația construcțiilor din zona stațiilor de așteptare cu panouri publicitare pe trotuare, trotuare sparte, scări de la magazine ieșite jumătate pe trotuare, chioșcuri ce aglomerează zona tot pe trotuare, inclusiv casele de bilete aruncate din camion unde au căzut, la nimereală.
  0
  0
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Joi, 20 Iunie 2013 15:36
  Sa mearga citiva radactori chiar si citiva reporteri de la televiziunile locale, prin autobuze si trolee, sa se convinga de lipsa totala a ventilatiei din mijloacele de transport in comun, inclusiv maxi-taxi si astfel sa sprijine cetatenii Galatiului in lupta cu autoritatile. Este imposibil ca un singur cetatean sa se lupte cu institutiile statului politizate pina-n maduva oaselor si cu edilii care, in loc sa ne faca viata mai usoara incearca sa ne extermine prin atitudinea indolenta pe care o au vis-a-vis de locuitorii acestui oras. Chiar nu suntem in stare sa ne aparam drepturile? Toti platim taxe si impozie, unde se duc acesti bani? Toti cetatenii au dreptul sa depuna plingeri, sa vina cu sugestii, sa faca reclamatii dar, sa nu uite ca, raspunsul la orice petitie sa-l ceara in scris sau online in cazul in care i se da - obligatoriu - si un nr. de inregistrare la institutia respectiva. Nu este atit de greu, nu-i asa? Sper ca vor mai exista si alti cetateni a caror demnitate nu se va mai lasa calcata in picioare la nesirsit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 20 Iunie 2013 13:59
  La mai putin de 100 km de acest oras, se afla o asezare urbana, pe nume Tulcea, in care traficul de persoane este monitorizat iar statiile sunt dotate cu automate de bilete si panouri luminoase ce-ti indica traseele si timpul de asteptare in statie. Avem pretentii de un transport civilizat, uitam insa ca toate societatile cu actionar majoritar CL, iar Transub nu face exceptie, sunt "populate" cu activisti de partid, angajati via filiala de partid, la care competenta si experienta nu sunt atat de importante ca plata la zi a cotizatiei. O restructurare sau reorganizare a managementului pe criterii reale de performanta, cu obiective cuantificabile, cu penalitati si recompense pentru atingerea sau nu a obiectivelor, ar lovi in prietenii de alianta, cu ecouri pana in Bucuresti, ceea ce nu ar da bine in teritoriu.
  E de notorietate, cel putin in urbea noastra, ca acolo unde politicul isi baga nasul, se alege praful.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicusor
  Joi, 20 Iunie 2013 13:52
  O nesimtire fara margini a celor din primarie, sa nu faca refugi la toate statiile de trasport in comun. Cum sa stai sa astepti autobuzu pe soarele asta, si sa mai fi si in varsta.....rusine sa le fie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 20 Iunie 2013 13:52
  bravo dle Tirpiz

  nu imi vine sa cred ca cine chiar s-a dus sa se intereseze la Transurb de conditiile de transport, BRAVO
  chiar daca nu ati rezolvat mai nimic, important este sa afle ca POT FI INTREBATI !

  In ceea ce priveste lipsa functionarii AC in autobuze eu cred ca este doar SA ECONOMISEASCA MOTORINA CARE APOI SA O FURE angajatii Transurb !

  Cat priveste pe cei din maxi-taxi ar trebui sa LI SE RIDICE LICENTA DACA NU MERG CU AER CONDITIONAT PORNIT !

  Si asa pun boxele in spate, si dau drumul la radio tare de te doare capul, ca deh idiotul de sofer vrea sa asculte radio !!!!!!!!! niste animale !

  Sau tot in maxi taxi SUNT UNELE DIN ELE CU GEAMURILE DIN SPATE BLOCATE , CAPSATE sau chiar schimbate cu UNELE FIXE !
  Si mori de cald pentru ca proprietarii de maxi taxi sunt niste animale !
  0
  0
  Raportează
 • postat de escu
  Joi, 20 Iunie 2013 13:17
  Mai tineti minte cum aratau refugiile din statii ? Va spun eu....jalnic. Vin seara si sparg geamurile, murdaresc bancile, scriu tot felul de mesaje gen " Lili te iubesc sa moara mama!" . Daca in apropiere mai e montat si un cos de gunoi pentru atentie PENTRU un bilet folosit, un servetel un ambalaj...etc ati prins ideea, acel cos sfarseste ori prin smulgere din clemele de prindere ori prin ardere. Acelasi lucru este valabil si pentru cabinele de telefon. Cred ca asta e unul din motivele pentru care s-a renuntat la ele. De vina e si societatea fara cei 7 ani de acasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Joi, 20 Iunie 2013 12:13
  Faceti o campanie cu transportul in comun, pe timp de vara, in Galati!!! Sunt peste 35 grade in autobuze, iei a lesinat o batrinica in autobuzul 105, este o adevarata sauna.
  Am fost ieri la Intreprinderea fantoma TRANSURB Galati unde managera TOTOLICI era plecata in C.O si unde, o secretara cu tupeu imi spunea ea ca nici autoturismele nu au aer conditionat si atunci de ce am pretentii sa circul cu autobuze cu instalatii de A.C? I-am raspuns: pt. ca suntem in sec. XXI si pentru ca facem parte din U.E, de aceea.
  Cit am stat sa astept totusi, pe cineva din conducerea acestei intitutii TRANSURB Gl.,priveam diplomele atirnate pe peretele din spatele secretarei cu tupeu, o tarancuta venita la oras, care avea un laptop in fata si-mi dadea indicatii cum sa scriu o reclamatie, daca chiar vreau acest lucru.
  Ceea ce m-a socat la diplomele atirnate in cui, a fost una in care era sloganul "IMPREUNA PENTRU UN TRANSPORT CIVILIZAT" si asta data din perioada 1990-2010 adica in cei 20 ani evoluasem, in sensul ca se achizitionasera citeva trolee si autobuze vechi pe care altii le aruncau si le-am cumparat noi, galatenii.
  O alta diploma era una de excelenta, si asta avea un slogan "Onoare si patrie si in fine, urmatorul soc, locul I in nu stiu ce competitie - care o fi fost aia- pe care-l ocupa TRNASURB Gl.
  In final, dupa vreo 30 min. de asteptare am stat de vorba cu un dir. tehnic, nu s-a prezentat, dar secretara cu tupeu mi-a spus ca tocmai dl. care ii inminase niste hirtii este dir. th cu care as putea vorbi.
  Concluzia, in urma discutiei cu tinarul director tehnic a fost ca nu depinde nimic de dinsii ci de bugetul alocat de catre primarie dar si de Consiliul Local, deci nu exista solutii.
  Intrebare: de ce mai exista TRANSURB cu un manager de risul lumii pe nume TOTOLICI, a carui menire este sa fie un slugoi obedient care nu e in stare sa faca nimic decit sa reduca din trasee sau sa trimita acasa la pensionari, citiva salariati de la TRANSURB Gl, si sa le aduca biletele de calatorie, ca sa-si justifice aia salariile??? Pensionarii, daca nu lesina la cozile de la chioscurile de bilete, cu siguranta lesina in autobuze, s-a intimplat si ieri. Absurdul in care ne balacim.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nume
  Joi, 20 Iunie 2013 11:42
  De ce va tot mirati de "Noul Galati" ?
  Galatene, cand (mai) votezi, in secunda ce precede aplicarea stampilei, casca ochii bine de tot si nu te mai increde in vorbe goale, ci doar foloseste-ti mintea si priveste faptele din spatele omului, nu promisiunile.
  Pe cine alegi tu, nu trebuie sa fie nici manechin, nici fost mare director sau altceva, ci doar gospodar, iar asta nu are nevoie de reclame sau banere, pur si simplu se vede. Iar respectul fata de oameni se castiga prin fapte.
  Doreati altceva sau ati avut vreodata impresia ca unul e mai rasarit decat ceilalti ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alexandra P.
  Joi, 20 Iunie 2013 11:16
  Si pentru ca tot vorbiram de lipsa refugiilor din statiile de autobuz, o problema cel putin la fel de serioasa, daca nu cumva mai ceva, o reprezinta absenta ventilatiei in autobuzele Transurb. Daca n-am sti mai bine am avea impresia ca primaria vrea sa faca "Noul Galatï" prin exterminare. Este absurd, dupa ce au redus nr. de autobuze pe cele mai aglomerate trasee, iar in statii te adapostetsti la umbra unui... chiosc?!, daca apuci sa te urci intr-un autobuz intri deja in lupta pentru propria-ti viata. Imbulzeala, sudoarea care curge pe fruntile chiar si celor mai aranjate dame, mirosul (oo, da! Mirosul) si in tot acest rastimp incercand disperat sa prinzi si cea mai mica briza de aer imbacsit de cand se mai deschide o usa-n statie. Interesant e ca eu sunt tanara si mi s-a facut rau de doua ori, ma mir insa ca batranii nu au infundat urgenta. Autobuzele au fost aduse de la nemtia si aveau in dotare aer conditionat insa, am inteles, n-are rost sa aduc vorba despre asa ceva, Ce ati spune domnilor de niste aer the old feșăn uei? Hm? Ori si asta costa bani?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Joi, 20 Iunie 2013 10:40
  @Alethia: Se calculeaza numarul de calatorii, nu de oameni..... Tu mergi doar o data pe an cu autobuzul? Nu cred. Nu mai comenta inainte sa gandesti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Joi, 20 Iunie 2013 10:31
  o sa le puna la loc stati linistiti dar va trebui sa faca o noua licitatie prilej de a mai umple contul escrocului de Stan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mara
  Joi, 20 Iunie 2013 10:31
  Adevarat, au lasat ,, cioturile de fier, in care m-am impiedicat in statia din Tiglina 1 zona CEC . Cam citi cetateni ar trebui sa-si rupa gitul, sa ajunga la UP U , ca sa se ia masuri?Si citi ar trebui sa fie muscati de ciinii pentru care platim ca sa se faca ceva? Poate exista un normativ de victime ,si noi nu stim!!Sau cei care ar trebui sa se ocupe de aceste probleme leviteaza??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 20 Iunie 2013 08:35
  eu nu inteleg cum de au DESFIINTAT fostele refugii, chiar si cele facute de LIDL ???

  cat de idiot sa fii sa le dai jos, fara sa pui nimic in schimb, dar sa lasi IN MOD IDIOT si CA LA ORASUL PROSTILOR (numai in Galati - oras mizerabil se poate intampla asa ceva) CIOTURILE DE FIER in care sa se impiedice lumea !

  avem o primarie plina de idioti !
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 20 Iunie 2013 08:13
  Prima "masura" (si dovada a inteligentei...) a "noului" Galati a fost sa se desfiinteze refugiile din statiile Transurb, pe motiv ca "ceva". Bineinteles ca nu au pus nimic in loc nici dupa un an de zile. De asta de ce nu scrieti???
  110.000 galateni/zi, nu conteaza duminica, Craciun, Pasti... Hai, bre, lasati-o-n ceapa mamii ei de treaba!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alethia
  Joi, 20 Iunie 2013 07:42
  Care milioane? Cum naiba caatorii din Galati sa depaseasca chiar Populatia Romaniei? Ce e metropola Galatiul? Va credeti in Shagnai? CE ABERATII....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.