GALERIE FOTO / Gălăţenii, abandonaţi în arşiţă şi ploaie: 8 refugii la 253 de staţii de transport în comun
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Gălăţenii, abandonaţi în arşiţă şi ploaie: 8 refugii la 253 de staţii de transport în comun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la Neacşu la Parfumul Teilor, doar trei refugii LIDL * Gălăţenii aşteaptă autobuzele ascunşi în umbra stâlpilor sau folosind sacoşele pe post de umbrelă * Dacă dă o ploaie, cabinele telefonice sunt singura apărare * Municipalitatea va cheltui 500 de mii de lei pentru realizarea a 50 de adăposturi, al căror proiect e încă în fază de deliberare


Ploaia torenţială de acum câteva zile, dar şi canicula cu care ne luptăm acum ne-au readus în atenţie un aspect poate mărunt, dar extrem de important: nu avem refugii în staţiile de autobuz.

Conform statisticilor Transurb, 40,3 milioane de călători circulă anual cu tramvaiul sau cu autobuzul, respectiv 28,6 milioane numai cu autobuzul. Asta înseamnă că problema refugiilor în staţiile de autobuz nu este un simplu moft, ci o necesitate pentru mulţi dintre gălăţeni.

La faţa locului, situaţia e gravă

Zilele acestea, pe un soare ameţitor, am făcut un raid prin oraş, să vedem exact cum stau lucrurile. De la staţia de pe strada Gării până în Ţiglina III şi de la Neacşu până la Parfumul Teilor nu există decât două refugii LIDL. Acestea sunt, din păcate, destul de înguste, inutile în caz de ploaie torenţială şi puţin eficiente, din cauza dimensiunilor reduse, în caz de soare puternic.

Gălăţenii se adăposteau pe unde puteau - fie pe după stâlpi, fie după cabinele telefonice sau chioşcurile de bilete. Am văzut şi persoane în vârstă care-şi foloseau sacoşele drept paravan pentru soare. Ameţiţi şi înmuiaţi de căldură, unii dintre călători şedeau pe băncile fierbinţi din staţie, fără niciun adăpost.

Mai există şi alt fel de cazuri: acelea în care comercianţii au preluat spaţiile din staţiile de autobuz, angajându-se, la vremea respectivă, să le întreţină ca atare. Realitatea din teren este însă alta: de exemplu, în staţia din Ţiglina 3 (pe sensul spre Centru), magazinele din staţie s-au transformat în cafenea, iar spaţiul care servea drept adăpost a devenit o terasă cu mese şi scaune. Colac peste pupăză, trotuarul rămas în zonă este distrus, arătând ca după bombardament. 

Ce spun cifrele: opt refugii noi la 187 de staţii

Una peste alta, drumul simplu prin oraş ne-a arătat că situaţia e dezastruoasă, aşa că am vrut să vedem exact care sunt cifrele. Câte staţii avem, până la urmă, şi câte refugii?

În Galaţi există, potrivit informaţiilor Transurb, 29 de trasee, dintre care 19 numai de autobuz şi troleibuz, cu 187 de staţii de autobuz. Acestora li se adaugă şi 66 de staţii de tramvai, dar, întrucât diferite lucrări împiedică deocamdată circulaţia normală a tramvaielor, nu ne vom referi aici şi la aceste staţii, dar vom reveni asupra subiectului. Nu am reuşit să aflăm exact numărul refugiilor funcţionale, dar un lucru este evident: sunt extrem de puţine. După ce, în septembrie 2012, refugiile vechi au dispărut, explicaţia Primăriei fiind atunci că expirase contractul cu firma de publicitate care le instalase, prin iarnă, Primăria a încheiat un nou contract, cu firma LIDL, care a instalat opt refugii. Urma, conform promisiunilor, să încheie contracte şi cu alte firme pentru astfel de adăposturi. Gălăţenii au rămas cu ochii în ploaie, respectiv în soare, pentru că alte refugii nu au mai venit. Ba, mai mult, şuruburile şi schelele metalice netăiate ale vechilor refugii sunt şi cauzatoare de accidente. Două femei chiar au ajuns la Urgenţe într-o stare destul de gravă după ce s-au împiedicat de resturile metalice ale refugiilor, cazuri prezentate şi în paginile ziarului nostru.

Care sunt soluţiile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, instituţia nu a uitat de problema refugiilor din staţiile de autobuz şi ne-a declarat că au fost alocaţi 500 de mii de lei de la buget pentru realizarea a 50 de cabine. Acesta a mai ţinut să precizeze că, oficial vorbind, adăposturile care erau înainte nici nu puteau fi numite "refugii". Atât construcţiile respective, cât şi acestea de la LIDL sunt "mobilier urban". O chestiune de nuanţă care, pe vreme rea, contează prea puţin... Am mai fost însă informaţi că viitoarele refugii sunt în fază de proiect şi că se analizează mai multe variante pentru realizarea acestor cabine. Prin urmare, nu putem decât să tragem speranţă că deliberarea va merge mai repede şi refugiile vor reapărea în staţiile din autobuz din Galaţi. Rapid, nu peste încă un an.

 

Citit 3862 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2013 09:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.